Husker du… NM 1984?

Foran mesterskapet var den regjerende verdensmesteren Rolf Falk-Larssen storfavoritt. Bislett-mesteren hadde ikke gjort seg mer populær ved å stille opp i sprint-NM helgen før for å maksimere sjansene til å tatt ut på flest mulig distanser i Sarajevo-OL, for så å trekke seg etter første dag.

«Falken» løp en nydelig 500-meter under gode forhold, men sprint-mester Kai Arne Engelstad stilte, og alene i siste par tok han distanseseieren. Engelstads seier gjorde at Falken ikke kunne vinne ved å ta de tre første distansene, slik det ble mumlet noe om i forkant. Unggutten Even Aas sjokkerte ved å ta bronse.

På 5000 meter tok Falken et langt steg mot mesterskapet med en seier. Her stod imidlertid overraskelsene i kø. 17 år gamle Stein Olav Krosby tok sølvplassen foran Geir Karlstad, mens ukjente Henry Nilsen knep en fjerdeplass, før løpere som Nyland, Oxholm og Tveter.

Dette var det siste mesterskapet der vi fikk se en av S-ene. Amund Sjøbrend løp i første par på 1500 meter,og tok en flott femteplass – dermed luktet han på OL-uttak på distansen. Han lå som nr. 7 etter tre løp, men trakk seg dessverre fra milløpet.

Falk-Larssen fikk igjen bank av Engelstad, denne gangen i samløp, og Engelstads andre distanseseier sikret ham Sarajevo-billett på denne distansen også. Engelstad lå som nummer tre etter to distanser, men valgte også (klokelig?) å trekke seg fra sluttdistansen, selv om det hadde vært morsomt for oss å se ham kjempe om en god sammenlagtplassering.

Falken sikret mesterskapet med en grei 10 000-meter, mens Henry Nilsen viste seg igjen, og slo selveste Karlstad i par og tok distanseseieren. Hverken Krosby, Aas eller Nilsen greide utenom dette å vise seg noe særlig på dag to; Nilsen ble faktisk nest sist på 1500 m.

Suveren seier sammenlagt til Falken, foran Nyland, og en uvanlig tam Oxholm.
Even Aas ble nummer 6, noe han gjentok året etter, men klarte aldri helt å komme på toppnivå. Løp helt frem til 1993, hvor han ble nr. 9 på 1000 m i NM Enkeltdistanser.

Henry Nilsen ble tatt ut til OL, hvor han fikk en flott 8. plass på 10 000 m. Nilsen var med i to VM med plasseringer, og vant NM enkeltdistanser i 1988 på 10 000 m i Karlstads fravær. Nilsen gikk konkurranse så sent som desember 2015*.

Stein Olav Krosby ble dessverre ikke noe annet enn et talent, ble juniornorgesmester året etter, men er mest kjent for dopingmistanken mot Guljajev, og etter Trond Kirkvaags Sølve Grotmol-parodi på denne.

 

(skrevet av H. Haraldsen)

Komplette resultater NM allround 1984

Se NRKs opptak fra NM 1984 (Youtube)

 

Bildet: Henry Nilsen (fra Skøyteboka 1984/85)

 

*) Denne teksten er hentet fra Forum for skøytehistorie i 2016. Den årvåkne leser vet selvsagt at Henry Nilsen konkurrerte for Oslo Taxi i kretsmesterskapet til Oslo bedriftsidrettskrets på Valle Hovin i 2017.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *