Om prioriteringer i en OL-sesong

Norges Skøyteforbund (NSF) prioriterer ikke NM på Jevnaker. Heller ikke EM i Kolomna. Nå er det forberedelser til OL i Sør-Korea som trumfer alt annet. Men hva synes skøytefolket om det?

Som vi meldte onsdag, skulle Norge tilsynelatende stå over EM enkeltdistanser i Kolomna. Nå ble budskapet noe mildnet av NSFs egen pressemelding onsdag kveld, men til gjengjeld gikk det fram at også NM på Jevnaker vil bli nedprioritert av flere av de beste løperne – kall dem gjerne «flaggskipene». Hva som skjer med verdenscupen – VM-kvalifiseringen – i Erfurt, er ennå uklart.

NSF har på sin egen Facebookside tilsynelatende stort sett fått positive tilbakemeldinger på sitt budskap, men på andre nettsider har det vært både forargrelse og det som verre er. Vi tillater oss å låne en av de mer velskrevne refleksjonene vi har lest, nemlig dette bidraget til signaturen «mcclair9», som opererer på nettsidene til VG Nett – vgd.no.

«Skøyteforbundet og NRK meldte i går at landslaget ikke stiller verken i EM eller NM i januar. Etter verdenscupen i Salt Lake City helga 8.-10. desember blir alt fokus lagt på OL. Slik jeg tolker det, vil de beste løperne dermed heller ikke delta i verdenscupen i Erfurt 19.-21. januar. Strategien er altså å trene og hvile seg i form til OL. To måneders konkurransefri midtvinters.

Personlig ser jeg todelt på dette. Jeg finner det ekstremt korttenkt, navlebeskuende og skuffende at vinteridrettsutøvere velger å fjerne seg fra offentligheten og konkurranser i to måneder i det som burde være ‘prime time’ og kjernetid for deres sesong og virke. Rekruttering og profilering kan i alle fall ikke være noe landslaget bryr seg noe særlig om. Hvordan skal sporten rekruttere nye løpere når forbildene knapt synes i offentligheten? Og hvordan kan de klage på dårlig økonomi og sponsortekke når de frivillig velger bort tv-tid? Og hva med omtanke for publikum? Skøytesporten er den idretten jeg kommer på i farten med færrest konkurranser, og da er det virkelig ille at de beste løperne ikke deltar i de ytterst få konkurransene som blir arrangert i løpet av en sesong. Jeg føler allerede med Kolomna (EM), Jevnaker (NM) og Erfurt (VC) som får amputert sine arrangement til uverdige standarder. De nederlandske løperne tenker visstnok å gjøre det samme som de norske. Noe som ytterligere får meg til å forbanne OL-sesonger som de desidert kjipeste, for det er ikke måte på hvor mye det blir presisert at det er bare èn ting som gjelder den sesongen og at alt annet bare er som ynkelig vorspiel å regne. Konkurranseboikotten til det norske (og nederlandske) skøytelandslaget (sikkert flere nasjoner også) tar imidertid kaka. Det skal egentlig ikke være mulig. To måneders fri midtvinters. Smak litt på den. I min munn smaker det så ille at en bit av meg kommer til å håpe på at løperne som gjør slike prioriteringer ikke kommer til å lykkes i OL. I et langsiktig perspektiv er det svært viktig at en slik strategi ikke blir sett på som en suksess, for dominoeffekten kan da bli at sesongen mer eller mindre legges brakk i OL-sesonger og før andre viktige mesterskap med de konsekvensene det vil få for sporten som helhet. Om prisen blir at de norske ikke når sine medaljemål i OL, så er jeg villig til ta den prisen om det fører til en gevinst for skøytesporten totalt sett.

Som sagt ser jeg todelt på dette. Da sikter jeg til at dette er første gang i skøytehistorien at det ikke arrangeres EM allround, men et helt håpløst identitets- og tradisjonsødeleggende EM i enkeltdistanser. Som om fokus på enkeltdistanser ikke var stort nok fra før, og hvilken logikk gir det å arrangere noe slikt bare en måned før de samme konkurransene repeteres i OL? Det er rett og slett ubegripelig hva ISU presterer å finne på, og jeg må si at jeg har svært bange følelser for utviklingen nå når bærebjelkene EM og VM allround blir herset med på denne måten. På den måten er jeg sjeleglad for at løperne dropper det nyvunne EM-konseptet ved på den måten å gi ISU en velfortjent uppercut. Om det er derfor løperne dropper EM, så er jeg da på en måte glad for det, men jeg mistenker at fokuset på trening og hvile i OL-forberedelsene har veid tyngre for skøytelandslaget enn denne type ønske om uppercut.»

(«mcclair9», vgd.no, 30.11.17)

NRK: «Norge står over skøyte-EM i januar»

5 kommentarer om “Om prioriteringer i en OL-sesong

  1. Tidligere har Sven Kramer praktisert å sløyfe deltakelse i WC foran allround mesterskap. At vårt skøytelandslag gjør dette i et tidsrom på 2 måneder er komplett uforståelig. Det er sponsormessig/økonomisk en tragedie for norsk skøytesport.

  2. Dette er ein veldig dårleg plan. Det beste er å delta i både EM og WC i Erfurt. Det ville nok vore det beste opplegget. To månader utan konkurranser er ikkje bra. Formen til OL vil verta dårlegare med så lang tid utan å konkurrera. Så send dei beste løparane til både EM og WC. Berre vent å sjå til februar, toppen ein medalje med opplegget til forbundet.

  3. Ser på ISU`s hjemmeside at EM i Kolomna er et «allround»-mesterskap, mens nrk melder at det er enkeltdistanser som gjelder. Hva er rett? Er det allround, har mesterskapet en spesiell nyhet; 10 000m er erstattet med 1 000m! Selvfølgelig vil vi gamle skøyteentusiaster savne tiern, men med den nye «løsningen» vil det skape ny spenning om tittelen. Dersom Sven Kramer stiller vil han nok få problemer med å ta igjen forspranget mellomdistanse-spesialiser som Koen Verweij og Denis Yuskov opparbeider seg etter de 3 første distansene! Og hva med våre norske løpere? Både Sverre Lunde Pedersen og Sindre Henriksen vil være kandidater til medaljer sammenlagt. Så Norge MÅ PRIORITERE dette mesterskapet, er det ikke dette som teller!?

    1. Kort svar: EM 2018 er definitivt enkeltdistanser, ikke allround. Varianten med de samme distansene, men som allround, ble bestemt av ISU-kongressen i 2014, men reversert i 2016. Så nå er det enkeltdistanser i partallsår; allround/sprint i oddetallsår.

  4. Midtveis i OL så virker det slik at NSFs prioriteringer ikke har vært noen sportslig suksess. Etter 5 løp på mellomdistansene har vi slike plasseringer: 3. (Bronse)- 7.-7.-9.-10.-12.-13.-14-18. – uplaasert (fall). Langt dårligere enn tidligere i sesongen – med et unntak for Sverre L Pedersen. Selv om mye på det sportslige plan blir bedre siste del av OL – har den siterte «mcclair9», vgd.no, 30.11.17 har absolutt mange poenger når han skriver:
    «Jeg finner det ekstremt korttenkt, navlebeskuende og skuffende at vinteridrettsutøvere velger å fjerne seg fra offentligheten og konkurranser i to måneder i det som burde være ‘prime time’ og kjernetid for deres sesong og virke. Rekruttering og profilering kan i alle fall ikke være noe landslaget bryr seg noe særlig om. Hvordan skal sporten rekruttere nye løpere når forbildene knapt synes i offentligheten? Og hvordan kan de klage på dårlig økonomi og sponsortekke når de frivillig velger bort tv-tid? Og hva med omtanke for publikum?»
    Det er ille økonomi når våre nestbeste for å bli med til et VM må drive kronerulling, som vi ser Anne Gulbrandsen og Johann Jørgen Sæves forsøker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *