Fana IL og Asker SK fortsatt best

For fjerde året på rad er Fana ILs skøytegruppe best i topp og bredde, i herreklassen. De har norgestoppene i sine rekker og de har mange andre gode løpere blant Norges nest beste. Asker SK er like suveren i dameklassen og inntar førsteplassen for tredje år på rad.

Nærmest Fana IL i herreklassen kommer kanskje litt uventet, Nord-Odal IL. Det lille bygdeidrettslaget henviser storbyklubbene til en plass lenger ned på lista. Nord-Odal har mange unge og lovende løpere, på både korte og ikke minst litt lengre distanser. Det holder til en soleklar andreplass, men over 38 tidspoeng svakere enn Vestlandsklubben, på de 25 resultatene som denne klubbrangeringen består av (sju resultater på 500 meter, seks på 1000 meter, fem på 1500 meter, tre på 3000 meter og to på de to lengste distansene 5000 og 10 000 meter).

Stord IL er tredje best i landet, de har mange gode løpere både på junior-, senior- og veterannivå og kan dermed bestige «pallen» for aller første gang. Osloklubben Aktiv SK er derimot ute for første gang siden 2016.

Åtte av klubbene på årets liste har bedre poengsum i år enn i fjor; det gjelder Fana IL og Fana ILs andrelag, Hol IL, Asker SK, Stord IL, Nord-Odal IL, Bjugn/Ørland SK og SSSK.

Fra fjorårets toppliste ser vi at Spk. Falken er ute av lista, og det skyldes at klubben ikke har resultater på de to lengste distansene. Spk. Falken var nest best på de to korteste distansene i år, men har ingen løpere som går f.eks. mila. Hol IL er med på lista igjen, etter å ha vært ute i fjor. Ganske utrolig klarte Hol å ha nok løpsresultater på alle distansene, selv om klubben kun har sju aktive løpere for tiden, fra senior til rekruttnivå.

Fra fjorårets liste ser vi videre at verken Trondhjems SK, Jevnaker IF eller Tønsberg Turn klarer å få nok resultater til å komme inn på 2019-lista. Synkende bredde gjør at resultatene blir for få. Hamar IL, Drammens SK og Oslo Speedskaters er også nære ved å komme seg inn på denne eksklusive lista. Hamar IL mangler ett milløp, mens OSS mangler ett 1000 meter-resultat – en distanse som ikke løpes så ofte av OSS-medlemmene. Erik Michelsen har årsbeste 1,49,48 men da gikk han bedriftsløp. Norges yngste skøyteklubb har etter hvert ganske mange aktive løpere; den var nære ved å innta 12. plassen, foran Aktiv SK 2.lag.

menn elite.png

Asker SK klart best blant jentene
Asker SK er desidert beste kvinneklubb i 2018/19-sesongen her i Norge. Med 23 tidspoengs margin til Fana IL troner Asker øverst på statistikken. 15 resultater er med i denne statistikken: fem på 500 og 1000 meter, klubbenes tre beste på 1500 og de to beste på 3000 meter er tellende her.

Også blant jentene imponerer Nord-Odal ILs skøytegruppe med gode løpere og brukbar bredde som har ført dem opp på «pallen» – på en fremragende tredjeplass.

Leinstrand IL, som var på andreplass for to år siden, er heller ikke i år inne på lista. Her mangler ett par 1000 meter-resultat, samt ett 3000 meter-resultat for å komme seg inn igjen. Uansett ville de neppe vært bedre enn «Topp 6» – med Camilla Lund og Nina Tørset på 1000 meter – og Tørset eller én av Jagtøyen-jentene på 3000-meteren. Sandefjord SK var i fjor på fjerdeplass – i år har klubben ikke nok resultater til å komme seg inn på denne kvinnelista.

kvinner elite

(skrevet av T. Teigen)

Lister fra tidligere år finner du her:

2018
2017 – kvinner / menn
2016 – kvinner / menn
2015 (menn)

9 kommentarer om “Fana IL og Asker SK fortsatt best

 1. Hvor er det blitt av HBSK eller TT. Er Oslofjorden nå bare Asker, og hvor er det blitt av Oslo alliansen OSK ASK og OI. Ser ut som at de som misunte våre forhold (altså vestlendinge ) på østlandet og i Nord Norge er skøytesportens framtid. Som i Nederland mot naturens lover.

  1. Både HBSK og TT lever videre. I TT la Fredrik van der Horst opp i fjor og dermed rykket TT litt nedover på lista i år. OSK er på vei oppover og har i dag minst like mange rekrutter som Aktiv Sk. Aktiv SK (ASK) er da nummer fire blant gutta og er absolutt med blant de beste i landet. De har også mange gode kvinneløpere. OI er dessverre borte, har kun kunstløp på programmet.

   1. Ja. Flott. Takk for oppdatering. Men det jeg etterspør er i hvor stor grad det naturlige skøytemijøet i Norge har innvirkning på skøytesporten generellt. Og der ser det så langt ut til at vi har den store lengselen fra de som arrangerte nm på Kronsminde stadion og måtte flytte andre dag til Voss p g a mildvær på begynnelsen av 60 tallet. Der er nå norgeseliten samlet

 2. Het ikke sprinteren fra Bergen Sigmund Søfteland og var Norges beste sprinter før Alv Gjestvang mon tro

 3. Altså han som var den første skøyteløperen som fikk bergensere til å mobilisere for vår sport.

 4. Du skriver at Aktiv SK er ute av pallen «for aller første gang», men etter det jeg kan se var de det i 2016, også?
  Jeg må gjøre et kanon-comeback, skjønner jeg. 😉

   1. Ja for oss i Nordnorge er det skøytehall eller ut. Svenskene har valgt bort vår sport til fordel for hocley og bandy. De har derimot klart å gjøre skøytesporten på naturis i skjærgården til folkesport. Er det en vei å gå? Ellers ser jeg at Oslo må på banen for å beholde og videreutvikle det lille vi har. Men hva med oss i nord. Vi fikk Bart Veldkamp til Alta og så tar de bort isen på Bossekop stadion. Hva skal vi gjøre, Tromsø kommune har ikke prioritert skøytebanen.

 5. Tror egentlig ikke at 15.46.6 er så ikonisk som 16.32.6. Dessuten var det bare Hjallis, Koss og Ballangrud som klarte 3 gull i samme OL av de norske.15.49.2 i Squaw valley (sølv til Kositsjkin) burde få oss til å forutse 15.33.0 i Karuizawa tre år etter. Og da skulle 15.46.6 stå til evig td ble det sagt..Men for all del Kuppern var min barndoms helt . Tror Grisjin var den største. Vant t o m EM allround lenge før sprint ble egen gren. 39,6 tok tid å få godkjent Ble vel til slutt 39,5. Men 2,10.4 og delt Ol gull med Roald Aas av en sprinter. Selv om det var et stykke ned til WR 2.06.3, juhani Jærvinen. Jaja. Ser at siden har nostslgisk navn. Men dette er bare en lien parentes i forhold til hva vi vil og hvor vi går. Forbilder må vi ha . Det var Koss som dro meg opp av godstolen etter tretti års dvale. Håper det samme skjer for andre etter kjølvannet av Fana og Asker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *