Karolina Erbanova avslutter karrieren

Den tsjekkiske sprintstjernen gir seg som skøyteløper – og det på et så dramatisk vis som man kan tenke seg. I et følelsesladd Facebook-innlegg gir hun suksesstrener Petr Novak skylda.

Karolina Erbanova (25) har vært kronprinsesse på det tsjekkiske skøytelaget helt siden hun var 17 år. I Hamar-EM 2010 vant hun 500 m og ble nr. 9 sammenlagt. Dette var for øvrig også lagvenninnens Sablikovas store år; hun vant EM-gull, VM-gull og to OL-gull.

Erbanova deltok i flere allroundmesterskap for Tsjekkia, og hun ble også verdensmester for junior i 2011. Men etter hvert har hun blitt mer kjent som en av verdens beste sprintere. Etter OL 2014 flyttet hun til Nederland for å rendyrke sprinten i «Team Continu» med Marianne Timmer som trener. Etter hvert gikk hun over til et annet nederlandsk profflag – «Team Afterpay», og det var dette laget hun gikk for da hun ble historisk som den første europamester i sprint i januar 2017.

Som flere andre profflag mistet også «Afterpay» sin sponsor etter 2018-sesongen, og Erbanova søkte derfor lykken i Polen – å reise hjem til Tsjekkia var tydeligvis ikke noe alternativ. Der satser man fortsatt kun på allroundere.

erbanova.png

I en lang og harmdirrende epistel på Erbanovas Facebook-side fortalte hun mandag sine 13 000 følgere at hun har blitt motarbeidet av Novak helt siden 2014. I sommer har han ifølge epistelen både satt spørsmålstegn ved kompetansen til Polens finske trener Tuomas Nieminen og påstått at Erbanova var «treg». Etter det vi forstår har Erbanova etter dette sett det som umulig å fortsette å samarbeide med Novak i forbindelse med internasjonale konkurranser, hvilket hun nødvendigvis må gjøre dersom karrieren skal fortsette. Å konkurrere for et annet land har ikke vært aktuelt; hun har etter eget utsagn alltid sett det som en stor ære å representere Tsjekkia.

erbanova.png

Faksimile: nova.cz

 

Dermed ser det ut til at en stor skøytekarriere er avsluttet på en temmelig brå og spesiell måte. Neste utspill må vel eventuelt komme fra det tsjekkiske skøyteforbundet, og hvis ingenting skjer har Hege Bøkko plutselig en sterk konkurrent mindre i vinterens viktige konkurranser. Peter Novak er sitert av den nederlandske nettavisa nu.nl: «Jeg vil se på forklaringen hennes først, og deretter avgjøre om jeg vil si noe om den.»

Fakta – Karolina Erbanova

født 27.10.1992

personlige rekorder:

37,06

1.13,53

1.55,35

4.17,73

7.36,65

 

VM sprint:

nr. 3 2015

 

EM sprint:

nr. 1 2017

 

OL:

nr. 3 500 m 2018

 

VM enkeltdistanser:

nr. 3 1000 m 2015

 

Verdenscupen:

To enkeltseire, nr. 2 på 500 m sammenlagt 2018

 

 

 

Bildet øverst er hentet fra Facebook.com/KarolinaErbanova.cz

2 kommentarer om “Karolina Erbanova avslutter karrieren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *