EM: Kulizjnikovs parademarsj

Pavel Kulizjnikov gjorde som han ville i EM enkeltdistanser denne helga. Tre starter; tre EM-gull. Men den store prestasjonen kom på avslutningsdistansen søndag ettermiddag.

Skandale-befengt åpningsdag
Den første EM-dagen ble – når sant skal sies – nokså preget av skandaler. Den verste skandalen sto vel det internasjonale skøyteforbundet ISU for, eller rettere sagt deres utvalgte dommere, da de ikke greide å overholde sitt eget regelverk i forbindelse med trekningen foran 1500 m. For å si det enkelt: I stedet for å gi de som har prestert i verdenscupen forrang, slik regelverket sier, valgte de å sortere løperne utelukkende etter årsbestetider. Skandalen ble heldigvis oppdaget, og resten av mesterskapet holdt man seg til regelverket.

Skandale nr. 2 fredag: Arrangørlandet Nederland trakk seg fra lagsprint for menn; etter eget utsagn fordi det ble for kort pause mellom 1500 m og lagsprint for Thomas Krol. I og med at EM-programmet har vært klart nokså lenge, virker det merkelig at man ikke kunne ta hensyn til dette f.eks. ved laguttaket. Livio Wenger fra Sveits gikk for øvrig både 1500 m (nr. 7) og lagsprint (nr. 3).

Skandale nr. 3: Sveits fikk sine lagsprint-medaljer, men arrangøren valgte å heise det danske flagget i stedet for det sveitsiske under medaljeutdelingen.
Norge fikk en nokså billig sølvmedalje da Nederland trakk seg, men løpet var uansett godt: 1.20,18 er årets beste tid for trioen Magnussen – Lorentzen – Farstad.

 

Rekorder på dag 2
Vi har vel etter hvert blitt vant til at Heerenveen er verdens raskeste lavlandsbane. På lørdag fikk vi blant annet oppleve ny banerekord ved Roest på 5000 m, og flere av de norske løperne satte personlige rekorder. Mest imponerende av alt: Ny verdensrekord for junior, satt av Femke Kok (19) på 500 m: 37,66. Dette var hennes første internasjonale løp på seniornivå, og vi tror ikke hun er så veldig skuffet over at hun «bare» ble nr. 4 i EM.

På samme distanse gikk for øvrig Julie N. Samsonsen inn til en tiende plass, og dette ble faktisk også den beste norske plassering på kvinnesiden i mesterskapet. Julie satte ny personlig rekord med 39,05.

fk

Femke Kok – ny toppsprinter! (instagram.com/femke.kok)

 

Kulizjnikov i særklasse
Foran søndagens distanser var et av de store spenningsmomentene: Kunne Håvard Lorentzen greie å sikre Norge en individuell medalje på 1000-meteren, eller skulle det nok en gang bli nederlandsk og russisk dominans?

Først var det kvinnenes tur, og her fikk vi oppleve Jutta Leerdams definitive internasjonale gjennombrudd. Etter at hun hadde meldt lovlig seint forfall til 500 m dagen før, slo hun kraftig tilbake og vant distansen på ny personlig rekord: 1.13,67!

Mennenes 1000 m skulle likevel bli dette mesterskapets store beholdning. På deltakerlista manglet vi Kjeld Nuis, som er ranket nr. 1 i verden på distansen – men til gjengjeld var både banerekordholder Kai Verbij og formløperen Thomas Krol blant gullkandidatene. Men Pavel Kulizjnikov gjorde antakelig tidenes beste løp på distansen, da han bokstavelig talt smadret banerekorden og faktisk snuste på 1.06-tallet. 1.07,09 er en lavlands verdensrekord som det lukter virkelig svidd av. Lorentzen ble dessverre spurv i tranedans: 8.plass og over 2 sekunder bak sin russiske erkerival.

Til slutt må vi nevne at Norges andre og siste medalje i mesterskapet kom på søndagens lagtempo for menn. Dette var samtidig Hallgeir Engebråtens første medalje i et seniormesterskap. Med på bronselaget var i tillegg Pedersen og Bøkko.

Formbarometeret

formbar EM

Nok en gang utroper vi Sofie Haugen til formløperen på det norske løpet, knepent foran Bjørn Magnussen. Sofie gikk inn til ny personlig rekord på 3000 m, og samtidig gikk hun forbi Hege Bøkko til en fjerdeplass på den norske adelskalenderen.

I tabellen nedenfor viser vi hvordan den enkelte norske løper har gått opp (+) eller ned (-) på Skøyterankings distanselister som følge av resultatene i Heerenveen.

formbar EM 2
Klikk her for større tabell!

 

Alle resultater fra EM i Heerenveen

ISUs oppsummeringer fra mesterskapet:

 

Bildet øverst: Pavel Kulizjnikov (twitter.com/RussianSkating)

2 kommentarer om “EM: Kulizjnikovs parademarsj

  1. Hva betyr differansene i rankingtabellen? Pedersen kan vel ikke ha gått 6 plasser ned hvis han er nr. 6?

    1. Haha, nei. Første linje: Han ble nr. 6 på 5000 m.

      Andre linje: Resultatet – altså 6.plassen – betyr at han taper 6 rankingpoeng på den distansen (fra 2031 til 2025 poeng).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *