Foran sprint-VM i Heerenveen

Et historisk mesterskap nærmer seg med stormskritt. Nå på lørdag og søndag samles verdens beste sprintere nemlig for aller siste gang (?) til sin egen eksklusive konkurranse.

Neste sesong er VM sprint og allround slått sammen til et stort mesterskap i Vikingskipet. Og hvordan det ser ut i 2021 er det fortsatt ingen som vet – i hvert fall ikke offisielt. Derfor må man sette av rikelig tid til å tørke vemodige tårer foran skjermen denne gangen.

VM sprint kvinner

Regjerende mester Jorien ter Mors er ikke med denne sesongen. Brittany Bowe (2015-16) og Nao Kodaira (2017) er med i kampen, og det samme er årets europamester Vanessa Herzog.

Vi har i tabellen nedenfor satt opp alle de påmeldte deltakerne med årsbestetider. Tider fra Calgary og Salt Lake City er imidlertid holdt utenfor.

spkv.png

Kommentar: Så ufattelig jevnt! I et mesterskap som inkluderer fire distanser holder vi likevel en knapp på den suverene tusenmeter-løperen Bowe. Norge stiller med Hege Bøkko, som i dagens form neppe er blant de ti beste, og Anne Gulbrandsen, som kan håpe på en plass rundt nr. 25.

 

VM sprint menn

Alle de tre siste vinnerne er på plass i Thialf, og alle er de også gullkandidater denne gangen: Kulizjnikov (2015-16), Verbij (2017) og Lorentzen (2018). Kulizjnikov har for øvrig kun deltatt i to mesterskap, så han er altså ubeseiret i denne sammenhengen.

Vi har igjen sett på årsbestetider:

spm.png

Kommentar: Håvard Lorentzen står i teorien fram som knepen favoritt til å vinne mesterskapet i år også. Under raske forhold i Heerenveen, og med mesterskapsnerver i tillegg, ligger nok nøkkelen både for bergenseren og de øvrige som vil kjempe om tittelen i å gå fire løp uten store feil.

Henrik Rukke, som er Norges andre deltaker, skal i utgangspunktet være for svak på 1000 meter til å hevde seg i dette selskapet, men her går det jo an å håpe på en positiv overraskelse av liknende dimensjoner som i EM!

 

Banerekorder Heerenveen

37,17 Kodaira / 2018
1.13,24 Bowe / 2018
150,070 Leerdam / 2011

34,31 M Mulder / 2013
1.07,64 Nuis / 2017
137,935 Otterspeer / 2019

 

Følg mesterskapet her: