Nyhetsrunden

Det er igjen klart for nytt fra inn- og utland. Vi skal innom ganske mye forskjellig denne gangen, så hvorfor ikke bare kjøre i gang?

• Skøytetinget 2019 i Kristiansund er jo noen måneder siden nå, men i all stillhet har Norges Skøyteforbund (NSF) lagt ut protokollen fra tinget på sine nettsider. Her får vi blant annet forklaringen på hvorfor det fortsatt ikke er mulig å finne NM enkeltdistanser på terminlista for 2019/20.

 

• Den som vil få med seg vinterens internasjonale mesterskap, må snart snu seg rundt for å skaffe billetter. «Norway Supporter Team» har reservert billetter til EM enkeltdistanser i Heerenveen, men det kan nok fort bli kamp om å være blant de heldige. Les mer her.

 

• Når det gjelder VM sprint og allround på Hamar ser det enda vanskeligere ut. I skrivende stund er det kun ståplasser tilgjengelig for lørdagens og søndagens løp. Noe bedre for fredagen, som er dagen da mesterskapet starter med sprint for kvinner og menn. Billettene kjøpes her.

 

• En av favorittene både i EM og VM vil forhåpentlig være Håvard Lorentzen. Det internasjonale skøyteforbundet ISU har nettopp lagt ut et interessant intervju med Fana-løperen, og det kan leses her.

hl isu.png

(faksimile fra intervjuet)

 

• Den utrettelige Kristian Vårvik var ikke fornøyd med å boltre seg på Instagram og Facebook. Nå har han gått et skritt videre og lansert «Skøytelandslaget» som podkast også! Podkasten finnes både på Spotify, Anchor.fm og Apple – og Vårvik har allerede to 40 minutters episoder å vise til.

 

• Verdenscup-sesongen 2019/20 er vel forholdsvis kjent når det gjelder hvilke baner som skal besøkes, men nå er også poengsystem, kvoter, tidskrav etc. offentliggjort. Vi anbefaler en tur innom vårt utmerkede forum for å få vite det aller meste som er verdt å vite i den forbindelse.

 

• Skøyteløperne i Oslo jages fra skanse til skanse. På Valle Hovin blir det kommende sesong i beste fall naturis, og på Frogner skaper «Sonia Henie ishall» problemer for hurtigløperne. Les mer på nrk.no.

 

• Noen internasjonale nyheter til slutt: USAs sjeftrener Ryan Shimabukuro ble rammet av et hjerteinfarkt den 2.september. Det amerikanske skøyteforbundet melder på Twitter at han har gått gjennom en vellykket operasjon og er på bedringens vei.

 

• Veteranen Vitalij Mikhailov fra Hviterussland ble testet for doping i forbindelse med VM allround i Calgary sist vinter, og testen var positiv. Ifølge Mikhailov stammer det forbudte stoffet (higenamin) fra et kosttilskudd som han kjøpte i Canada i forkant av mesterskapet. Etter en del frem og tilbake konkluderte ISUs disiplinærkomité i august med at Mikhailov frifinnes, og han er vel dermed klar for å konkurrere videre.

vim.png

Vitalij Mikhailov og fru Tatjana (bilde fra Instagram)

• Like heldige er kanskje ikke en gruppe sør-koreanske løpere, med Kim Tae-yun i spissen. De fem løperne er suspendert i seks måneder pga. at de har inntatt alkohol på en treningssamling.

 

• Vi avslutter denne månedens nyhetsrunde med å fortelle at Yvonne Nautas (28) skøytekarriere er over. Nauta er muligens mest kjent for sin bronsemedalje fra allround-VM i 2014. Men hun vil fortsatt delta i maratonløp ifølge dette oppslaget fra Schaatsen.nl.

10 kommentarer om “Nyhetsrunden

 1. 100 meter på skøyter går ikke stort fortere enn Usain Bolt og andre kan springe uten hjelp av en glatt is. 500 meter er en ukukrrant distanse da den som har siste indre må holde igjen, stort sett. Jeg foreslår at vår optimale sprint distanse er 300 meter. Uten veksling og den som starter i første ytre har forspranget (starter nødvendige meter først og målstreken er lik. det kan bli kaninttøfft. Den som starter i første ytre vet han har taket på det , den som starter i føtrste indre vet han han kan nå han igjen.. En garantert publikumsyndling som de uinnvidde i eskøyte sporten vil forstå. Allaraund hadde trengt en metode som vi har i kombinert. (Gundersen?)

 2. Beklager gramatikken. Håper budskapet nådde fram . Leste det ikke før det ble sendt.

 3. Hei. Jeg synes 500 er den optimale sprintdistansen. Den har flere aspekter ved seg hvorav siste indre, å få en god rygg på vekslingssiden etc er viktige spenningsmomenter. Hvor viktig banetrekningen-/oppsettet er har endret seg flere ganger på grunn av tekniske forbedringer av ymse slag, og hvor vant løperne blir det nye. Det siste er at siste indre er bittelitt MER fordelaktig om man ikke skulle FALLE siden et fall ikke later til å være med i beregningsgrunnlaget. (En liten, såkalt signifikant forskjell mellom banene). Jeg tror skøytesporten gjør rett i at alt ikke blir millimeterrettferdig så lenge løperne også har flere sjanser på andre distanser. HHL vant OL-gull med siste indre som han ikke FORETRAKK, men den satt som et skudd etter eget utsagn og var en integrert del av spenningen den dagen.
  En slik 300m som du skisserer blir vel ikke rettferdig? Den ene får krappere kurver å jobbe med.
  Allround hadde av og til trengt En Gundersen-metode, men dette passer ikke inn på skøyteisen. Eventuelt måtte det vært et handikapløp til slutt, litt frikoblet fra øvrige distanser, men det hadde det blitt mest show av siden trekkspilleffekten slår til pga fysiske lover.

  PS: Disse kommentarene hadde vel passet bedre på forumet siden temaet ikke er omtalt i artikkelen? Men for all del: Det har vært en interessant fornyingsdebatt oppe den seneste måneden!
  Mvh

  1. Hei. Jeg er så gammel og grå at jeg ikke ser annet enn at jeg kan kommentere der jeg finner plass til det. Hvis det ikke passer her, så tar jeg det likevel. For saken er interessant. De nye skøytenasjonene har ingen forhold til vår allround og de merkelige forholdene der han som kommer 200 meter bak vinneren på tieren i et allroundmesterskap er vinneren. Det var det jeg mente med Gundersen-metoden da enhver ser hvem som vinner. Kanskje blindspor men ikke for millioner som vi vil ha som publikum og som verken kjenner Kuppern eller Schenk. Tilbake til 300 meteren: Det er ikke vanskeligere enn at man gjør som første runde på 1500 m at den som passerer første mål vinner. Det er ekte sprint. De behøver ikke spare seg . 100 m er uten sving, Skøyteløp Formula 1. Skøyteløp fordrer minst en sving ellers har man ikke teknikk nok til å bli best. Dette var en invitasjon til alle som er raske i starten og ikke kjenner skøyteløpets egne særegenheter. Kan bli stort i Korea, Japan og Kina og gjøre vår sport stor igjen selv om dct ikke favoriserer de som har tradisjonene inne. Men dem blir det stadig færre av. Dette er snakk om å overleve som idrettsgren på verdensbasis.

   1. Poenget mitt var at det er synd at ikke flere bruker forumet. Det er ikke bare opplegg til et forum for folk som ikke er på Facebook – det tar faktisk ofte opp temaer, og vinklinger som enten ikke blir tatt opp på fjesboka, eller dukker opp lenge etterpå. Det med 300 er kanskje ikke noe godt eksempel på det da, men:
    Hvilken bane er best på de første 300m på en 1500 når sprintere går så fort de kan? Er det en «signifikant forskjell»?

 4. Det later forøvrig til å haste mer med å skaffe seg billetter til EM enn VM på Hamar. Rett nok ble sitteplassene revet bort på et par dager – mye på grunn av forhåndsreservasjoner – , men siden da har man visstnok ikke solgt særlig mange billetter. Lenge til VM, så dette bildet endrer seg nok når løperne får reklamert litt for seg selv på skøyteisen! Kristian Vårvik gjør en ypperlig jobb innen sosiale medier-sfæren, men man burde ta med som et lite tankekors at Facebook er en kommersiell aktør hvor man p.t. legger inn hindre igjen for å komme inn på diverse sider. Blant annet Skøytelandslaget. Heldigvis gjelder dette ikke Norsk Skøyteframtid og Forum for Skøytehistorie. Rett nok kan man mene at det bare er å registrere seg, men allikevel. Ikke alle som er lystne på å bruke ENNÅ mer tid på nettet enn man allerede gjør. Det finnes en annen verden der ute også uten «likes» og alt dette som skal gjøre alle så happy.

 5. Forøvrig gjelder poenget mitt i enda større grad Instagram hvor man må registrere seg for i det hele tatt å få innsyn i noe som ikke legges ut spesifikt i andre kanaler. Jeg liker altså Podcast-initiativet best siden jeg gudskjelov slipper å registrere meg på Spotify!

 6. Jeg skjønner ikke dette med Instagram? For meg virker det som alt er synlig (så lenge ikke selve brukeren er privat). «Skøytelandslaget» ser ut til å være helt åpen.

 7. Hm. Funker ikke med Chrome. Kanskje jeg må teste Internet Explorer etc? Vane med Chrome. Opplevd tidligere forskjell ved f.eks Communications som bare er oppdaterte på Explorer (!) når de revideres. Ser at jeg få inn skøytelandslaget Facebook og Instagram på Iphone. Men der får jeg aldri inn noen av kommentarene. Det gjelder også andre Facebook sider generelt. Lite tilfredsstillende.

 8. …så sannelig! Det fungerer med Internet Explorer. Litt merkelig siden jeg på Chrome får to sekunder på meg før jeg får beskjed om å logge inn.

  Beklager så at jeg brukte kommentarfeltet til dette, men takk til Haarberg for tipset! Kanskje andre med et liknende «problem»?

  PS: Ikke utsolgt i Heerenveen ennå heller. Løp og kjøp
  https://shop.paylogic.com/131665/17501/tickets/2020-01-10

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *