EM i Collalbo – del 2

Etter to dramatiske dager i alpebyen Collalbo lå det til rette for enda mer dramatikk på søndagen: Nervepirrende værmeldinger og spennende poengstillinger borget nemlig for en spektakulær avslutning av årets EM.

Men først et lite sveip over nye utendørs «verdensrekorder».

Mange vil huske at EM i 2007 gikk under veldig gode forhold på samme bane, og det var derfor vanskelig å gjøre noe med de uoffisielle verdensrekordene fra den gangen. I EM sprint for kvinner ble det derimot notert nye rekorder på 500 m (Vanessa Herzog – 37,61), 1000 m (Darja Katsjanova – 1.15,21) og sammenlagt (Herzog – 151,445 p).

Vi merker oss også at Sverre Lunde Pedersen noterte de beste utendørstidene vi noensinne har sett av norske løpere: 1.46,65 og 6.20,59. Hans poengsum 150,836 er også historisk i så måte, på samme måte som Hege Bøkkos i sprint firkamp: 156,245 p.

Nr. 2 i EM sprint ble den heroiske Katsjanova, mens Fatkulina måtte nøye seg med bronse denne gangen.

sp kv.png

(bilde: nrk.no)

I allround-EM for menn var det i praksis ingenting som skilte «de tre store» etter første dag. Vinneren av 1500 m ville dermed få fordelen av siste par på 10 000 m. Litt overraskende ble det Kramer som vant distansen, og som dermed også ledet før 10 000 m. Det eneste håpet for Norges del var dermed at været skulle dreie i retning nedbør.

Men slik gikk det ikke, og milløpet ble dermed ikke så spennende som vi kunne håpe, selv om Patrick Roest lurte den store Kramer for distanseseieren med en fin avslutningsrunde. Kramer ble likevel sittende med siste stikk, og dermed er europamesterskap nr. 10 et faktum. Det første ble tatt i Collalbo i 2007, så vi kan trygt si at ringen er sluttet. I tillegg har han en sølvmedalje fra 2005.

Neste EM allround går for øvrig i 2021, hvis da ikke det internasjonale skøyteforbundet ISU skulle finne på noen nye sprell i mellomtiden.

Klikk her for del 1 av vår EM-oppsummering

Det skulle ikke være så vanskelig å slutte seg til nybakt europamester Antoinette de Jongs ord: «Allround is the most beautiful format in speed skating.»

Det ser imidlertid ikke ut som denne anskuelsen står så veldig sterkt hos de som styrer med NRKs sportssendinger. Dekningen av den spennende avslutningsdagen ble nemlig godt på vei ødelagt – først av merksnodigheten «sprintstafett» i langrenn, og så av et temmelig uinteressant kombinertrenn – begge helt ordinære verdenscup-konkurranser, så vidt vi kan forstå.

Vel, vi har snakket mer enn nok om NRK før, så la det bli med dette. Bare la det være sagt at både kommentatorer og intervjuer leverte bra varer denne gangen. Om man bare kunne la dem få litt bedre kontakt med de som styrer sendingene, så blir det enda bedre!

Les for øvrig flere sitater og se fine bilder på ISUs nettsider:

fredag 1

fredag 2

lørdag 1

lørdag 2

søndag 1

søndag 2 

 

En oppsummering av de norske løpernes innsats – formbarometer

hegeb.png

(bilde: nrk.no)

Eneste norske deltaker i sprintklassen for kvinner var Hege Bøkko. Hun var godt med på 500 m, men 1000-meteren var usedvanlig seig til Hege å være. I tilegg er nok nivået på europeisk sprint minst like høyt som tidligere. Som kjent var det ingen andre norske jenter som fikk mulighet til å kvalifisere seg til EM denne gangen.

em sp k.png

em m.png

(bilder: nrk.no)

I allround for menn gikk Sverre L. Pedersen for sin aller første (!) medalje i EM på skøyter, og det gikk jo greit. Håvard Bøkko kontrollerte inn til en fjerdeplass med fire OK løp, mens Sindre Henriksen fikk gå 10 000 m til tross for sprekk på 5000 m. Her var årsaken riktignok at Semerikov ble disket på 1500 m, og at Silovs ikke ville gå siste distanse.

fb emm.png

Sluttresultater EM 2019:

Sprint kvinner

Allround menn

TV-sendingene fra mesterskapet ligger tilgjengelig på nrk.no

eller (komplett) på Eurovisionsports.tv

 

P.S. Skandale ved parsammensetningen? Følg diskusjonen rundt EM allround i vårt nye forum.

 

Bildet øverst er hentet fra instagram.com/svenkramer.