Etter 25 år samler Norgescupen fortsatt et stort antall deltakere: Sist sesong telte vi 166 deltakere som deltok i minst ett stevne. Men bildet er ikke entydig positivt. Vi har sett nærmere på deltakelsen gjennom de tre siste sesongene.
Dette kartet viser hvilke baner som har arrangert norgescuprunder i løpet av sesongene 2018, 2019 og 2020. Vikingskipet på Hamar står i særklasse med hele ni stevner på tre sesonger, og Sørmarka Arena er en god nr. 2 med seks stevner. Dette er også de to banene som trekker klart flest deltakere i gjennomsnitt.
Som vi ser er altså ikke tallene like positive overalt. De fire stevnene som har vært nord for Dovre har kun hatt en brøkdel av den deltakelsen som blir Hamar og Stavanger til del. I «mellomsjiktet» ligger Bergen, Geithus og Asker. I grove trekk kan det vel konkluderes med at raske baner er mer populære enn utendørsbaner og kalde haller, og det er vanskelig å se at det har noen effekt at det faktisk deles ut doble poeng på de sistnevnte banene. Vi aner også et helt klart islett av sentrum-periferi. Kontrasten er kort sagt bemerkelsesverdig mot de første sesongene, da NC-løperne like gjerne deltok på Oppdal og i Horten som i Oslo.
«Drop in»-cupen
Figuren nedenfor viser hvor mange deltakelser NC-løperne har hatt i løpet av sesongen 2019/20. Maksimalt antall er åtte, men det er kun tre løpere – alle kvinner – som har vært med i alle stevner.
I klassene for kvinner junior og menn senior er det nesten halvparten av løperne som har deltatt kun i ett eller to av åtte stevner. Gjennomsnittlig deltakelse er som følger:
• Kvinner senior 3,4 stevner
• Kvinner junior 3,1 – – « – –
• Menn senior 3,0 – – « – –
• Menn junior 3,5 – – « – –
Her er det verdt å merke seg at deltakeravgiften er flat på kr 300 pr. distanse, slik at det gis ingen «rabatt» ved flere deltakelser. Dette er et av de punktene som vi vil belyse nærmere i del 2 av denne artikkelen.
Bjugn Ørland SK: – For lite attraktivt å reise til utkantene
Daglig leder Pål Ulset i Bjugn Ørland SK (BØSK) opplyser at det fort koster ca. kr 4 500 pr. løper å delta på Norgescup i f.eks. Hamar. Klubben gir økonomisk støtte, men løperen selv må også bidra med egenandel. Forbund/krets gir ingen reisestøtte. For BØSK-løpernes del legges det en grovplan på forsesongen for hvor mange NC-løp den enkelte skal delta på, men denne må selvsagt justeres for form, sykdom og eventuelle uttak til andre stevner.
Hva så med Norgescup i Bjugn – hvorfor er deltakerantallet så mye mindre enn i Hamar eller Stavanger? Ulset tror forklaringen på dette er sammensatt, men det handler blant annet om at de viktigste uttaksløpene stort sett blir satt opp på disse to nevnte banene, og de fleste løperne bor også sør for Dovre, slik at det blir strevsomt å komme seg til f.eks. Bjugn. Det hjelper lite at BØSK er kjent for gode arrangement.
Det som kanskje kunne hjelpe var om man gjorde det mer attraktivt å delta på mange NC-løp, f.eks. via premieringen. En variant kunne være å avslutte sesongen med en stor finale med store premier, og som forutsetter at du har deltatt i et visst antall løp på forhånd for å komme i betraktning.
I del 2 av denne artikkelen skal vi komme med flere mulige måter å reformere Norgescupen på!
P.S! Oppsettet for Norgescupen 2020/21 er ikke klart ennå. Norges Skøyteforbund v/Svenn Erik Ødegaard opplyser at klubbene har frist til 30.april med å søke om å få arrangere.
Bildet øverst er hentet fra fosenhallen.no.
Hei,
Dette handler nok om flere ting; geografisk beliggenhet, mulighet for gode forhold/tider/perser og økonomi.
Det er for dyrt for mange å dra til Kristiansund, Bjugn eller enda lenger nordover. Derfor synes jeg ideen om større pengepremier er en god ide. Da er det viktig at det jobbes med å få inn en eller flere NC-sponsorer. (Ref Obos-ligaen i fotball) evt at hver klubb som arrangerer NC skaffer sin egen sponsor (og kan premiere ihht relaterte inntekter) Dette er ikke et gjennomtenkt forslag vedr konsekvenser, men det er viktig at alt som kan gjøre NC mer attraktivt både for løpere og arrangører må diskuteres åpent og fordomsfritt, slik at vi kan finne gode løsninger. Ellers synes jeg at dette er nok en viktig oppgave som forbundet må prioritere. Apropos forbundet: jeg synes dere er veldig lite synlige, og vi ute i klubbene vet lite om hva det jobbes med. Det er også lite info på forbundets hjemmeside. Dette er et område som må forbedres .
Støtter Stangeland her. NC har for «lav status». Pengepremier er en god start på å løfte statusen. Jobbe lokalt med sponsing er smart for arrangørene. Her må det tenkes nytt og det må tenkes fort. Nå er vi inne i spesielle tider så nå er nok dette enda ett knepp mer vrient