Junior-NM på Hamar

Årets viktigste skøytemesterskap er avviklet på Hamar. De som var til stede, fikk nemlig se skøyte-Norges framtid, og hvordan ser så den ut? Stikkord: Stor bredde på jentesiden – suverén mester og gode enkeltprestasjoner på guttesiden.

Først til jentene. Det er definitivt ikke hvert år en trønder blir juniormester på skøyter – på jentesiden har det så vidt vi vet ikke skjedd siden 1971 (Ingunn Pettersen, TSK), men denne gangen skjedde det ved sprinteren Ane By Farstad (18). Hun vant programmessig 500 m med god margin, men hun var også best på 1000 og 1500 m, og dermed hadde hun ca. ni sekunder å gå på til Marte B. Furnée (17) før 3000 m – en distanse som hun (Ane) ikke hadde gått på nesten to år. Marte vant distansen, men greide ikke å ta igjen Ane. Gratulerer til Ane By Farstad fra sportsklubben Falken som norgesmester 2019!

Nr. 2 på 3000 m og nr. 3 sammenlagt ble 16-åringen Arwen Szygenda fra Sør-Fron, jenta med franske aner som har tatt et skikkelig byks framover denne sesongen. Både sølvvinneren og bronsevinneren satte fire personlige rekorder, og da kan man vanskelig forlange mer.

Vi glemmer ikke at Ragne Wiklund manglet på startstreken i NM, naturlig nok ettersom hun deltok i EM for senior der hun fikk en god 11.plass. Men selv uten Ragne på startstreken er det mange løpere som holder et ganske høyt nivå i juniorklassen nå.

En enkel øvelse kan for eksempel være å se på hvor mange som har tider under 2.15 i løpet av sesongen. Grafen under viser at dette tallet i flere år har vært synkende, mens det nå er på vei oppover igjen. Og hele seks av de ti løperne som har greid 2.15 denne sesongen er B-juniorer – dvs. at de har minst to år igjen som juniorer.

jr kvinner.png

Som vi har nevnt noen ganger tidligere: Kunsten er å holde på jentene, også etter at de blir seniorer! La det være en kollektiv utfordring herfra.

 

Hedmark – Hedmark – Hedmark i gutteklassen

I junior-NM for menn var det én klar favoritt i Vikingskipet: Hallgeir Engebråten, som også ble mester i fjor. Han vant alle fire distanser, og han satte til og med mesterskapsrekord på de tre lengste distansene + sammenlagt. Meget imponerende!

Nr. to ble årets sprintmester Isak Høiby fra Kongsvinger, som satte personlig rekord på alle fire distanser – og nr. 3 Tobias Fløiten, klubbkamerat med Engebråten i Nord-Odal IL. Full pott til Hedmark altså, så vi kan vel si at det norske skøytehegemoniet snart er på vei over fra vest til øst?

Årets junior-VM går i Baselga i midten av februar, og vi våger å påstå at Norge har medaljesjanser i år igjen! Men i mellomtiden kan man også se fram til to runder i junior-verdenscupen; først i Helsingfors og så i Baselga en uke før VM.

 

Aktuelle lenker NM junior

Komplette resultater

Opptak av løpene (Youtube) – lørdag og søndag

 

Bildene øverst: Ane By Farstad / Hallgeir Engebråten (EF Sportsfoto)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *