Veien til VM på skøyter 2022 – kvinner

Det er kanskje litt drøyt å påstå at VM 2022 «nærmer seg», men kvalifiseringen er i hvert fall godt i gang. La oss gjøre opp en liten status så langt.

Kvalifiseringen til VM er identisk med de fire verdenscuprundene før jul. To av dem er avviklet, og i tillegg var en del av plassene allerede fordelt ut fra resultatene i forrige VM (2020). Vi har altså et langt på vei ferdig bilde av hvor mange løpere de forskjellige landene kan stille i VM, men NB! Det er i Salt Lake City og Calgary de virkelig raske tidene kommer. Derfor vil det garantert komme endringer i oversiktene nedenfor.

Allround – kvinner
Gjeldende regelverk sier at allround-VM skal ha maksimalt 24 deltakere. Hovedregelen er at de 24 plassene fordeles til de landene som har de beste løperne i verdenscupen, målt etter tidspoeng på 1500 og 3000 m.

Så kommer spesialreglene: 12 av 24 plassene er nemlig forbeholdt de 12 beste i foregående VM. Videre kan hvert land ha maks tre løpere med, hvorav maks to plasser kunne erobres i VM 2020. Summen av alt dette ser slik ut, etter at to runder av verdenscupen er avviklet:

Norges foreløpige plasser er erobret av Ragne Wiklund og Sofie K Haugen. Dette betyr ikke at disse nødvendigvis også får VM-plassene i februar. Kravet for VM-deltakelse er at løperen har gått under 4.28 på 3000 m i løpet av 2021- eller 2022-sesongen. Hvis Norge i det hele tatt skal ha en sjanse til å få tre VM-løpere på Hamar, må Marit F Bøhm stille til start på minst én 1500 m i Nord-Amerika.

 

Sprint – kvinner
I sprintklassen er regelverket det samme som i allround, men antall plasser er utvidet til 28. På samme måte er også antall forhåndsplasser utvidet til 14. Legg dessuten merke til at Norge som arrangør er sikret en VM-plass.

 

Den eneste norske jenta som har gått både 500 og 1000 m i verdenscupen så langt er Julie Samsonsen. Hvis Norge skal kunne øke kvoten til to, må Ragne Wiklund stille til start på sprintdistansene i Nord-Amerika, hvilket virker lite sannsynlig. Det blir nok med den ene plassen for Norge i sprint-VM, og den som vil ha plassen må kunne vise til bedre enn 40,5 eller 1.21 i løpet av denne eller foregående sesong.

 

 

Kilden for oppstillingene ovenfor er signaturen «Mjøsaman» på schaatsforum.nl. Hjertelig takk!

 

Bildet: Ragne Wiklund (facebook.com/ViaplayVinter)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *