Hva skjer i skøyte-Norge? Aktiviteten er lav.

Nå ved nyttår er over halve skøytesesongen unnagjort for de aller fleste av løperne. I alle fall hvis vi tar en titt på terminlista. De første løpene startet opp i begynnelsen av oktober (snart tre måneder siden), og det er få baner som har åpent mer enn i drøye to måneder til!!

Ser man på aktiviteten i skøyte-Norge så langt, så ser jeg skyer som truer oss. Antall stevner i Norge er skremmende få, og jeg er langt fra alene om å mene det. Ta en titt på lista nedenfor, så ser man at i store deler av landet har løperne få løpstilbud, ikke minst lokalt. Mange av våre løpere har så langt bare 2-3 løp i løpet av 2-3 måneder, da lurer jeg på hva disse løperne føler. I Nord-Norge har de fleste kun ett eller null løp så langt. Er virkelig skøyter gøy, hvis man ender opp med bare 6-7 løp, i løpet av fem måneder (20-25 helger)?

Løp i Norge.jpg

All ære til Tynset og Geithus som er desidert flinkest til å arrangere lokale løp (klubbløp). Her samles store og små til løpskveld med vafler, og gode vennskap pleies hver uke under disse løpene. På mange andre skøytearenaer er de lokale tilbudene altfor tilfeldige. Forutsigbare lokale løp er alfa og omega – at f.eks alle vet at hver onsdag kveld så er det klubbløp. Da går ingen rundt og lurer på; når er det neste lokale løpet egentlig (klubbløpet)?

Vi kjenner til at unge løpere i 10-årsalderen har uttalt at de syntes skøyteløp var kjedelig for det var nesten aldri løp. I fotball spilte dem kamp hver uke. De som uttalte dette for to år siden har nå forlatt isflaten vår – trolig nettopp derfor. Arrangèr klubbløp hver uke – hvis dere har is – det er min klare oppfordring.

Vi ser at skøyte-Norge sliter med gamle anlegg for tiden. Valle Hovin er ute av drift, Bergen og kunstisen på Slåtthaug har også store utfordringer – og et stevne nå på nyåret måtte nettopp avlyses på Slåtthaug. Banen i Bergen åpnet også rekordsent denne sesongen pga. kommunalt «sommel». I Drammen var det også utfordringer og banen ble åpnet 14 dager senere enn planlagt. I Tromsø er kunstisanlegget ikke i bruk (naturisbane nå), for andre året på rad, fordi kommunen ikke ser nødvendigheten av å oppgradere banen.

Hvilke tanker gjør skøytestyret i NSF seg rundt alle disse utfordringene? Og hva skjer med skøytekretsene – de fleste fungerer ikke. Er de i hele tatt nødvendige lenger, siden de ikke fungerer? Klubbene kunne selv klare å ta KM på rundgang, ordne KM-medaljer – og fastsette samlinger etc.

Kretsene bør være bærebjelken
som organiserer kretssamlinger og forsøker å få nye aktive klubber i gang. Vet at f.eks. i Buskerud er leder i Solberg sportsklubb åpen for en skøytegruppe, hvis det er ønske om det. Klubben i Solbergelva råder over to egne kunstisbaner som i hovedsak brukes til bandy, men som er ypperlig for trening av rekrutter. Skal norsk skøytesport øke antall skøyteløpere, så kreves det jobbing i alle våre klubber. Vi er for få – det er ingen grunn til at vi ikke kan bli flere. Det finnes langt flere langrennsløpere i Norge – og på Østlandet er det langt flere bandyspillere enn hurtigløpere. Er det noen god grunn til det?

En annen ting som også er i ferd med å skje er at noen av våre beste skøytegrupper er i ferd med å gå i oppløsning. Skal nevne én klubb. Hol IL som fortsatt har noen av Norges beste løpere i sin stall – men idrettslaget har null aktive løpere i de yngre årsklasser for tiden. Hva skjer i Hol? Nå er det kanskje ikke så rart at Hol har så få rekrutter – for det er under 40 barn på barneskolen i Hol og Hovet – Hallingskarvet skole. Kanskje derfor burde heller Geilo fått sin 400 meters bane igjen – der er det i alle fall litt flere unger. Uansett antall barn – synd hvis Hol blir mer eller mindre borte fremover.

Andre klubber sliter med at lederne og ildsjelene er pensjonister — hvor lenge holder de ut – hvis ikke nye overtar. Dette er selvfølgelig en lokal utfordring. Pensjonister er også en stor ressurs for oss som vi må benytte oss av, men det er viktig å forsøke å få de unge med på lasset og ta i et tak for klubben.

Heldigvis er det også mye positivt i skøyte-Norge, og det må vi ta tak i. Vi må dra sammen, ha åpenhet, bruke media for alt det er verdt og virkelig stå på for sporten vår. Vi har en formidabel jobb fremover med å få de unge interessert i vår sport – gikk forbi en lokal isflate forleden. Og de unge som var der lekte seg med kølle og ball – man ser vel omtrent aldri på disse små isflatene unger som kappflyr på skøytene lenger? Hvorfor er det blitt slik?

GODT NYTT ÅR. Stå på folkens – her ble det mye negativt – men alt er godt ment – i håp om at vi skal bli bedre og flere. Det gjør vi ved å skape skøyteglede og invitere til lokale løp – slik at de unge får føle på sporten vår. Spytt ut folkens – kom med innspill – og skyt på innsenderen hvis dere mener jeg svartmaler det hele.

(skrevet av T. Teigen, også publisert på Facebook / Norsk skøyteframtid)

Illustrasjonsbilde: Pexels

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *