Engebråtens supersesong: Bare Roest var bedre!

Den lille adelskalenderen for menn (500 – 1500 – 3000 – 5000 m) er oppdatert, og to nye løpere har kommet inn på Norgeslista over de 10 beste «ever»: Hallgeir Engebråten og Peder Kongshaug. Og NB: Engebråten har årets nest beste poengsum i verden, bare slått av Patrick Roest.

Selv om Sverre Lunde Pedersen ikke perset i år, er han på fjerde plass på sesongens verdensliste med poengsummen 145.689, og Peder Kongshaug innehar 10. plassen med sin poengsum 147.324.

Oversikten nedenfor viser topp 10 på liten adelskalender, samt i tillegg løpere som har plass blant våre 100 beste «ever», og som har satt pers siste sesong (jeg regner ikke Brigt Rykkje som norsk, men han er nr. 21 på noen statistikker, og da ville Refsås falt ut av topp 100 her).

Sigurd Henriksen har som debutant satt norsk aldersrekord både på 5000 og 10 000 m, og det lover at han kan bli en enda større løper enn broren Sindre. Et annet brødrepar er Kasper og Sander Tveter, som begge har gjort store sprang på adelskalenderen siste sesong. Sander satte sine perser i fjor høst, mens broren har holdt formen hele sesongen.

Tre juniorer – trønderen Birk Finnstø Refsås, Stavanger/Sandnes-løperen Oddbjørn Mellemstrand og stordabuen John Granli har fortsatt fin framgang, og vi er spente på fortsettelsen.

Av løpere som ikke perset siste sesong, må foruten Pedersen – Sindre Henriksen, Allan Dahl Johansson og Vetle Stangeland nevnes – de er alle inne blant våre ti beste denne sesongen. Så er det å håpe at Magnus Bakken Haugli blir kvitt skadeproblemene, at Thomas Lande Eriksen og andre løpere som ligger i «vannskorpa», kommer inn på en tilsvarende statistikk neste år! Jeg tenker på folk som Sindre Baas, Sondre Buer Åsebø, Vegard Rye, Simon Aannø, Emil Pedersen Matre, Didrik Møller Nordal og Erlend Belsvik.

Og for all del: Løpere som ikke er nevnt her vil vi kanskje ønske ekstra velkomne inn på en slik oversikt.

(skrevet av T. Stenseng)

Lenker (SpeedskatingNews):

 

Bildet øverst er hentet fra instagram.com/skoytelandslaget.

2 kommentarer om “Engebråtens supersesong: Bare Roest var bedre!

  1. Fine oversikter! Jeg er ikke noen fan av Adelskalenderen (den med stor firkamp). Enda mindre nå enn før, siden titusen er blitt så marginalisert. Så det er smart å bruke den lille varianten som et mer dynamisk barometer på det samtidige.
    Personlig så synes jeg det er gledelig at Håkon Brørby henger fint med. Han hadde et skrekkelig møte med skøyteeggen til Engebråten på Hamar i januar 2017 (Engebråten ramla, og traff Brørby i kneet). Håkon har fortalt at det tok tid å bli kvitt skrekken etter dette. Imponerende å komme tilbake etter denne opplevelsen. Håper han kan inspirere klubbkameraten Magnus Bakken Haugli, som også må slåss med demotiverende skadeproblemer. Det er de siste årgangene fra 1900- tallet vi snakker om nå. F. 1997 og -98, sammen med ADJ, Sander Tveter og Engebråten himself (slike som har en viss mulighet for å få leve i tre forskjellige hundreår! (Jfr. Helge Ingstad).
    Er også litt nysgjerrig på statusen til Simon Aannø, som forsvant litt i løpet av denne sesongen. Det virker som om han fortsatt bor i Bjugn. Håper det er snakk om midlertidige forhold som kan og skal bekjempes!

    1. Simon Aannø har faktisk gått løp så sent som for en uke siden, så han er i hvert fall ikke helt borte

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *