EM i Collalbo – del 1

Etter to dager av EM på skøyter har vi kåret to europamestere – to nederlendere, slik vi vel hadde forventet. Men i morgen har vi tro på at minst ett annet land kan gå helt til topps.

Den største dramatikken i EM så langt kom i niende par på mennenes 1000 m fredag. Både Kjeld Nuis og Thomas Krol er åpenbart i sitt livs form, men når den ene bryter reglene og den andre faller, hjelper det jo lite. Nuis skal ha honnør for en fenomenal utendørstid: 1.08,38 – nesten ett sekund raskere enn den gamle «verdensrekorden», men han ble altså disket for kryssing av linja.

«Jeg har ikke kuttet én centimeter» (Kjeld Nuis etter 1000 m, nrk.no)

Nå blir det i stedet Krol som går inn på rekordlistene med 1.08,68, som han hadde i lørdagens løp. Men europamester ble Kai Verbij, som også satte ny rekord sammenlagt: 139,085 p.

Med tre distanseseire og en andreplass greide også Antoinette de Jong å sette ny verdensrekord sammenlagt: 162,918 p. Hun gjorde samtidig slutt på EM-hegemoniet til Martina Sablikova (nr. 2 i dag) og Ireen Wüst (nr. 4). Gratulerer sier vi også til Francesca Lollobrigida, som kapret en historisk EM-bronse for Italia.

adj.png

Antoinette de Jong (fra Twittersiden til Team Jumbo Visma)

Vi noterer tre nye norske utendørsrekorder etter EM sprint: Håvard Lorentzens 35,10 – 1.09,60 og 140,420 p, som holdt til sølvmedalje sammenlagt.

Ida Njåtun senket sin egen norske utendørsrekord til 2.00,15 på dagens 1500 m.

 

En oppsummering av de norske løpernes innsats – formbarometer

allrkvinner.png

(bilder: nrk.no)

Ida Njåtun har for vane å hevde seg godt på 500 m i allroundmesterskap, og det var derfor en liten nedtur da hun bare ble nr. 6 denne gangen. På 3000 m slet hun mer enn ventet med å riste av seg Alusalu fra Estland, men tida holdt likevel til ledelse etter fire par. Dessverre gikk alle de åtte siste løperne fortere, og Ida var allerede hektet av medaljekampen etter to løp. Etter 1500 m ble det klart at hun heller ikke hadde gått fort nok til å få gå siste distanse.

Heller ikke de to andre norske jentene greide å sette sitt preg på resultatlistene denne gangen, så samlet sett får vi si at dette mesterskapet ble en aldri så liten skuffelse.

em kv.png

 

 

spr menn.png

(bilder: nrk.no)

Over til sprint-EM for menn. Håvard Lorentzen gikk i par med Bjørn Magnussen på første 500 m, og sistnevnte var sjokkert over å ha brukt 10,0 sekunder på første 100 m. Angivelig var det vindproblemer for de to nordmennene, men resten av mesterskapet viste at Lorentzen uansett ikke var noen reell utfordrer denne gangen.

Selv om han «selvsagt» ble beste nordmann sammenlagt, må vi vel ha lov til å si at mesterskapets store beholdning ble Henrik F. Rukke. I sitt aller første sprint-EM gikk han hen og vant en overraskende bronsemedalje etter fire solide løp. De to nordmennene er samtidig de to første som vinner medaljer i EM sprint.

Bjørn Magnussen var på vei mot en veldig god tid på siste 500 m, men han falt dessverre i siste sving og avsluttet mesterskapet.

em m sp.png

EM i Collalbo fortsetter på søndag med avslutningen av sprint for kvinner og allround for menn.

I begge mesterskapene må vi si at spenningen lever, kanskje mer enn vi trodde på forhånd. Og NB! I morgen er det varslet nedbør…!

 

Sluttresultater EM 2019:

allround kvinner

sprint menn

 

 

Følg EM-diskusjonen i vårt nye forum!

 

Bildet øverst: fra nrk.no