Sesongslutt 2019: Litt flere rekrutter

Geithus IL, Fana IL og Båstad IL har flest rekrutter ut fra de registreringene som er gjort til årets Skøytekalender 2018/19. Like bak finner vi OSK, Bjugn/Ørland, Leinstrand IL, Herkules SK, Nord-Odal IL, Gol IL, SSSK, Lærdal IL m.fl.

Gledelig å se at Herkules er så høyt oppe, de har vært en god del lengre ned på lista de siste årene. Vi ser også at OSK er større enn Aktiv SK i Oslo – kan de igjen bli «storebror» i hovedstaden?

I fjor var Båstad IL (22) vinneren foran Harstad (21), Fana, Aktiv og SSSK. Likevel må vi ta denne rangeringen som her er gjort med en liten klype salt.


Økning i rekruttklassen

Denne rekrutterings-statistikken er basert på løpere i årsklassene 11 år og yngre. I den såkalte 11-årsklassen er alle løpere som vi har registrert med tid på 500 meter medtatt. Totalt 22 jenter og 34 gutter; det er betydelig færre registrerte enn i 2018, da hadde vi 28 jenter og 46 gutter registrert med løp i klasse 11 år.

I årsklassene 10 og yngre er alle løpere som vi har registrert på 400 meter medtatt. Det vil si 370 løpere, 30 flere enn fjoråret. Det vil si at rekrutt-løpere som kun har gått f.eks. 100 meter og/eller 300 meter i rekruttklassene – ikke er medregnet i denne klubbstatistikken.

Fordi det ikke er registrert alle løpene på de korteste distansene i vår database – 2-3 klubber sender heller ikke inn sine klubbløp over disse distansene.

Ei heller hvor mange gutter og jenter klubbene har hatt på skøyteskoler er med her i denne statistikken. Likevel viser denne statistikken noe om hvem som er best på rekruttering, det vil si hvilke klubber som har fått flest løpere ut på de litt lengre distansene i disse yngste årsklassene i klubbløp, kretsløp eller nasjonale stevner – og dermed har kommet et lite steg på veien som aktive løpere.

 

Viktig med lokale løp
Vi kan vel nesten utfra denne statistikken se at de klubbene som har ukentlige klubbløp (eller bortimot det) klarer å rekruttere best. Ikke så rart kanskje for her får de unge håpefulle et første møte med sporten vår i trygge omgivelser, som kan gjøre at de får en god første-opplevelse og blir glad i sporten vår. Av de 10 beste klubbene så har alle klubbene lokale løp (klubbløp eller kretsløp) når de har is, stort sett hver uke.

Utenom StavangerSandnes SK (SSSK), de har ikke så ofte sine Onsdagsløp. (Burde vært oftere løp der, etter mitt skjønn!!). Nord-Odal IL, Lærdal IL og Gol IL har ikke kunstfrosne baner, men alle arrangerer ukentlige klubbløp når de har is. Mens OSK er unntaket fra regelen- de har vel ikke arrangert noe klubbløp i vinter, noe av årsaken er at Frogner har vært delvis stengt for hurtigløp i vinter. Geithus IL har arrangert fleste lokale løp i vinter, med 19 løpskaruseller (klubbløp) fra tidlig november til godt ut i mars.

 

Noen klubber sliter
Noen klubber sliter, og to av klubbene med kunstisbane ligger omtrent helt sist på årets statistikk: Arendal SK og Stord IL. Stord IL har mange gode gutte- og jenteløpere i litt eldre årgang, i tillegg til mange gode juniorløpere, seniorløpere og veteraner. Men omtrent ingen rekrutter med i løp? Kun to lokale løp i vinter er kanskje noe av årsaken?? Arendal IL har også få rekrutter, men skal ha 6-7 flere unge rekrutter, som har deltatt i løp på kortere distanser. Vi får håpe Arendal SK er på vei til å få mange nye løpere de neste sesongene. Vi trenger flere – for å få en bedre bredde her i Norge. Med større bredde bør det bli langt morsommere å delta i løp. Langt mer attraktivt å delta i et stevne med 10-15 deltakere i årsklassen, enn kun 3-4.

Hva med IF Fram Larvik – vi ser at de er ute av lista nå. Ingen rekrutter i de yngste årsklassene, for denne gamle storklubben i norsk skøytesport. Kan skøyteklubben reddes der nede, uten is? Hva med å satse på rekruttering via rulleskøyter nå i sommer. Det gjelder for så vidt alle skøyteklubbene – forsøk å rekruttere på rulleskøyter via skøyteskoler i sommer, hvis dere har egnet område å være på. Der er vi ikke flinke nok – i andre land skjer nettopp dette.

 

Kjære skøytevenner stå på videre – det er snart vinter igjen. Om snaue fire måneder er Vikingskipet sommeråpent. Og rundt 1. oktober åpner både skøytehallene i Stavanger, Kristiansund og Bjugn – og de andre kunstisbanene like deretter. Skal Norge holde seg i toppen i internasjonal skøytesport bør rekrutteringen økes ytterligere de neste sesongene. Kom med ytringer rundt rekruttering og norsk skøytesport – si det i kommentarfeltene her. God sommer!


Her er lista:

rekrutter 2019.png

…klikk her for resten…!

(skrevet av T. Teigen)


Figuren øverst viser hvordan rekruttene fordeler seg fylkesvis (gamle fylkesgrenser).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *