Nytt fra inn- og utland 3

Bli med på en rundreise fra Bergen til Baselga; fra Inzell til Chamonix!

 

 • Norgescupen i Bergen ble avholdt under fine forhold i går og i dag, og det ble notert ny banerekord av Magnus B. Haugli på 3000 m: 4.03,66.

Distansevinnere i dameklassen ble Else M. Omsland (100 m), Ida Sanderud (500 m), Marie B. Haugli (1000 og 3000 m) samt Thea Fløiten (1500 m). Merk at Fana ILs egen juniorløper Julie N. Samsonsen hadde bedre tider enn seniorene på 500 og 1000 m.

I herreklassen noterer vi distanseseire til Johann J. Sæves (100 og 500 m), Marius Bratli (1000 m), Kristian G. Ulekleiv (1500 m), Haugli (3000 m) og Vetle Stangeland (5000 m). Konklusjon: Det gror godt på alle distanser!

Finalen i Norgescupen går på Hamar første helg i mars.

 • På høyfjellsbanen i Inzell har det vært «Frillensee cup», med blant annet fire norske løpere. Vi merker oss at den tidligere (?) allrounderen Marte Vatn er i ferd med å bli en meget habil sprinter: 40,40 og 1.20,76 lar seg høre. Vi mistenker riktignok at forholdene i Inzell var over gjennomsnittet gode, hvilket blant annet vises ved en sensasjonell tid på mennenes 1000 m: 1.08,31 av italieneren Bosa – nettopp tilbake fra sin periode med startnekt. Lee Sang-hwa viste for øvrig OL-form med ny banerekord på 500 m: 37,18.
 • De såkalte «Masters’ International Allround Games» ble avholdt for to uker siden i Baselga, Italia. Dette er som kjent konkurranser for løpere som har passert 30 år, og med en rekke interne alderskategorier. Vi noterer norske medaljer til Renate Jeppsson (nr. 2 i klasse L45), Onar Westerheim (nr. 3 – M70), Rolf Amundsen (nr. 3 – M60), Atle Vårvik (nr. 2 – M50), Øystein Langegård (nr. 2 – M35) og vår gamle kjenning Andreas Haugerud (nr. 3 – M30).

Men den beste norske prestasjonen sto vel tross alt Pål Agdestein for; han vant klassen M60, der det var hele 20 deltakere. Neste utgave av «Masters’ International Allround Games» skal gå på norsk is; i Bjugn 2019.

 • Forrige helg ble årets nederlandske mestere i sprint og allround kåret i Heerenveen. Mange forfall pga. OL, men vinnerne holdt likevel høyt nivå som vanlig: Letitia de Jong og Daidai Ntab vant sprintklassene, mens Annouk van der Weijden og Marcel Bosker vant allround. Med unntak av Ntab får disse også VM-plasser, mens Ntabs plass tilfaller den regjerende sprintmesteren Kai Verbij ifølge vedtak i uttakskomiteen.

Se alle nasjonale og internasjonale resultater hos SpeedskatingResults

 • Norges Skøyteforbund har tatt ut laget til sprint-VM i Changchun i begynnelsen av mars. Gledelig nok blir kvotene fylt: tre kvinner og tre menn. Se laget her.
 • ISU har «ombestemt» seg og likevel delt ut verdenscup-poeng for sammenlagtkonkurransene i sprint og allround i Erfurt. Dermed leder Håvard Lorentzen «Grand World Cup», og han ligger vel da også godt an til å stikke av med hele $ 20 000 for sammenlagtseieren. Lorentzen leder jo faktisk også cupene både på 500 og 1000 m, så dette har vært en helt eventyrlig sesong for Fanas sprintfenomen.

Oppdatert poengstilling i verdenscupen sammenlagt

 • Skøyterankings lister for januar er offentliggjort, og mange norske løpere har fått godt betalt for sine internasjonale resultater de siste ukene. Beste nordmann er fortsatt Sverre L. Pedersen på 2.plass, mens Håvard Lorentzen for første gang er inne blant de ti beste. I kvinneklassen gjør Ida Njåtun et byks opp til 20.plass – hennes beste plassering siden mars 2016! Se listene her: kvinner / menn
 • Skøyteranking har også oppdatert sine lister over sesongens beste løp, som vel og merke ikke nødvendigvis samsvarer med nominelle lister over sesongens raskeste løp. Se selv her.
 • Hvor har det blitt av Ellen Bjertnes denne sesongen? Det gikk oss hus forbi, men Ellen annonserte faktisk allerede i desember at hun var slått ut av kyssesyke. Dermed ble hele sesongen spolert, så vidt vi forstår. Vi får håpe hun kommer tilbake på høyt nivå neste år!
 • Heller ikke Christoffer F. Rukke har hatt den helt store sesongen i år. I følge sin egen Facebook-side har han vært hemmet av en ryggskade og dermed i praksis vært sjanseløs i årets viktige løp.
 • Trist melding fra Japan: Miyako Sumiyoshi er funnet død i sin egen leilighet, kun 30 år gammel. Sumiyoshi var fast på det japanske sprintlaget i flere sesonger inntil 2015. Etter det vi forstår er det snakk om et selvmord.
 • Mange har vel allerede begynt å forberede seg mentalt til de olympiske skøyteøvelsene, som ikke er mange dager unna i skrivende stund? Det er nok mye man kan gjøre for å korte ventetiden, men hva med å drømme seg tilbake til Chamonix 1924?!

For det finnes faktisk en Twitterkonto med samme navn, og denne har i løpet av de siste ukene sendt ut over 200 små og store meldinger, hvorav mange også er belagt med flotte bilder fra den gang da. Om du er litt sent ute til å følge med i «sanntid», så fortvil ikke: Alt ligger tilgjengelig på denne nettsiden.

cj.jpg

Charles Jewtraw, olympisk mester på 500 m (fra Twitter).

Det var alt for i dag. Om få dager er vi tilbake med en spesialartikkel med forhåndsstoff om OL 2018, for den som måtte være interessert…

Bildet øverst: Seierspall i Baselga – Van der Vlugt, Agdestein, Amundsen (facebook.com/nsfveteranhurtiglop).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *