2021: Nå får det være nok

Etter flere år med seigpining har det internasjonale skøyteforbundet ISU strammet skruen til ett hakk ytterligere. Men vi finner oss ikke i det. Vi kommer ikke til å late som om dette er OK.

Den som ikke har bodd under en stein, vet nok hva vi snakker om. Sesongen 2021 er den første siden 1892 som går uten allround-VM (hvis vi holder verdenskrigene utenom). Den er også den første siden 1969 uten sprint-VM. Til erstatning får vi ingenting. Dette er Norges Skøyteforbund tydeligvis tilfreds med, ihvertfall så tilfreds at de ikke akter å gjøre noe med det.

Vi som ikke er enige i den utviklingen som pågår, og som har pågått i mange år allerede, må snart begynne å gjøre noe håndfast. Vårt beskjedne bidrag for sesongen som kommer kan oppsummeres slik:

 • Vi fokuserer i all hovedsak på sammenlagtmesterskapene NM, NM junior og EM 2021
 • Verdenscupen skriver vi ikke om, annet enn som oppkjøring til EM
 • VM enkeltdistanser vil ikke bli omtalt, annet enn i forbifarten

Den plassen som frigjøres vil vi bruke til å øke vår dekning av Norgescupen, og verdenscupen for junior/neo-senior. Grunnen til dette er at vi fortsatt anser det som viktig å få fram at det finnes et «grunnfjell» som toppene alltid vil være avhengige av.

 

Vi håper du fortsatt vil være med oss som leser av «Skøyter 15.46.6»! Bli gjerne abonnent og få e-postmelding hver gang vi legger ut noe nytt (se til høyre på siden).

 

 

31 kommentarer om “2021: Nå får det være nok

 1. Såpass. Du bestemmer selv hva du vil bruke nettstedet ditt til, men dette blir for dumt. Skal du («Vi») med eneveldig makt bestemme hva som skal tas opp av emner og diskuteres på nettstedets forum også da kanskje? Kunne vært greit å vite.
  I sannhet en lite inkluderende og gjennomtenkt strategi for å tilbake allround-VM hver eneste sesong du her legger opp til. Ikke skrive om verdenscupen og distanse-VM… Ja,ja. Anser du det kanskje som en så suksessfylt strategi å ikke ville snakke om fellesstart at du vil ta strategien ett skritt videre? Dette blir useriøst Haarberg. Jeg har selv full sympati for saken om avholde allround-VM hver eneste sesong, men nå er du på bærtur.

 2. Enig med Haarberg. De har jo lagt ned skøytesporten slik jeg kjenner den. Og da er det heller ikke noe å skrive om. Men jeg vil nevne ett unntak: Om det gås stevner på baner med rask is, vil løperne sette personlige rekorder. da vil også adelskalenderen endres. Slike stevner der det skjer omfattende endringer på adelskalenderen er små ‘sammenlagtstevner’ i seg selv. Jeg regner med at det uansett vil klø i fingrene da. Jeg ville vurdert å skrive noen ord da.

 3. Det skal være opp til den som styrer nettstedet å skrive hva som falle denne inn og unnlate å skrive om det denne ikke liker.
  Det skal ikke jeg si noe om, det er ren subjektivitet.

  Jeg kommer uansett til å glede meg over verdenscup og VM i den kommende sesongen. EM ser jeg sikkert, hvis jeg får tid, men det ligger ikke så høyt for meg.
  Og så kommer jeg selvsagt til å fokusere på de sakene som interesserer meg: fellesstart, fremgangen for de små skøytenasjoner (kanskje Danmark mer enn andre) og hvordan formkurvene ser ut frem mot sesongen etter, som naturligvis er den vigtigste i denne olympiade.

 4. Det er tilhengere av short track og fellesstart som ødelegger idretten. Vi er en liten familie i skøytefamilien og snart mister vi all interesse og dekning. Steven Bradbury, say no more.

 5. Tror det er nyttig om Haarberg presiserer hva som ligger i «Vi» i hans innlegg.
  Jeg leser det som at det redaksjonelle stoffet kommende sesong vil fokusere på allround.
  Andre ser ut til å lese det som at innlegg om annet enn allround ikke er ønskelig.
  Men selvsagt er allround bærebjelken i norsk (og nederlandsk) skøytesport. Nå er vanskjøtselen og uthulingen kommet så langt at byggverket neppe lar seg berge.
  Uansett: stor honnør til Haarberg for jobben han gjør med dette forumet. Og for sin fandenivoldske innstilling: ikke gi opp skøytesporten så lenge det finnes rester som kan berges.

 6. Vidar Stenberg har et mantra som han gjentar til det kjedsommelige: De beste «idrettene» han vet om er allround, deretter enkeltdistanser. Å sette enkeltdistanser opp mot sammenlagtstevner som Haarberg her legger opp til har lite for seg: Det blir færre og færre stevner per sesong. Når man kommende sesong ikke har allround- og sprint-VM blir dette ikke erstattet med noe annet stevnemessig. Tendensen er også færre verdenscupstevner. Kommende sesong er det 6 stevner, OL-sesongen derpå kun 5 (la gå at man – foreløpig – ser ut til å tidfeste firekontinentsmesterskapet til rett før OL, men 4CC bidrar ikke til økt stevneantall for europeere). Istedenfor å angripe distanse-VM slik Haarberg her legger opp til, bør man selvsagt fremsnakke og bygge interesse! SAMTIDIG jobbe med tiltak slik at ikke allround og sammenlagtstevner sakte forsvinner, men heller øker i antall. Kanskje kontakte utøverkomiteen i ISU ved Douwe de Vries? Det er ikke alltid man skal lytte til løpere og trenere (man kan da f.eks. ende opp litt for mange vanningspauser), men løperne lever av media, sponsorer og publikum. En passasje i et nylig kommunike fra ISU foregir at VM-syklusen slik den blir nå gjenspeiler interessen. Mon det. Det burde fint være plass til to VM hver sesong bortsett fra i OL-år.
  2021: I går kom signaturen Mjøsaman med en interessant tanke: inviter de beste utlendingene til å delta i det nasjonale nederlandske sprint- og allroundmesterskapet (NK)! Slik kan vi få et uoffisielt VM med høy kvalitet. Senest forrige sesong inviterte man av tekniske årsaker en håndfull utlendinger til det nasjonale uttaksstevnet til verdenscupen. Hvorfor ikke en sånn cirka fire utøvere fra hver kategori denne gangen også? Ser man på stevnekalenderen er ideen enda bedre enn jeg umiddelbart trodde på grunn av den tidsmessige plasseringen av 4CC. Ifølge Calendar of Events ser det nemlig slik ut:
  EM Heerenveen 8.-10. januar, 4 CC Calgary 15.-17. januar, NK Heerenveen 23.-24. januar. WC5 Chanchun 17.-18. februar.
  Hvordan kvalifisere seg til «VM? De to beste ikke-nederlendere i hver kategori under EM – invitasjon til de antatt to beste i hver kategori for ikke-europeere?
  Ideen er veldig god hvis det stemmer at 4CC avholdes den 15.-17. og ikke i slutten av januar som det står oppført andre steder.

 7. …vet ikke helt om dere skjønte logikken til slutt der da, men. Dvs. om plasseringen av 4CC er så betydningsfull i denne sammenheng. Det har litt med dramaturgi å gjøre pluss at jeg antar at 4CC midt i januar vil kunne tiltrekke seg toppløpere hvis EM kan det – og da kan uka etterpå det samme…. Et 4CC i slutten av januar i Calgary antar jeg passer dårlig inn for den som har distanse-VM 2021 og OL 2022 som mål. Særlig asiater. Blir viktig å få med sterke ikke-europeere til et slikt tenkt uoffisielt VM. Disse absolutte toppene vil måtte nedprioritere 4CC, men er det isåfall så ille? Noen få drar til Calgary, andre til Heerenveen. Nord Amerikanerne lar seg kanskje vanskeligere bevege, men der tror jeg penger hadde hjulpet gitt dårlig økonomi for kanadikkene osv. I skrivende stund vet jeg ikke om 4CC 2021 er tenkt som et enkeltdistansestevne eller ei, men jeg vet at 4CC 2020 hadde et visst B-preg med allikevel ble veldig godt mottatt.

  1. Her er du inne på noe, vel Mjøsamann er kanskje den som er inne på noe.

   Jeg hadde en samtale med Harold Silovs på Hamar for noen år siden. Hans holdning er at VM allround bør avholdes for de beste allroundere, ikke med nasjonskvoter. Vi kan alle bli enige om, at Nederland ikke får sende alle sine allround løpere til VM (eller EM), fordi ISU har regler om kvoter.
   Silovs foreslo at man hadde kommersielt allround VM (litt i stil med hva Kramer sa noe om) og at man inviterte de antatt beste i Verden til å kjempe om kransen og eventuelt 100000€ eller noe.
   Det kunne gjøres i stil med X-Games som en entitet utenfor ISU, men det kunne også gjøres av ISU selv. Løpere stiller opp, enten for landslag eller for profflag, som på den måte for en større profil også utenfor Nederland.
   Det kunne også gjøres til en liga, hvor de beste allroundere dyster på liten firkamp, mini firkamp og stor firkamp over sesongen og så møtes til et avgjørende løp til slutt, hvor sesongen verdensmester kåres.

   Silovs mente at dette måtte være uavhengig av ISU, men jeg vet ikke hvor vigtig nettopp det er.

 8. Link gjerne til denne meningsytring pluss «tråd» på Norsk skøyteframtid og/eller forum for skøytehistorie Emil Nielsen.

 9. Takk for linkingen 😊. Foreløpig ikke så stor respons i sommervarmen, men la merke til at det steg til ca 35 ved å ligge øverst på nevnte fora. Altså lesere – ikke grader. Omtrent det samme da updateskate linket på sin twitterkonto i går.

 10. Hei,

  Stor honnør til alle som er interessert i skøyter og som viser initiativ. Men det er vel lov å være uenig?

  Personlig mener jeg ikke så veldig mye rundt akkurat format og hyppighet på mesterskapene. Men jeg mener helt klart at verdenscup er det som kan redde interessen for skøyter. Dagens publikum trenger at noe skjer gjennom en hel sesong, hvis ikke så glemmer de hele sporten. Det bør legges opp til noe flere verdenscuper, utøvere og land må profileres og gjøres populære og det må gjøres mer for å vekke interesse for verdenscup generelt.

  Til slutt må jeg også kommentere en kommentar lenger opp. Det påstås altså at det er folk som er tilhengere av short track og fellesstart som ødelegger idretten. Jeg vil heller påstå at det er folk som er motstandere av nyheter og endring som ødelegger. Kan vi ikke alle sammen bare være glade for at folk går på skøyter og interesserer seg for det? Hvis man i stedet for å være redd for disse nye grenene heller satser på dem, så vil man antagelig ende opp med større interesse og deltakelse også i tradisjonelt hurtigløp. Det er ganske naturlig for kortbaneløpere å også gå litt hurtigløp, og de gjør det nærmest automatisk veldig godt, i motsetning til en hurtigløper som prøver seg litt på kortbane. Det finnes små isflater og hockeyhaller «over alt» – bruk det til å øke mengden skøyteløpere i landet i stedet for å kjempe imot endringer og tviholde på det man er vant til.

  1. Når en så dårlig skøyteløper som Bradbury kan vinne OL så er det noe feil med sporten. Jeg kunne slått Bradbury hvis ikke noen tok beina mine.

   1. Det svaret oser vel hverken av innsikt eller selvinnsikt… Har du prøvd kortbane og vet at det er så lett? Bradbury var det man kan kalle litt på hell og hadde ekstremt flaks akkurat da, ja, men man kan ikke slakte en hel idrett på grunn av at slike ting en sjelden gang skjer. Det finnes drøsser med idretter der slike ting skjer, og f.eks der vær og vind gir det mange mener er urettferdige resultater.

    Uansett er poenget mitt at du legger skylden på noe nytt for at det gamle forsvinner eller må endres. Og det tror jeg ikke stemmer. Hurtigløp på skøyter hadde vel begynt sin nedgang lenge før kortbane og fellesstart kom (skikkelig) på banen.

   2. Christian Fæste, du skriver om Norge/Norden når du skriver om hurtigløps nedgang. Globalt må vi at skøyer har blitt større og større tiår for tiår. Ellers er du inne på noe når gjelder å være glade for alle som går på ulike typer skøyter. Ved å gjøre hele skøytekaken større kan det bli mer på alle ulike skøytegrener.

  2. Hvis Bradbury hadde drukket 10 hver dag siden han vant OL og dere skulle gå løp i morgen, så hadde han knust deg.

   Bradbury var en god skøyteløper. Han kaller til OL og kom gjennom heat og kvartfinale på egne meritter. At han også var i slutten av karrieren og ikke så god som han tidligere hadde vært er sant, men at han var dårlig er bare tull å si. Her er en historie som har grepet hele verden siden. Han er en del av grunnen til at skøyteløp ikke har blitt glemt i mediene

 11. Hvorfor ikke slå sammen EM og 4CC? Eventuelt invitere utenomeuropeere til EM eller europeere til 4CC. Slutten av januar burde være ideelt. Ingen som skal delta i Beijing kan si at det vil lage problemer for forberedelsene dere.

 12. Det er mer interessant å diskutere et mulig (uoffisielt) VM, sprint- og allround i sesongen 2020/2021 enn Prøysen eller Bradbury…

  Mest realisme med en løsning koblet opp mot NK vil jeg tro.

 13. I short track er det den som starter innerst ved lista som vinner. De andre må ut i dødens posisjon og kommer aldri forbi uten å dytte med fare for å ramle selv.

  1. Hr. Hovland har tydeligvis ikke forstått kortbane, men det er ok.

   Han kan heldigvis unnlate å se på kortbane. Det er hverken vanskelig eller krevende.

 14. Selvfølgelig skal Haarberg få lov til å skrive sine synspunkter på sitt eget nettsted,
  uten at noen skal omtale det som dumt og useriøst. For ikke å snakke om å skrive at Haarberg er på bærtur. Det er lov å ha andre synspunkter, men la oss prøve å holde de respektløse kommentarene unna.

 15. Betrakter Haarberg som en god internettkamerat, så den formuleringen tåler han helt sikkert. Litt temperatur ble det også. Overskriften og innholdet i meningsytringen innbød til et tilsvar.

  1. La meg si det sånn: Dersom en «god internettkamerat» hadde brukt slike beskrivelser på et av mine innlegg, så hadde statusen som «god internettkamerat» vært historie. At Haarberg selv kommer med en støtte til bruken av «bærtur», får ikke min støtte. Slike begrep hører ikke hjemme i en debatt.

   1. Hva slags verden lever du som ikke tåler et slikt kraftuttrykk?

    Saklige tilsvar er selvfølgelig det beste, men dette her er virkelig ikke noe å lage en sak av. Det vil si: jeg mistenker at du kanskje er enig med Haarberg i sak og ikke ønsker meningsmotstand?

 16. Enig. «Jeg er uenig i det du sier» etc. Dette er et godt prinsipp som må gjelde i alle retninger.

  Dessuten: Å få høre at man er på bærtur er vel egentlig et indirekte signal om at man normalt er å regne som oppegående – altså ikke det verste å få høre.

 17. Selv fikk jeg senest i dag karakterisert et synspunkt av Haarberg som «bisart». Det lever jeg godt med. Kan også innrømme at jeg havnet litt på bærtur.

  1. Siden jeg ikke kunne svare på ditt forrige svar, så får jeg skrive her: Dersom du leste mitt opprinnelige innlegg, så ser du jo at jeg skriver at det er lov å ha andre synspunkter, så da blir det ufint å komme med din påstand. Jeg er ikke enig med alt som Haarberg skrev, men jeg vil ikke omtale ham som dum, useriøs eller på bærtur.
   Det er snart 3 måneder siden jeg skrev hva jeg mener om en skøytesesong uten allround-VM, så det har jeg ikke behov for å gjenta.

 18. Ikke så veldig fruktbart dette. 🙂Jeg karakteriserte ikke Haarberg som person. Les på nytt med andre briller. Jeg kritiserte et synspunkt, Et synspunkt hvor det er uklart om saken gjelder en ny linje for lederinnlegg, eller en mer generell, ny redaksjonell linje. Begge disse endringene gir nødvendigvis noen direkte eller indirekte føringer også for forumet på dette nettstedet. Hvordan blir det administrert og moderert fremover? Er det ønskelig, og blir det mindre hensiktsmessig å også skrive om verdenscup og distanse-VM der fremover? Hva med andre typer innlegg om man snevrer inn. Ikke ønskelig med omtale av short track og inline eksempelvis? Kort sagt så mangler nettstedet kanskje en såkalt «beskrivelse»?

  1. Fruktbart? Jeg trodde målet var å få opp temperaturen, he, he.
   Hva angår nettstedets «manglende beskrivelse», så overlater jeg det til Haarberg,
   men navnet «Skøyter 15.46,6» bør jo fungere som en beskrivelse.
   Takk for praten!

 19. «Skøyter 15,46,6» fungerer selvsagt dårlig som en beskrivelse. For ordens skyld har det nye nettstedet i dag en slik (se «Om skøyter 15,46,6»).
  Spørsmålet er derimot om det som står der gjelder fortsatt. – Om eventuelle presiseringer, endinger og tilføyelser til følgende:
  «…Innholdet skal være som før: nyheter,intervjuer og meninger om hurtigløp på skøyter.»
  «…Har du lyst til å bidra med egne innlegg? Det kan være alt fra nyhetssaker eller historiske tilbakeblikk til debattinnlegg om aktuelle tema…»
  Intet spesifikt sies om nettstedets forum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *