Verdenscupen i Stavanger – del 2

Man skulle tro at jubelbruset etter resultatene i Heerenveen ville skape større etterdønninger enn det faktisk ble da verdenscupen kom til Norge og Sørmarka Arena.

På fredag var det tilsynelatende glisne tribuner, og lokalavisene glimret visstnok også med sitt fravær. NRK1 sendte alle løp på fredag, men på lørdag var skøyter tilbake i skyggenes dal på NRK2, forvist av cupfinale i damefotball og «nasjonal sesongåpning» i skiskyting (!) Til gjengjeld var det mye folk og god stemning på tribunene.

Vi var tilstede i Stavanger på søndag, da det var langdistanser for nesten alle penga. Det  er synd å si at det var fullt hus, i hvert fall på vekslingssida der det var flust med ledige plasser hele dagen. Stavanger er ingen skøyteby ennå, men kan kanskje bli det på litt sikt.

 

Norsk suksess på 1500 m

Russeren Denis Juskov fikk ikke visum til Norge, og dermed var det duket for en historisk verdenscup-seier på 1500 m for den koreanske junioren Kim Min-seok. Men nordmennene ville det annerledes. Når verdenscupen kommer til Calgary, er nok Kim klar for både revansje og ikke minst for å utfordre junior-rekorden til Brian Hansen: 1.44,45.

Håvard Lorentzen er blitt lovprist i alle medier de siste dagene, og vel fortjent må jo det være. Første nordmann som vinner en verdenscup-seier på norsk is siden 2008 – og så ble det like godt to seire på samme dag! Lørdag fulgte 1500-meterlaget opp med seier, tredjeplass og fire mann blant de ti beste. Har vi sett på maken?!

 

Gratulerer til Poutala

Via vår favoritt-nettside SpeedskatingStats ble vi denne helga oppmerksom på at Mika Poutala (35) fra Finland satte en imponerende verdensrekord. Han har nå 279 individuelle starter i verdenscupen siden debuten i mars 2002. Dette er én start mer enn Lee Kyu-hyuk, og naturlig nok er det flest sprintere i toppen av denne lista. Legg likevel merke til at Poutalas debut i verdenscupen skjedde på 5000 m – i mars 2003 (Inzell).

Og så ble det faktisk en «ordentlig» verdensrekord også: I siste øvelse søndag kveld gikk nemlig Junio, Boisvert-Lacroix og De Haitre inn til 1.19,52 i tre runders lagsprint – hvilket visstnok er offisiell verdensrekord til tross for at flere lag har gått fortere tidligere. Dette har nok da skjedd før det kunne settes offisielle rekorder. Vi tipper uansett at den nye rekorden får et kort liv.

 

hhl to gull.png

To gullmedaljer på en dag! (fra Norges Skøyteforbund / Instagram)

 

 Håvard H. Lorentzen 1/6 (500) – 1 (1000) – B4 (1500) – 2 (lagsprint)

To verdenscupseire på samme dag har vi vel aldri sett av en nordmann før?! Kanskje hadde det også blitt trippel, dersom ikke Fana-løperen hadde «kastet bort» krefter på å gå en 1500 m før 500 m nr. 2 på lørdag. Terningkast 6

 

Sverre L. Pedersen 1 (1500) – 6 (10 000)

Pedersen var tatt ut til 1000 m, men sparte klokelig kreftene til 1500 m. Der tok han sin andre individuelle verdenscup-seier med et tilnærmet perfekt løp i par mot Johansson. Den personlige rekorden på 10 000 m toppet helga. Terningkast 6

 

Sindre Henriksen B8 (1000) – 3 (1500) – B12 (10 000)

Henriksen gikk åpenbart for distanseseier på 1500 m, og jaggu var det ikke mye om å gjøre heller! Lavlandsrekorden fra forrige helg ble senket med nesten et helt sekund, hvilket vitner om en løper i fenomenal framgang. Terningkast 5

 

Allan D. Johansson B12 (1000) – 6 (1500)

Junioren fortalte til NRK at han hadde vært nervøs før start på 1500 m mot Pedersen. Men etter en forsiktig første runde slo han faktisk distansevinneren sammenlagt på de tre siste – dermed ble det også personlig rekord med over ett sekund! 1000 m var også et stort skritt fram fra forrige helg. Terningkast 5

 

Henrik F. Rukke B2/20 (500) – B10 (1000) – 2 (lagsprint)

Lorentzen er god, men det spørs om ikke Rukke jr. likevel er formløper nr. 1 i det norske laget. I løpet av to verdenscuprunder har han senket persen på 500 m med så mye som et halvt sekund, og lavlandspersen på 1000 m er nesten et sekund bedre enn den var for to uker siden. Terningkast 5

 

Simen S. Nilsen B9 (10 000)

Et vel disponert milløp der siste halvdel var ti sekunder bedre enn den første lar seg absolutt høre. Den personlige rekorden røk med god margin, og vi premierer dette med en sterk firer på terningen. Terningkast 4

 

Bjørn Magnussen B20/B15 (500) – 2 (lagsprint)

Blant alle de norske superprestasjonene så langt «drukner» kanskje Magnussens nye personlige rekord på 500 m litt. To løp under 36 er sterk kost fra førsteårsjunioren, selv om også forholdene selvsagt bidro. Terningkast 4

 

Håvard Bøkko 10 (1500)

Tiendeplassen på 1500 m – men likevel «bare» fjerde beste nordmann for Norges mest meritterte løper! Sisteplassen i A-gruppa på 10 000 m var vel litt skuffende. Terningkast 3

 

Johann Jørgen Sæves B15/B23 (500) – B25 (1000)

To gode løp på fredag, mens lørdagens 500 m ikke satt helt som forventet for Sæves. Terningkast 3

 

Thomas H. Søfteland B17 (10 000)

Forventninger: kandidat til 10 000 m OL

Det meste har gått skeis for Søfteland i begynnelsen av denne sesongen. Dessverre blir det heller ikke flere internasjonale 10 000 –metere å reparere med, hvis han da ikke mot formodning skulle få OL-billett. Terningkast 2

 

Espen Aa. Hvammen B16/D (500)

Terningkast 2

 

Ole B. Næss ble dessverre matforgiftet, og han fikk dermed ikke gå 10 000 m i Stavanger.

 

 

Sammenlagtstillingen i verdenscupen er særdeles hyggelig lesning etter to runder: Håvard Lorentzen topper rett og slett lista foran tre nederlendere når alle distanser blir sett under ett! Sverre Lunde Pedersen henger også godt med på en delt femteplass, og Sindre Henriksen er nr. 14. I tillegg topper Lorentzen verdenscupene både på 500 og 1000 m, mens Pedersen er nr. 3 på 1500 m. Du verden!

 

Her er alle resultater fra Stavanger og stillingen i verdenscupen etter to runder

Vår fotojournalist har vært i Stavanger. Se alle bildene pluss annet bonusstoff her!

 

Nå fortsetter verdenscup-sirkuset til Calgary, og så til Salt Lake City. Her er Norges Skøyteforbunds uttak.

 

Bildet øverst er hentet fra Sverre Lunde Pedersens instagramside.

 

Til del 1 av oppsummeringen

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *