Rekruttering: Båstad best i landet!

Årets beste rekrutteringsklubb i de yngste årsklassene er Båstad Il, utfra de kriteriene som her er valgt ut.

To små på topp…

Denne rekrutteringsstatistikken er basert på løpere i årsklassene 11 år og yngre. I den såkalte 11-årsklassen er alle løpere som vi har registrert på 500 meter medtatt. Totalt 28 jenter og 46 gutter. I årsklassen 10 og yngre er alle løpere som vi har registert på 400 meter medtatt. Det vi si 340 løpere. Det vil si at rekrutt-løpere som kun har gått f.eks. 100 meter og/eller 300 meter i rekruttklassene – ikke er medregnet i denne klubbstatistikken.

Båstad IL har i vinter fått en fenomenal forbedring av antall aktive løpere. Via de ukentlige serieløpene har de unge strømmet til og deltatt flittig, i disse lavterskel-løpene. Absolutt noe å tenke på for alle klubber – har man is, så arranger man ukentlige klubbløp. Det er med på å lage gode miljøer.

Nærmest Båstad IL kommer meget overraskende Harstad IL med 21 løpere, kun én løper mindre enn Østfold-klubben. Harstad SK – som ikke har kunstisbane – er derimot svært flinke til å arrangere klubbløp med en gang man har is og banen klar. De beviser at det er mulig å få det til selv med naturis, hvis temperaturen holder seg på minussiden over lit lengre tid.

 

…og så de store

Bak disse to klubbene kommer tre av de store og mer kjente klubbene: Fana IL, Aktiv SK og Sandnes Stavanger SK. Brukbar rekruttering også her. Men her er det er mulig å øke mer for disse tre store – som har tilgang til is hele sesongen. På 7. plass finner vi svært overraskende Lærdal IL, med 16 løpere. I vinter har de hatt is i litt lengre perioder og det har resultert i mange deltakere i de yngste årsklassene. Neste mål må være realisering av kunstisbaneprosjektet som klubben har hatt i mange år. Men som kommunen fortsatt ikke har bevilget midler til. Gledelig er det også å se at OSK er tilbake med en flokk løpere; sju jenter og fem gutter gjør at de havner på 17. plass.

Alle med kunstisbane burde i alle fall hatt minst 15 løpere på denne årsstatistikken, men vi ser at Tønsberg Turn har kun ni løpere. Det samme har Jevnaker IF, som ser ut til å slite med å få de unge ut på isen. Jevnaker IF har de siste par årene vært langt høyere oppe på mine tidligere rekrutteringsstatistikker.

(De har derimot vært basert på årsklassene 16 år til og med 10 år og yngre, og kun løpere som var under Skøytekalenderens tidsgrenser).

 

Hva gjøres feil?

Enda verre er det i Arendal SK, Stord IL og Herkules SK. Alle tre har kunstisbaner. Man kan spørre seg om hva som gjøres feil?  Det burde være mulig å rekruttere langt flere – la oss håpe det skjer i 2019. Likevel ros til Herkules SK, for de er i ferd med å vokse littegranne. Med litt oftere lokale løp, så bør det være håp for disse tre klubbene i fremtiden.

Men hva med Vestfold-klubbene? Verken Sandefjord SK eller IF Fram har egne baner lenger. Er skøytesporten i ferd med å dø ut i Larvik? Og Sandefjord? Hva kan redde klubbene? Sandefjord SK har landets beste rulleskøytebane og burde kunne rekruttere der – i løpet av sommeren og høsten. Men hva med Fram Larvik ? Kan kortbanesatsing være redningen? Vi ser at Trondheim Kortbaneklubb har god rekruttering – og fire av deres yngre løpere er registrert i løp i vinter. Klubben befinner seg på 34. plass i denne rekrutterings-statistikken.

Neste vinter er vi også spent på hva den nye skøytehallen i Kristiansund vil frembringe av resultater. Skøyteklubben IL Braatt har flere ildsjeler som vil jobbe hardt for å få fram både unge og mer voksne løpere i løpet av 2019. De hadde sitt første klubbløp i begynnelsen av april – og jeg vet at de har planer om ukentlige lokale løp hele neste sesong. Der borte har vi også rulleskøyteklubben Verparen i Hareid, som kanskje vil bidra med løpere på denne rekrutteringsstatistikken i 2019?

Kjære skøytevenner stå på videre – det er snart vinter igjen. Om drøye tre måneder er Vikingskipet sommeråpent. Og rundt 1. oktober åpner både Stavanger, Kristiansund og Bjugn – og de andre kunstisbanene like deretter. Skal Norge holde seg i toppen i internasjonal skøytesport må rekrutteringen økes ytterligere de neste sesongene. Er det noen som har ytringer rundt rekruttering og norsk skøytesport – spytt ut i kommentarfeltene.

 

Årets beste rekrutteringsklubber:

Nummer/klubb/antall jenter/antall gutter = Total sum

 

rekruttering 2018.png

(skrevet av T. Teigen)

 

Bildet: Rekrutter fra Leinstrand IL (Fra Facebook-gruppa Skøyteglede)

2 kommentarer om “Rekruttering: Båstad best i landet!

  1. 42 klubber med rekrutter, er ikke det litt mer enn vanlig, da? Austrått IL har jeg ikke hørt om før. Og Austevoll har vel ikke hatt rekruttering på noen år?

    Du holdt vel på å skrive «Vi ser at Trondheim Kortbaneklubb har god rekruttering – og fire av deres yngre løpere er registrert i ordentlige løp i vinter», innrøm det, da!

  2. I og med at Herkules er nevnt negativt, så syns jeg at jeg må nevne at vi har hatt 17 rekrutter med på skøyteskole i vinter. Vi hadde også 12 rekrutter som gikk løp på Frogner. Selv om disse gikk mer «short track» distanser.
    Men det gleder meg stort at det virker som om rekrutteringen har vært bra i vinter over hele landet. 😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *