Nederland og Russland: Det meste er i rute!

Forsesongens store begivenhet i skøyte-sammenheng må vel være den nederlandske kvalifiseringen til de fire første verdenscup-rundene. I Heerenveen var alle som kan krype og gå klare til dyst nå i helga – inkludert hele tre tidligere mesterløpere som ikke var med i 2019-sesongen.

Verdensener Patrick Roest har startet sesongen 2019/20 slik han avsluttet den foregående: I en helt egen klasse. Han vant 5000 m med en margin på 4,5 sekunder, og på 10 000 m slo han både personlig rekord og banerekord med den spektakulære tiden 12.42,97. Er VM-tittelen 2020 allerede halvveis vunnet?

Også på den avsluttende distansen søndag ettermiddag ble det ny banerekord: Kaj Verbij gikk på 1.07,48 – bokstavelig talt en helt uhørt tid på en lavlandsbane!

Når det gjaldt de tre «gamle» stjernene vi nevnte var det definitivt Jorien ter Mors (29) som imponerte mest. Etter en sesong utenfor sirkuset kom hun tilbake og erobret førsteplassen på de tre korteste distansene. Fullt så godt gikk det ikke med Jan Blokhuijsen (30), som fikk en 6.plass på 5000 m som best. Dermed må han håpe at noen andre melder forfall før han eventuelt får sjansen i verdenscupen. Det samme gjelder Koen Verweij (29), som ble slått av sin gamle rival Kramer på 1500 m og dermed «bare» blir reserve på spesialdistansen.

På 1500 m så det også litt skummelt ut for verdensrekordholder Kjeld Nuis. Han ble faktisk disket etter et nesten-fall og kryssing av bane på vei ut av svingen, men til slutt ble resultatet godkjent likevel og dermed vant han også distansen.

Kvalifiseringens store overraskelse: Ireen Wüst ble slått av fem løpere på 3000 m og er dermed ute av det laget. Her gikk for øvrig tre kvinner på 4.00, vel og merke under det som må ha vært tilnærmet perfekte forhold (får vi håpe).

Resultater fra Heerenveen
nuis.jpg

Kjeld Nuis i feil bane (nos.nl)

 

Russland
I helgen har det også vært russisk mesterskap på enkeltdistanser i Kolomna, og vi kan  konstatere at de beste russerne fortsetter å prestere. Kulizjnikov vant oppskriftsmessig 500 og 1000 m, men vi merker oss en ny toppsprinter i emning: Artjom Arefjev (19). Han slo sin egen juniorrekord og fikk notert 34,70 – kun 0,19 sekunder bak Pavel K.

Videre må vi notere med interesse at Sergej Trofimov vant 5000 m foran en viss Juskov. Sistnevnte satte ny personlig rekord på lavlandsbane med 6.18,61. Juskov har tatt av flere kilo foran denne sesongen, og nå går han heller 5000 enn 1000 m, kan det se ut som.

På kvinnesiden tar vi først og fremst hatten av for Darja Katsjanova, som slo banerekorden til Ter Mors på 1000 m, som satte personlig rekord på 1500 m med tre (!) sekunder, og som også nesten vant 500-meteren. Sist men ikke minst: Natalja Voronina er like god som i fjor: 4.02 og 6.54 ga soleklare seire på langdistansene.

Resultater fra Kolomna / opptak fra Kolomna (Youtube)

 

Dermed skulle det ligge til rette for god konkurranse både for de norske løperne og for alle andre når verdenscupen starter i Minsk om snaue to uker…

 

Bildene øverst: Patrick Roest (instagram.com/patrickroestt) – Darja Katsjanova (Youtube)

5 kommentarer om “Nederland og Russland: Det meste er i rute!

 1. Takk for god info.. Står lite (ingenting) i avisene om at Roest har gått på 12.42..

  1. Avisene og andre norske medier bryr seg generelt lite om skøyter. Dette er forsåvidt også grunnen til at dette nettstedet eksisterer.

   1. Norske skøyteinteresserte – inkludert administratorer på Facebook – er generelt lite flinke til å orientere seg, delta, og bruke flere kanaler. Det er for eksempel akkurat nå en Minsk-tråd et lite tastetrykk unna på dette nettstedet her… Hvordan er nå dette med hvem som har rett til å starte i A-puljene i Minsk? Har andre land hatt uttak til verdenscupen? Det er rett og slett vanskelig for nye interesserte å knekke koden fordi det eksisterer unødvendige skott. Unødvendig forvirring, og debatter oppstår. En skøytenyhet er ikke en nyhet først når den når ens egen kanal!
    Skøytefolket selv – altså de som er direkte tilknyttet klubber og forbund – må også invitere andre inn i deres «hemmelige verden» i større grad. Ikke skylde på media. Oppmuntre folk som Vårvik. Uttaket til verdenscupen skjedde i hemmelighet. Man måtte være detektiv for å etterhvert finne ut at (forbunds)sprinterne hadde sitt uttak i Stavanger, og allrounderne hovedsaklig på Hamar. Slikt skaper avstand.

    Den som er interessert i skøyter må selv bidra til å formidle, og ikke opprette kunstige hindre ved å bli for tilbakeskuende, introverte og med for snevre definisjoner på hva det vil si, og hvilke kriterier som må være tilstede for å kunne kalles interessert.

 2. Korrekt oppummert Brynjar..de «store» fra forrige sesong er i rute..og vel så det. Som det blir nevnt her er en ny sprintsjerne i ferd med å bli tent i verdenstopprm..19 år gamle Arton Arefev..et unikt talent. Sin unge aldre til tross er han langt fremme fysisk..høy og atletisk..men solid sjeggvekst allerede..Og med godt utviklet basisteknikk med rolige og godt avveide bevegelser. Bortsett fra dette nye stjerneskuddet er alt tilsynelatende stort sett som ventet. Norsk skøytesport har i aller HØYESTE grad tøffe utfordringer foran seg..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *