Nytt fra inn- og utland

Historiens første EM enkeltdistanser starter førstkommende fredag i Kolomna, Russland. Som behørig varslet tidligere har mange av Norges beste vraket EM til fordel for oppladning til OL, men dette betyr samtidig at flere fremadstormende løpere i stedet får sjansen til å vise seg fram.

Dette kommer vi tilbake til litt senere i denne første nyhetsoppsummeringen i 2018!

 • Først tar vi turen til Heerenveen, der det var nasjonal kvalifisering til både EM, VM og OL i romjula. Som ventet ble det både jevne dueller på banen og en smule dramatikk også i etterkant, men totalt sett endte det vel kun opp med én skikkelig skrell; nemlig at regjerende olympiamester på 1500 m, Jorien ter Mors, ikke får gå distansen i Gangneung.

Åtte plasser til VM sprint og allround er fordelt som følger:

(allround) Ireen Wüst, Antoinette de Jong – Sven Kramer, Patrick Roest

(sprint) Ter Mors, Marrit Leenstra – Kjeld Nuis, Ronald Mulder

Nederland vil høyst sannsynlig få tre plasser i alle disse mesterskapene, og den tredje plassen blir i så fall delt ut etter de nasjonale mesterskapene i henholdsvis sprint og allround i slutten av januar.

Les også: Dramatisk for Verbij

 

Bonusvideo: Nuis mot Verweij på 1500 m. Legg merke til at Verweij krysser linja mellom banene gjentatte ganger på oppløpssida. Men diskvalifisert ble han ikke.

 

 • I vår forrige oppsummering kom vi i skade for å glemme det nasjonale mesterskapet i Østerrike, som ble avholdt like før jul. Allroundmestere i Innsbruck ble som ventet Viola Feichtner (junior) og Linus Heidegger.

 

 • Ungarske mestere er kåret i sprint. Her vant Alexandra Nagy (junior) og Balazs Kun (junior) hver sin klasse. Den mer kjente Konrad Nagy sto ikke på deltakerlista.

 

 • OL-arrangøren Sør-Korea har hatt mesterskap både i sprint og allround i Seoul sist fredag og lørdag. Her var det forfall fra flere viktige løpere, men verdige vinnere var uansett Park Ji-woo (allround) og Lee Seung-hoon i allroundklassen. Dette var 9.gang at Lee stilte opp i allroundmesterskapet, og den 8.seieren. Sterkt!

Sprintmestere ble Kim Min-jo og Cha Min-kyu.

 

 • I tillegg til disse mesterskapene har det vært distansemesterskap og/eller OL-uttak i flere andre land, og kommende uke skal også USA og Canada ta ut sine OL-løpere. Resultater kan f.eks. finnes via Speedskating Results.

 

DSTQ39FVoAAIEna.jpg large.jpg

Japans skøytelag til OL 2018 (twitter.com/Jdewitalkmaar)

 

 • En liten tur tilbake til Norge. Bjarne Rykkje ble sist lørdag presentert som Norges nye landslagssjef, en jobb som han tar fatt på når 2018-sesongen avsluttes. Rykkje er nederlender med norske aner, og vi anbefaler denne presentasjonen fra NST-forumet for å bli litt mer kjent med ham.

 

 • Førstkommende fredag begynner en ny sesong av «Mesternes mester» på NRK1, og denne gang med to skøyteløpere blant deltakerne. Men visste du at NRK radio også sender timelange portrettprogrammer i forkant av serien? Her er programmene om Bjørg Eva Jensen og Rolf Falk-Larssen.

 

 • Hvilke russiske skøyteløpere kommer til Gangneung? Dette er fortsatt et høyst åpent spørsmål, men like før jul ble det gitt beskjed om at Artjom Kuznetsov er utestengt fra OL på livstid. Han er altså en av dem, hvis dopingprøver det ble tuklet med i Sotsji. Det samme gjelder den gamle mester Ivan Skobrev, som også har gitt et noe kryptisk intervju omtalt i bl.a. VG.

 

 • Januar er spekket av høydepunkter på skøytefronten! Det starter altså allerede førstkommende fredag med EM i Kolomna, og arrangøren vil sannsynligvis nokså snart offentliggjøre deltakerlistene her. I mellomtiden kan vi i det minste studere det nederlandske laget – en god blandig av OL-farere og revansjelystne løpere!

Det norske laget er jo for lengst offentliggjort her.

 

Bildet øverst: Bjørg Eva Jensen og Rolf Falk-Larssen i mesterpositur (nrk.no)

3 kommentarer om “Nytt fra inn- og utland

 1. Når det gjelder Verwej på oppløpssiden så er det vel i det han kommer ut på siste oppløpsside at han krysser linjen mellom indre og ytre bane med hele skøyten (skøytestøvel og sko). De neste tre skjærene er stålet eller deler av i berøring med linjen, fra den vinkelen vi ser er det vanskelig å si noe om hvor mye av stålet som berører linjen, enn si om hele skøyten, stål og sko, er over linjen. Det er således ikke grunnlag for disk.

 2. I parentesen først på tredje linje ha jeg skrevet skøytestøvel, det skal selvfølgelig stå skøytejern.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *