Foran OL 2018

Mange har ventet med lengsel og smerte på at OL i Pyeongchang skulle begynne, og endelig er dagen nesten kommet! I denne artikkelen gir vi deg det du trenger av forhåndsinformasjon, og enda litt til.

programmet.png

Ikke siden 1998 har Norge vunnet gull på den olympiske ovalen! Hele 20 år har altså gått siden Ådnes triumf på 1500 m i Nagano, og siden den gangen har det blitt med et par bronsemedaljer – selv om vi til og med hadde tapetsermester Peter Mueller på laget i en periode.

Hvordan ser utsiktene ut for norsk medalje i Gangneung, hvor de olympiske skøyteløpene skal avholdes denne gangen? Vel, ut fra resultatene hittil i sesongen skulle kanskje forventningene gå til himmels:

Håvard Lorentzen leder verdenscupen på 500 m, 1000 m og sammenlagt.
Pedersen og Henriksen har vært på seierspallen på 1500 m, og Johansson har satt juniorverdensrekord på samme distanse (i tillegg til 3000 m).
• Norge leder verdenscupen i lagtempo, og Pedersen vant den siste verdenscupen på 5000 m.
• I kvinneklassen har både Hege og Ida vært på seierspallen, hvilket i seg selv er historisk.
• Russlands beste løpere er ikke invitert til å stille i OL, hvilket innebærer en klar svekkelse av OL-feltet på visse distanser.

Alt i alt mener vi derfor at mindre enn to norske skøytemedaljer i år vil være en nokså stor skuffelse, ikke minst når vi tar i betraktning den nokså kyniske nedprioriteringen av både NM og EM for noen uker siden. I en uformell undersøkelse via Facebook sier også hele 90 % av de som har svart at medaljefangsten blir minst to.

Les også: Analyse (2016): Hva kreves for medalje i Gangneung 2018?

mestere 2014.png

Eurosport sender OL-løpene
I 2014 var det TV2 som hadde ansvar for OL-sendingene, med Mikael Flygind Larsen som en av skøytekommentatorene. Denne gangen gikk rettighetene til «Discovery Networks», og dermed meldte «Flygind» passende nok overgang dit… Hovedkommentator på Eurosport blir den meget meritterte kommentatoren Arve Fuglum, kanskje mest kjent fra NRK radio. Vi tror kommentatorjobben blir godt ivaretatt, men akkurat som på TV2 skal vi nok få slite en del med reklamepauser.

En praktisk detalj å ta med seg: Eurosport Player blir gratis i en måned, såfremt man tegner abonnement (se lenke nedenfor). Abonnementet kan avbrytes kostnadsfritt når gratis-perioden er over.

DVRUYWgXkAAFO-g.jpg

Flygind og Fuglum velger å fly til Sør-Korea (Twitter.com/arvfug).

Hvem går hvilke distanser?
De forskjellige landene har fått OL-kvoter som følge av resultater i verdenscup-løpene før jul. Som de fleste har fått med seg ble imidlertid Russland kollektivt utestengt fra OL, men så gjorde den internasjonale olympiske komiteen IOC likevel unntak for visse russiske utøvere. Vi skal ikke gå nærmere inn på prosessen rundt dette, annet enn å nevne at det i skrivende stund ser ut til å bli skarve tre russere til start for skøyteløpenes del:
Angelina Golikova, Natalja Voronina og Sergej Trofimov.

(Hvorfor Olga Graf figurerer på den foreløpige lista over deltakere på 3000 m vites ikke, hun har nemlig selv annonsert via Facebook at hun ikke ønsker å delta.)

På grunn av stort russisk frafall blir det dermed adgang til deltakelse for en hel del løpere som opprinnelig sto på den såkalte «reservelista», og det er i det hele tatt flere spørsmålstegn rundt hvem som egentlig skal gå hvilken distanse. Vi kan bare oppfordre leseren til å følge med etter hvert som parsammensetningen kommer opp på ISUs nettside (se lenke nedenfor).

banerekorder.png

Aktuelle OL-lenker

Foreløpig deltakerliste pr. distanse

Deltakerkvoter OL 2018

Resultatservice OL 2018

Arrangøren presenterer OL-deltakerne 2018

Kjøp «Alt om skøyter 2018» med egen OL-del og noteringsskjemaer!

Eurosport Player

Skøyteoddsen – spesiallagede rankinglister fra Skøyteranking

Følg OL-debatten på Norway Supporter Teams forum

Sotsji 2014: resultater og oppsummering «Skøyter 15.46.6»

Historiske OL-resultater 1924-2014 (SpeedskatingStats)

God fornøyelse!

 

 

 

2 kommentarer om “Foran OL 2018

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *