Tidenes trønderske idrettsutøvere: Hjallis slått av fire skiløpere?!

Trøndelag er vel idretts-landsdelen framfor noen, og i høst har nettavisa «Nidaros» kåret de tusen (!) ypperste blant trønderske idrettsmenn og –kvinner.

Som seg hør og bør ble vinneren presentert på selveste julaften, og vi skal komme tilbake til det, men først: Nedtellingen i «Nidaros» har i løpet av de siste månedene blitt behørig oppsummert i vårt utmerkede diskusjonsforum. Dersom du ikke har fått med deg signaturen EinarR og hans løpende kommentering av juryens valg; gjør det like godt med en gang, altså før du leser videre på denne artikkelen.

 

Hvor høyt kom Hjallis?
Trøndelag har fostret kjente og kjære skøyteløpere i over hundre år, og Peder Østlunds navn vil alltid stå skrevet i gullskrift – den første norske verdensmester som han var (1898). Men ingen vil vel være uenig i at det tross alt er Hjalmar «Hjallis» Andersen som ruver høyest blant trønderske skøyteløpere. Spørsmålet som da gjenstår er da: Hvordan står skøytehelten fra Falken seg mot stjernene fra andre idretter?

I en liknende kåring som ble gjort av Adresseavisen tidligere i år, lot man Hjallis få en celeber tredjeplass, etter Nils Arne Eggen og Petter Northug. I motsetning til «Adressa» har Nidaros latt rent sportslige kriterier danne grunnlaget for rangeringen, og da blir det visstnok Marit Bjørgen som går til topps, foran Vebjørn Rodal og Oddvar Brå. Når i tillegg både Ingrid Kristiansen og Northug settes høyere enn Hjallis, aner vi at ekspertpanelet har en i overkant stor forkjærlighet for skiløpere.

La oss ikke dvele ved dette, men kun notere oss følgende liste over tidenes trønderske skøyteløpere, altså ifølge nettavisen «Nidaros»:

 

Med tillatelse fra avisa Nidaros har vi fått faksimile av deres artikkel om Hjalmar Andersen! Les den her.

 

P.S. Før jul kom det ut en veldig god bok om Hjalmar Andersen og «Falken-trioen» som herjet på 1940- og 50-tallet.
Hvis du ikke har kjøpt boka «Fri som falken» allerede, les mer om den her.

 

Bildet øverst er hentet fra oslobilder.no/Oslo Museum

9 kommentarer om “Tidenes trønderske idrettsutøvere: Hjallis slått av fire skiløpere?!

  1. Ja, Lars Finsen, de har nok rotet med fornavnet her. Det er selvfølgelig Kristian Strøm de har tenkt på. Han var, i motsetning til Harald, født i Trøndelag.

   1. OK, nå ser jeg at Haarberg hinter om det som EinarR har skrevet en annen plass.
    Var ikke klar over at at Harald Strøm hadde en link til Trøndelag.
    Men Kristian Strøm var jo som kjent født i Trøndelag, og han står jo ikke på denne listen. Det burde han jo, som den store løper før Harald Strøm.

 1. Slike kåringer er alltid en følge av hva som har fått størst oppmerksomhet seneste tiåra. Kuppern ble i sin tid kåret, av folket, som Norges største idrettsutøver uansett gren. Så Kong Glad blir kanskje husket p g a statuen i byen. 1952 er lenge siden. Men når vant Rosenborg 3 VM?

 2. Peder Østlund vant sitt første VM i 1898, og ikke 1897 som det står her.

 3. Kristian vs. Harald Strøm:
  Det er ikke vitenskap, dette her! Men Harald; født i Vestfold, vokste opp i Trondheim. Og Kristian; født i Trøndelag (Melhus), vokste opp i Vestfold. Så dette er ei avveining juryen har tatt. Enig i at å inkludere Harald, kan diskuteres. De la vekt på at han markerte seg i fotball i Trondheim før han flytta sørover. Så det er egentlig fotballspilleren som legitimerer trønderen. Men de tok med i presentasjonen at skøyteløperen også ble «vekt» i Trondheim. Det skal ha vært VM på Stadion i 1911 som satte fart på skøyteambisjonene!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *