Verdenscupen i Calgary

Verdenscup i Calgary er synonymt med rekordjakt, kanskje spesielt i en OL-sesong. Og rekorder ble det, ofte i kombinasjon med spektakulære fall og skøyteakrobatikk på høyt nivå!

Og så var det endelig Danmarks tur til å vinne i bingo.

Se oversikten litt lenger nede, for full innsikt i de rekordene vi har notert i løpet av verdenscup-helga. Gjevest av alle for oss nordmenn var selvsagt den forhåndsbestilte junior-rekorden til Allan Dahl Johansson (19).

– Forhåndsbestilt, ja vel, men det var slett ikke sikkert at det skulle bli Allan som fikk den. Først ble den gamle rekorden senket så vidt av hjemmeløperen La Rue (19), før Johansson skulle måle krefter med de andre A-løperne generelt og Kim Min-seok (18) spesielt. Og alle vet vel nå hvordan det gikk: Nordmannen er ikke bare regjerende verdensmester på 1500 m for junior; nå har han også verdensrekorden med 1.43,13!

Johansson: – Jeg dunka til på slutten (NRK)

Litt realitetsorientering er likevel på sin plass: Statistikken forteller oss at tidene i Calgary jevnt over var 3 sekunder raskere enn i Heerenveen og Stavanger for noen uker siden. Derfor er ikke 1.43,13 nødvendigvis et bedre løp enn 1.45,58 i Stavanger. Men nok om det for denne gang –  her er den imponerende lista over nye rekorder:

rekorder valgary.png

Det norske laget i lagtempo for menn fikk 3.38,94, og dermed greide man ikke å sette norsk rekord. Og etterpå ble det klaget over vesentlig dårligere forhold i siste par, enn hva Nederland (3.36,11) hadde i andre par. Trøsten får være at forholdene antakelig vil være jevnere neste gang, ettersom Nederland nå er oppe på 3.plass i verdenscupen…

 

Her er vår oppsummering av de norske løpernes innsats og resultater i Calgary: 

Håvard H. Lorentzen 5 (500) – 3 (1000) – 4 (lagsprint)

Millimeteroppgjøret på 1000 m endte med disk. for Kulizjnikov og tredjeplass for Lorentzen, som fikk se 1.06 for første gang! Terningkast 5

 

Allan D. Johansson B23 (1000) – 5 (1500)

Det var den nye tid som møtte den «gamle» da Håvard Bøkko ble knust i samløp av junioren fra Oslo øst. Slik skal det gjøres! Terningkast 5

 

Hege Bøkko 15 (500) – 8 (1000) – B7 (1500) – 2 (lagsprint)

Hege var kun 0,12 sekunder fra personlig rekord på 1000 m, men på søndag kveld ble faktisk 1500 m.- rekorden fra 2015 slått. Terningkast 4

 

Sindre Henriksen 11 (1500) – B8 (5000)

Henriksen sto over lagtempo og 1000 m i håp om å stille godt skjerpet til 1500 m. Men et jevnt godt løp var ikke helt nok til å nå opp denne gangen. På Adelskalenderen gjorde likevel to personlige rekorder at han passerte selveste Eskil Ervik og dermed er nr. 3 i Norge. Terningkast 4

 

Håvard Bøkko 12 (1500) – 13 (5000) – 3 (lagtempo)

Bøkko hadde null å stille opp med fra 300 meter og utover mot Johansson. Trøsten får være at han fortsatt er bedre enn sin gamle rival Shani Davis! Terningkast 4

 

Simen S. Nilsen B7 (5000) – 3 (lagtempo)

Nilsen har nå senket sin personlige rekord på 5000 m med ganske nøyaktig ti sekunder allerede denne sesongen! Dermed nærmer han seg også Eskil Ervik som fjerde beste nordmann på Adelskalenderen.  Terningkast 4

 

Henrik F. Rukke B9 (500) – B20 (1000) – 4 (lagsprint)

Som ventet ble Rukke den tredje nordmannen i historien til å se 34-tallet, men likevel ble det bare ett verdenscup-poeng på 500 m. Terningkast 4

 

Bjørn Magnussen B20 (500) – 4 (lagsprint)

Ny verdenscuprunde; ny personlig rekord for trønderen: 35,01! Terningkast 4

 

Sverre L. Pedersen 20 (1500) – 9 (5000) – 3 (lagtempo)

Et overtent løp på fredagens 5000 m endte med fadese, og det samme kan vi vel si om sisteplassen (!)  på 1500 m. Terningkast 3

 

Ida Njåtun B6 (1000) – 14 (1500) – 2 (lagsprint)

Ida prøvde å være med Ireen Wüst som antakelig gikk for 1.52. Det holdt i to runder, men avslutningen ble tung. Terningkast 3

 

Martine Ripsrud B23 (500) – B25 (1000) – 2 (lagsprint)

Så var Martine tilbake i verdenscupsirkuset etter skaden som hun pådro seg under trening i Stavanger. De individuelle resultatene var vel ikke altfor oppløftende, men vi får tro på framgang til Salt Lake City. Terningkast 2

 

Status i verdenscupen sammenlagt er fortsatt at Håvard H. Lorentzen leder nokså klart. Her er det alfa og omega å plukke plasseringer blant de fem beste, hvilket Lorentzen gjorde også i Calgary. Han er til overmål nr. 1 i 500-metercupen og nr. 2 i 1000-metercupen samt at det norske laget også er nr. 2 i lagsprint.

Det er fire nordmenn blant de 11 beste i 1500-metercupen, med Sindre Henriksen som den beste på 5.plass. Sverre L. Pedersen er nr. 3 på langdistanse, og Norge leder fortsatt lagtempocupen.

Blant kvinnene noterer vi først og fremst at lagsprint-jentene nå leder verdenscupen sammenlagt, hvilket riktignok først og fremst skyldes at Norge er det eneste landet som prioriterer denne øvelsen. Verdenscup er verdenscup!

Eneste norske kvinne inne blant de ti beste i en individuell cup er Hege Bøkko på 9.plass i 1000-metercupen. Japanerne dominerer nå totalt, til tross for at Nao Kodaira falt fra en mulig ny verdensrekord på lørdagens 1000 m.

 

Klikk her for alle resultater fra Calgary og stillingen i verdenscupen

 

Førstkommende fredag er det siste runde i verdenscupen før jul. Vi forventer nye rekorder når sirkuset settes i gang på Utah Olympic Oval…

Bildet øverst: Allan Dahl Johansson (nrk.no)

 

P.S! «Danmark»? «Bingo»?!

Det faller utenfor formålet med denne nettsiden å rapportere om fellesstart på skøyter. Men vi har notert oss at Dansk Skøjte Union (DSU) er begeistret over at Elena Møller-Rigas fikk en tur på seierspallen etter finalen søndag kveld. Danskene har satset målrettet med tre løpere på den nye OL-øvelsen, og det med bravur får vi si. Fakta er at ingen av de fem beste fra første VC-konkurranse i Heerenveen greide å gjenta bedriften i Calgary – verken for kvinner eller menn. Dermed går det mot OL i bingo i februar, og vinneren kan like gjerne bli en danske som en kineser. Men vi fastholder: Dette er ikke hurtigløp på skøyter, og kan heller aldri bli det.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *