Foran NM 2019

De beste norske skøyteløperne får ikke noen lang juleferie! Allerede 5. og 6.juledag konkurrerer de om NM-medaljer i Arendal (allround) og Gol (sprint). Her skal vi se nærmere på hvem som peker seg ut som favoritter og utfordrere om NM-titlene.

Norges Skøyteforbund (NSF) har altså gjort det umulig å kombinere deltakelse i sprint- og allround-NM denne gangen, hvilket må være veldig uheldig for noen av løperne. Vi trenger ikke gå så mange år tilbake i historien for å se at flere av dem kan hevde seg godt både i sprint og allround, så dette var dessverre ikke noe godt trekk av NSF. Det mest synlige resultatet er at særlig kvinneklassen blir veldig tynt besatt, både i Arendal og på Gol.

 

NM allround Arendal

En av våre aller eldste skøyteklubber står igjen som arrangør av NM allround for senior, og tidene fra «Myra» under NM 2006 står seg fortsatt veldig godt. I tillegg var det NM her i 2015-sesongen. Historisk interesserte vil kanskje også huske folkefesten i 1965, da Fred Anton Maier ble norgesmester.

Foran årets mesterskap har vi gjort en ny vri i forhold til tidligere: Vi har rett og slett sammenstilt de personlige rekordene til hver enkelt løper – notert på utendørs lavlandsbaner! På den måten får vi et litt mer realistisk bilde også av hvilke tider som kan forventes i Arendal denne helga.

nma 2019.png

Klikk her for større tabell!

 

Statistikken over er i sin helhet hentet fra databasen til WSSSA. Tallene i parentes indikerer hvilken sesong vedkommende løper noterte sin siste personlige rekord på utendørs lavlandsbane. Leder i Arendal Skøiteklub – og NM-deltaker par excellenceØystein Grødum noterte altså sin siste rekord i løpet av sesongen 2005/06. Ja, ikke bare dét, alle rekordene hans ble faktisk notert i løpet av NM 2006 i Arendal!

Tittelforsvarere er Sofie K. Haugen og Magnus B. Haugli, som vant NM på Jevnaker for nesten ett år siden.

 

Banerekorder Arendal/Myra:

40,34 Hege Bøkko 36,08 Espen Aa. Hvammen
2.04,92 Marrit Leenstra 1.52,67 Håvard Bøkko
4.18,45 Ida Njåtun 6.31,88 Eskil Ervik
7.29,47 Maren Haugli 13.29,66 Ervik

Kilde: Alt om skøyter 2019

 

nms19.png

På Glitre stadion har det også vært NM tidligere, senest for fem år siden. Vinnere den gangen ble Hege Bøkko og Håvard Lorentzen, og nettopp disse to er også tittelforsvarere. fra fjorårets NM. Vi tar vel ikke munnen for full når vi også hevder at de to er skyhøye favoritter nok en gang?

I kvinneklassen kan andreplassen være viktig med tanke på å få sjansen til å delta i VM i Heerenveen. Til EM har vi som kjent kun én plass dette året.

I klassen for menn knytter det seg spenning til hvordan de «nest beste» klarer seg mot verdenscup-løperne. Hva kan f.eks. Hol-løperen Kristian Reinton stille opp med på sin «nesten-hjemmebane»? Tabellene under viser hvilke tider NM-deltakerne har oppnådd på lavlands utendørsbaner.

nms 2019

Klikk her for større tabell!

 

Vi glemmer forresten ikke at også juniorene skal kåre sine sprintmestere denne helga. I kvinneklassen står kampen først og fremst mellom Julie N. Samsonsen og Ane By Farstad; mens klassen for menn er ganske åpen – kanskje Isak Høiby er en knepen favoritt?

 

Banerekorder Gol/Glitre

41,30 Edel Th. Høiseth 36,56 Espen Aa. Hvammen
1.22,36 Anne Gulbrandsen 1.13,41 Håvard Lorentzen

Kilde: Alt om skøyter 2019

 

Aktuelle NM-linker

NM-siden til Arendal Skøiteklub

NM-siden til Gol idrettslag

 

Historiske resultater:

NM allround kvinner

NM allround menn

NM sprint kvinner

NM sprint menn

Værmelding Arendal

Værmelding Gol

Her ligger våre gratis noteringsskjema

 

Fra arkivet:

Oppsummering av NM allround 2018

Oppsummering av NM sprint 2018

En kommentar om “Foran NM 2019

 1. I uttakskriteriene til NSF står det når det gjelder sprint-VM ikke noe om at NM-sprint vektes. NM-allround og NM-sprint vektes kun når det gjelder uttak til EM. Men da sekundært etter WC1-4.
  https://nsf.klubb.nif.no/Administrativt/Uttak%20hurtigl%C3%B8p/NSF%20Uttakskriterier%202018-19%20v1.pdf
  Er det så spenning rundt uttaket til EM foran NM-stevnene?
  Har ikke hørt noe annet enn at Norge kommer til å stille med sine beste til EM denne gangen? Vi husker jo alle EM-enkeltdistanser ifjor, og misnøyen med at ikke de beste deltok. Når vi så fikk OL, så kan det ihvertfall ikke bevises at det var dumt at de beste ikke deltok under europamesterskapet… Hvordan er det denne gangen med periodisering av trening og slikt? Passer EM inn? Deltar de beste norske?
  SLP og Håvard Bøkko er selvskrevne. Deretter er spørsmålet hvem som blir Norges tredjemann. Siden WC1-4 vektes høyest, er det ingen bombe om man allerede nå kan dele ut tredjeplassen til Sindre Henriksen? (rangering etter kampen om nasjonskvoteplasser gir en sterk indikasjon) Eller kan noen endre på dette via NM-innsats?
  https://www.isu.org/docman-documents-links/isu-files/event-documents/speed-skating-8/2018-19-4/championships-27/19439-sqrl-ess-2019-collalbo/file
  I kvinneklassen får Njåtun og Wiklund gå EM om de vil. Sofie Karoline Haugen er andrereserve til EM, så deltakelse avhenger mer av avbud (fortrinnsvis fra utlendinger!) enn egeninnsats under NM?
  For sprinterne «kjempes» det om kun EN norsk plass. Hege Bøkko får den om hun vil. Mener jo fortsatt at det er diskutabelt at Norge ikke prioriterte å prøve å sikre seg full kvote. Kvalifiseringssystemet nå viser at så lenge det går an å plukke ut det raskeste verdenscupstevnet av fire, så er det fullt teknisk mulig å oppnå makskvoter både til EM- og VM-sprint samt 500 i VM-enkeltdistanser selv om man kun har en kvote på 2 på 500 i verdenscupen. Denne gangen er det ikke umulig (pga avbud) at det hadde holdt til EM at Ripsrud og Gulbrandsen byttet distanser under stevnet i Heerenveen. Med introduksjonen av «Four Continents Championships» («EM» for ikke-europeere), er det trolig at EM har en fremtid. (Hvordan fremtiden (VM, og komponeringen av den internasjonale terminlista) blir seende ut i stort blir dessverre bestemt i lukkede rom. Blant annet under Inzell-VM).
  I herreklassen så er det ikke diskutabelt at HHL og Rukke bør få to av plassene. Den tredje innehar logisk sett Magnussen, men Sæves mulige inntog avhenger av prioriteringer både blant de tre førstnevnte, trenerprioriteringer av mesterskap og egeninnsatsen til Sæves under NM?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *