Sprintmestere kåret i Nederland og Polen

To spennende mesterskapshelger er avsluttet i Heerenveen, og med det er det kåret fire verdige mestere på nasjonalt nivå. I januar er det klart for kåring av europamestere på samme bane.

…og vi tipper at helgens og forrige helgs vinnere blir med i tetkampen også i EM. For de nederlandske sprinterne holder nesten like høyt nivå som allrounderne. For å ta damene først: Jutta Leerdam var vel rimelig stor favoritt før mesterskapet, men hun fikk sterk konkurranse av Femke Kok, som nok har tatt et steg framover siden i fjor – på begge distanser. Hun vant 500 m første dag, riktignok med knapp margin foran Leerdam, og deretter vant hun temmelig overraskende også 1000 m med ny personlig rekord. Men som følgere av vårt diskusjonsforum for lengst er klar over: Leerdam hadde tekniske problemer med den ene skøyta på 1000 m, hvilket ble ordnet opp i før de to avgjørende distansene.

Uansett: Det var Leerdam som var i angrepsposisjon foran søndagens løp. Etter en ny jevn 500 m hadde hun 0,31 sekunder å ta igjen på Kok på siste 1000 m, og dette gikk greit. Dermed tittel nr. 2 for «dama til Koen Verweij«. Med de reglene som gjaldt fram til 1987 ville Femke Kok ha vunnet mesterskapet med tre distanseseire. Nokså sensasjonelt gikk bronsemedaljen til kortbaneløper Suzanne Schulting, som satte solide nye personlige rekorder på begge distanser. Forrige ukes «snakkis» Jorien ter Mors – også hun opprinnelig kortbaneløper – sto for øvrig over hele mesterskapet pga. en skade.

I klassen for menn skjedde det uvanlig mye første dag: Selveste Nuis ble disket etter ureglementert veksling på 500 m mot Ronald Mulder. Sistnevnte fikk gå om igjen, men brukte vel da opp de kreftene han hadde trengt på 1000 m. Velema gikk en god 500 m, men ble disket på 1000 m. Hovedfavoritt Verbij gikk også en god 500 m, men var uvanlig dårlig på 1000 m. Dermed var mesterskapet bortimot avgjort til fordel for Hein Otterspeer, som vant mesterskapet både i 2015 og 2019. Otterspeer gjorde ingen store feil på søndag, og dermed kunne han kontrollere inn til seier sammenlagt. Nr. 2 i klassen for menn ble Kai Verbij, og nr. 3 Daidai Ntab.

Mer om mesterskapet i Nederland på Schaatsen.nl

 

Dobbelt triumf for Bosiek i Polen

Karolina Bosiek vant en spennende allround-duell mot Czerwonka forrige helg, men denne helga fikk hun faktisk lettere motstand i sprintmesterskapet. Tre distanseseire av fire mulige sikret en klar seier sammenlagt, foran nr. 2 Wojcik og nr. 3 Ziomek. Dette var Bosieks andre sprint-tittel i seniorklassen.

Karolina Bosiek (pzls.pl)

Mester for menn ble Artur Nogal, også han med tre distanseseire. Veteranen Nogal vant med dette den nasjonale sprint-tittelen for sjette gang! Nr. 2 Zurek, nr. 3 Michalski.

 

Opptak dag 1 dag 2 (Youtube)

Bildene øverst: Jutta Leerdam (instagram.com/juttaleerdam) og Hein Otterspeer (teamjumbovisma.com)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *