Gi Oscar til Miho Takagi!

For første gang er verdensmestre i sprint og allround kåret i løpet av samme helg og på samme bane. Og det ble definitivt fire verdige mestere på alle måter. Et japansk unikum er likevel vår klare favoritt når VM på Hamar skal oppsummeres.

Sprint kvinner
Før mesterskapet mente vi at nettopp denne delen var den mest åpne av de fire konkurransene som skulle avvikles i løpet av tre hektiske dager i Vikingskipet. Marginene er små, og det er mange som har prestert på høyt nivå i løpet av sesongen. Samtidig har enere som Bowe og Ter Mors vist klare svakhetstegn i forhold til tidligere år.

Fasiten etter mesterskapet viser at hele åtte (!) løpere gikk under den gamle banerekorden sammenlagt, men Miho Takagi var likevel over et tidspoeng foran nr. 2. Med dette skriver hun seg inn på en eksklusiv liste over løpere som har vunnet både sprint- og allround-VM. Til overmål er poengsummen 148,870 en ny og knallsterk uoffisiell verdensrekord på lavlandsbane.

Konklusjon: Så lenge russiske løpere (Kulizjnikov, Voronina) må antas å være uspiselige for Oscar-komitéen, mener vi at valget denne gangen bør være enkelt: Miho Takagi er årets soleklare Oscar-vinner! Nr. 2: Nao Kodaira, og nr. 3: Olga Fatkulina.

 

Sprint menn
Russland meldte seg kollektivt ut av sprint-VM foran andre dag, men vi lar spekulasjonene om årsaken ligge denne gangen. Fjorårets nr. 2 Shinhama var åpenbart i toppform, og han greide dermed å holde en annen formløper, kanadieren Dubreuil, fra livet. Shinhama satte en overraskende banerekord på 1000 m, og han var heller ikke langt fra å gjøre det samme på 500 m.
Nr. 3: Cha Min-kyu.

 

Allround kvinner
Mesterskapets forventede godbit med tanke på spenningsnivå skuffet ikke! Etter at 10 000 meter var gått i løpet av to dager, skilte det mindre enn et halvt tidspoeng mellom nr. 2 og nr. 6 i sammendraget. Sablikova tapte 3.plassen med 0,008 tidspoengs margin, men i god sportsånd ga hun sin overkvinne De Jong en «high five» da sistnevnte sikret seg sin medalje. En overbevisende Ireen Wüst vant sitt VM-gull nr. 7, og nr. 2 Ivanie Blondin fikk nok tross alt maksimalt ut av mesterskapet denne gangen. Wüst satte banerekorder både på 1500 m og sammenlagt.

 

Allround menn
Flere spennende «nye» navn hevdet seg i allround for menn, ikke minst treeren Ichinohe, som ble nr. 1 på 500 m og nr. 2 på 10 000 m! Men mesteren Roest var strengt tatt aldri truet, og mesterskapet sluttet dermed med et aldri så lite antiklimaks. Sverre Lunde Pedersen viste vinnervilje da han sikret sin sølvmedalje – og «reddet» sesongen – med en velkalkulert (?) 10 000 m.

Et høydepunkt i mesterskapet var da Håvard Bøkko spaserte inn til publikums hyllest på 1500 m. En klassisk skøytekarriere er avsluttet!

 

Norge i VM 2020
Dette ble definitivt intet stort mesterskap for Norge, men det var vel heller ikke å vente etter en sesong som har vært godt under pari på mange fronter. Skal vi trekke fram ett lyspunkt, må det bli Hallgeir Engebråten, som viste seg mer enn klar for oppgaven i sin VM-debut.

norge VM

 

Medaljeoversikten
Japan i sprint – Nederland i allround. Det er VM 2020 kort oppsummert.

Japan 2 – 1 – 1
Nederland 2 – 0 – 1
Canada 0 – 2 – 0
Norge 0 – 1 – 0
Russland 0 – 0 – 1
Sør-Korea 0 – 0 – 1

 

Veien videre
Om man ikke har fått det med seg: Det er for lengst bestemt at skøytesesongen 2021 blir uten VM på skøyter. Det internasjonale skøyteforbundet kan muligens fortsatt gjøre om på denne beslutningen, men i så fall er tiden knapp, og vi har ikke fått med oss noe kraftfullt initiativ i den retning. Om det blir to år til neste allroundmesterskap, skal dette også gå på Hamar, men faren er nok stor for at mesterskapet i så fall blir en parentes i etterkant av OL i Beijing.

Hva så med konseptet sprint + allround i én pakke? Vi skal kanskje ikke ta hele den diskusjonen her og nå, for her er det mange momenter å ta tak i. En liten ting som definitivt burde kunne forbedres til neste gang, er selve rekkefølgen på distansene. Det virker mildt sagt merkelig at eksplosive sprintere skal måtte gå fire distanser i løpet av godt under 20 timer. Dette er en unødvendig fordel for en kondisjonssterk løper som Takagi. Samtidig «splitter» man allrounddelen av lørdagen, noe som virker lite hensiktsmessig med tanke på spenningen rundt det mesterskapet.

Alt i alt takker vi for tre fine dager med spennende skøyteløp fra Hamar, ikke minst godt formidlet av Viasats utsendte. Den internasjonale sesongen avsluttes med verdenscupfinale fra Heerenveen kommende lørdag og søndag.

 

Alle resultater fra VM 2020

 

Flere VM-lenker:

 

Bildet av Miho Takagi er tatt av Reidar Langkjær.

4 kommentarer om “Gi Oscar til Miho Takagi!

    1. De har vel egentlig det, ved å ikke gi den til f.eks. Juskov eller Kulizjnikov. Sistemann som fikk den var Guljajev i 1987.

  1. G.Fish bør få Oscar for sin 10000mter rekord på 12.33,86. Ingen betre denne sesongen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *