Ikke noe allround-VM i 2021

Som ventet (eller fryktet?) har ISU besluttet at den historiske tradisjonen med årlig kåring av verdensmester på skøyter skal få et brudd i 2021-sesongen. Ved VM i Beijing (!) skal det kun kåres verdensmestere på enkeltdistanser.

Dette ble besluttet ved styremøtet i det internasjonale skøyteforbundet ISU, avholdt i Tokyo forrige helg.

VM 2020 på Hamar blir dermed det siste i en rekke som har gått siden 1893 for menn, og 1936 for kvinner – tidligere kun avbrutt av to verdenskriger.

VM 2022 skal bli et samlet verdensmesterskap over fire dager, med kåring av verdensmestere i sprint og allround. Som en kuriositet kan for øvrig nevnes at det ved mesterskapet i 2022 også skal kåres en verdensmester i lagsprint. Dette mesterskapet er foreløpig ikke tildelt en arrangør.

Ifølge kunngjøringen fra ISU skal det videre foregå en prosess som involverer medlemslandene og «andre interessenter,» med tanke på hvordan verdensmesterskapet skal se ut etter 2022.

Denne prosessen vil omfatte ISU-mesterskapene (inkl. EM), verdenscupen og den øvrige terminlista, og vi må vel anta at ISU-kongressen 2022 – som av alle steder skal foregå i Las Vegas – blir viktig i så måte: Vil verdens hurtigløpsnasjoner slå seg til ro med en toårs syklus for både EM og VM?

Les kunngjøringen fra ISU i sin helhet her.


OK hvis allround-VM fases ut til fordel for enkeltdistanser? Bruk kommentarfeltet under.

6 kommentarer om “Ikke noe allround-VM i 2021

 1. Det er kanskje på tide å begynne å arrangere et alternativt VM? Et VM der flere enn 8 løpere får gå avsluttende distanse, og der flere enn 24 løpere får stille til start? I og med at ISU ikke arrangerer VM, er det jo nå fullt mulig for andre å arrangere VM annet hvert år uten å komme i konflikt med ISU. Ved å kalle stevnet «Allround VM 2021», vil det jo klart markere en avstand til ISUs mesterskap, som nettopp ikke er i allround. Så kan historien og framtida få avgjøre om hadde noen hensikt eller ikke. Det er tragikomisk at den eneste idretten som kan skilte med en adelskalender,der det er mulig å foreta en sammenlikning av utøvernes evne til å gå raskt på flere distanser, nå skal skrinlegge nettopp denne denne dimensjonen ved idretten, denne konkurransetypen, og det spenningsmomentet som ligger i akkurat dette. Det er nettopp dette som i alle år har gitt skøytesporten en ekstra dimensjon, og som er fullstendig fraværende i dagens world cup. Det er insisteringa på gjennomføringa av wc sesong etter sesong som har kjørt skøytesporten ut på sidelinja publikumsmessig – spenningen (over to dager) har fullstendig forsvunnet. Dette er moderne idretts forsøk på å kurere kolera med pest. Mens idretter som golf og tennis – for ikke å nevne sykkel – ufortrødent har gjennomført turneringer som varer i dagevis uten å tape terreng, har skøytesportens ledere av en eller annen grunn fått seg til å tro at en to dagers turnering med mange deltakere er noe som skader idretten, noe som ikke har publikumstekke. I en tid da både ski (tour de ski) og hoppsporten (hoppuka, raw air) kjører på med sammenlagtøvelser, begår altså skøytesportens ledere en form for harakiri på vegne av idretten de egentlig skulle ha forvaltet til løpernes og publikums beste. Jeg antar at det er stor motstand mot dette i Nederland også. Om en får stablet på beina noen derfra og herfra, bør det være mulig å arrangere et uoffisielt allround-VM 2021!

 2. Ikkje uventa, men veldig trist. Få vekk desse ISU-pampane.
  Heilt enig med Morlille, arranger VM-allround med 16-løparar på
  10000m. Sven Kramer hadde lika det. Kvar nasjon kan stilla med
  ein løpar, men maks 3 eller 4 løparar.

 3. Mens skiskyting har sin store spenning i hvem som treffer blink på siste stående er skøytesportens spenning kampen om poeng sammenlagt. Til og med slalåm og hopp har disse spenningsmomentene. Og det er også fascinasjonen i alle lagidrettserier.

 4. Skandale!!!
  Dog ikke uventet. ISU er ikke akkurat synonymt med fornuft og klokskap….
  Kramer må bare videreføre og gjennomføre sin plan om alternativt VM allround når man svikter så kapitalt i ISU!

 5. Der kom det!
  Spontan førstereaksjon: Det eneste overraskende her er den lille pussigheten at lagsprint kobles mot firkampene, og den mye viktigere at «stakeholders» kan være en maktfaktor i forkant av 2020. Supportere er jo «interessenter», så min oppfordring er at man fremsnakker idretten, og ikke henfaller til grinebiteri.
  Ulvang uttalte nylig at den moderne langrennsidretten stort sett har funnet sin form. Skiskyting uttrykker at man nå er i nærheten av noe av det samme – med en mulig korrigering hva gjelder dette med mixed-stafett siden det nå er litt dobbelt opp.
  Min klare oppfordring til supportere er å se på dette som en spennende tid hvor 2021 og 2022 blir en overgangsfase, og hvor man kan gjøre sin stemme hørt.

 6. Fellesnevneren for VM-programmet i 2022 blir øvelser, og konkurranseformer som IKKE står på OL-programmet. Neste skritt nå kan fort bli et årlig VM hvor alt skal med – en syntese. (se ARD-artikkelen). Man hekter sammenlagtkonkurransene på enkeltdistanser. Hvordan dette gjøres i praksis blir avgjørende på mange måter. (Men VM-2020 og 2022 kan komme til å danne en egen mal for hvordan VM blir seende ut i OL-år som ikke ser noen slik syntese. Ihvertfall ikke en ( altså OL) hvor alt får innpass). Kongressen i 2020 blir viktig. Hvordan skal syntesen utformes? Hvordan skal verdenscupen kunne oppgraderes/få økt oppmerksomhet og status? Hvordan innpasse EM og 4CC i helhetsmodellen, og med hvilket innhold?
  https://15-46-6.net/forums/topic/mesterskapssoknader-2020-21-og-2021-22/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *