Nytt fra inn- og utland 17

Norges EM-lag er offentliggjort, og Nederland foreslår å stryke VM enkeltdistanser fra terminlista. Les mer om dette og mer til i årets siste nyhetssammendrag fra skøytesportens verden!

 

  • Den fjerde runden av Norgescupen gikk av stabelen i Vikingskipet sist helg, og den ble arrangert som sammenlagtkonkurranser i sprint og allround. Vinnere i sprint ble Rikke Jeppsson og Johann J. Sæves, begge i suveren stil med fire distanseseire. Sofie K. Haugen vant også alle fire distanser i allroundklassen for kvinner, mens Magnus B. Haugli vant allround for menn etter seire på de to lengste distansene.

Sammenlagt i Norgescupen har nå Marie B. Haugli tatt over ledelsen i kvinneklassen, etter at hun ble nr. 2 på Hamar. I klassen for menn ble det også ny leder; Fredrik van der Horst.

Resultater fra Hamar og videolenker

Sammenlagtstilling Norgescupen

 

  • Nevnte Sæves har fått kjærkommen økonomisk støtte fra lokale krefter, leser vi i Smaalenenes avis. Det er Askim kommune og lokale sponsorer som gir stipend på kr 45 000 til dekning av utgifter. For som vi forstår ut fra artikkelen: Det er dyrt å være skøyteløper i Norge!

 

  • Mens de tre toppløperne til Fana IL konkurrerte i Nord-Amerika, fikk de en fin oppmerksomhet fra Hordaland fylkeskommune. Som tre av 13 idrettsutøvere i fylket ble de gratulert med «særlig gode resultater» i løpet av 2017. Både Lorentzen, Pedersen og Henriksen var som kjent VM-medaljører i fjorårssesongen.

 

  • Dermed har både norgescupen og verdenscupen tatt juleferie, og det neste høydepunktet på skøytekalenderen er EM i Kolomna like over nyttår. Som tidligere meldt velger Norges beste løpere mer eller mindre å gå i treningsdvale i januar, og dermed kan Norges Skøyteforbund (NSF) sende hele ni debutanter til EM denne gangen.

De eneste i laget som har EM-erfaring fra før er Sofie Haugen med fire starter, Fredrik van der Horst med to starter og Martine Ripsrud med én. Nytt for alle er uansett at årets EM skal avvikles som enkeltdistansemesterskap, og det gås kun 500, 1000, 1500 og 3000/5000 m.

Verdt å notere seg om EM-laget er forresten at de tolv utvalgte representerer hele 12 forskjellige klubber fra Østlandet og Trøndelag, mens Sørlandet og Vestlandet ikke er representert denne gangen.

 

  • Vi slipper ikke helt taket i verdenscupen ennå, for det var et noe reservepreget nederlandsk lag som stilte i Salt Lake City forrige helg. Sven Kramers trener Jac Orie er blant dem som har sagt at verdenscupen bør få høyere status dersom en vil unngå at den nedprioriteres. Det nederlandske skøyteforbundet KNSB er enig i dette, og derfor kommer de så vidt vi forstår til å foreslå at VM enkeltdistanser fjernes fra mesterskapsprogrammet, til fordel for en oppgradert verdenscup med utdeling av mestertitler. De «tradisjonelle» mesterskapene EM og VM allround samt OL står igjen dersom Nederland får det som de vil etter avstemningen på førstkommende ISU-kongress. Den skal som vi husker avholdes i Sevilla fra 4. til 8.juni 2018. Les mer i Algemeen Dagblad.

 

  • Sist helg kåret Finland sine nasjonale mestere i Seinäjoki. Vinnere ble Miina Peltonen (mini firkamp) og Juho Vaittinen (liten firkamp). Førsteårs junior Emil Ervik (16), bror til Eskil, ble nr. 3 i klassen for menn, og grunnen til at han var med i Seinäjoki er at han har finsk mor (Jenny, født Andberg).

 

  • Polen har også kåret nasjonale mestere, men i sprint, på sin «nye» bane Tomaszów-Mazowiecki. Nokså suverene mestere ble Natalia Czerwonka og Piotr Michalski.

Resultater fra nasjonale og internasjonale løp: SpeedskatingResults

 

  • De nederlandske skøyteløperne skal kjempe om ti plasser til OL 2018, og det skal skje i perioden 26.-30.desember i Heerenveen. Deltakerlister og etter hvert resultatservice og nyhetssaker kan finnes på denne lenken.

 

Da gjenstår det bare å ønske en riktig god jul fra «Skøyter 15.46.6»!

nisse på jul.JPG

 

Bildet av Sofie K. Haugen er hentet fra Norges Skøyteforbunds presentasjonssider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *