Dramatisk OL-kvalifisering i Nederland

De spesielle nederlandske OL-uttaksløpene «OKT» er godt i gang i Heerenveen. Og som ventet er det blitt dramatisk, f.eks. da verken Kramer eller Bergsma, men veteranen Bob de Vries (33) vant 5000 m på selveste 2.juledag!

Dramatikken ble likevel større da Kai Verbij, regjerende europamester og verdensmester i sprint – som i tillegg er identisk med verdenscup-lederen på 1000 m – pådro seg en muskelstrekk på onsdagens 500 m.

Dermed var han ikke i stand til å møte til start på sin spesialdistanse i kveld, og ryktene går nå ut på at han kan måtte vente i 4-5 uker før han kan konkurrere igjen.

Konsekvensene av dette kan bli veldig store for den gode Verbij:

  • Først og fremst var han naturlig nok ute av stand til å kvalifisere seg direkte til OL’s 1000 m ved å bli nr. 1 eller 2 i dagens kvalifiseringsløp. 3.mann på 1000 m var Thomas Krol, og dersom han skulle lykkes med å kvalifisere seg til OL via morgendagens 1500 m, så får nok uttakskomiteen et aldri så lite dilemma. Krol vil da egentlig også være kvalifisert for 1000 m. Kjeld Nuis viste for øvrig meget sterk form da han senket den uoffisielle verdensrekorden for lavlandsbaner i dag: 1.07,64!!
  • Om Verbij likevel skulle bli tatt ut på nåde også til OLs 1000 m, i tillegg til 500 m, hvor han uansett er direkte kvalifisert, er det altså høyst uklart hvilken konkurranseform han i så fall kommer til å være i. Et lite lyspunkt er det likevel: De to sprintdistansene går nemlig så sent som 19. og 23.februar.
  • Verbij er videre forhindret fra å kvalifisere seg direkte til VM sprint som avholdes i mars, der han altså vil være tittelforsvarer. For å sikre plassen er han nå nødt til å  stille opp i det nasjonale sprintmesterskapet, hvilket sannsynligvis ikke passer så veldig godt inn i opplegget hans denne sesongen. Mesterskapet går nemlig siste helg i januar, dvs. midt i OL-forberedelsene. Og det nytter neppe å gå for halv maskin, for sannsynligvis vil kun vinneren få en VM-plass. De to som har kvalifisert seg til VM via gode resultater denne uka er Ronald Mulder og nevnte Kjeld Nuis.

Vi minner om at Kai Verbij var den eneste som sto mellom vår egen Håvard Lorentzen og en gullmedalje i VM sprint 2017…

 

Fakta – Kai Verbij

født 25.09.1994

personlige rekorder:

34,13

1.06,73

1.45,41

6.56,25

 

VM sprint:

nr. 3 2016, nr. 1 2017

 

EM sprint:

nr. 1 2017

 

VM enkeltdistanser:

nr. 3 1000 m 2017

 

Verdenscupen:

2 seire på 1000 m

Nr. 3 sammenlagt på 1000 m 2017

 

Skøyteranking pr. desember 2017:

Nr. 9 totalt

Nr. 3 på 500 m

Nr. 2 på 1000 m

 

NB! Både Kramer og Bergsma er kvalifisert for OL, bare så det er sagt. Det skal riktignok foretas et formelt uttak på nyttårsaften, og vi kommer tilbake til dette om noen dager.

Her er løpende resultatservice fra de nederlandske uttaksløpene. Siste distanse som avholdes i morgen er 1500 m for menn og 5000 m for kvinner.

Bildet av Kai Verbij er hentet fra iskate.nl

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *