Verdenscupen i Stavanger – del 1

Om ikke Stavanger-publikummet forstår det, så er det likevel et faktum: Denne skøytesesongen har startet bedre enn på veldig lenge for Norges del. I løpet av verdenscuphelga som vi nettopp har lagt bak oss, tok vi tre seire, to andreplasser og én tredjeplass!

De kvinnelige løperne henger riktignok fortsatt noe etter. Det er stadig kun Hege Bøkko og Ida Njåtun som holder så høyt nivå at de er inne på den internasjonale skøyterankingen, og denne teller tross alt 90 løpere på verdensbasis. Det spørs derfor om det blir flere enn disse to som får være med når verdenscupen reiser videre til Nord-Amerika.

Norges Skøyteforbund (NSF) har i hvert fall uttakskriterier som sier at bare de som holder nivå tilsvarende A-gruppe eller topp 4 i B-gruppa får sjansen i Calgary og Salt Lake City.

Uansett: I Stavanger stilte hele sju norske jenter til start, og vi kommer tilbake til dem.

Først igjen en liten visitt til den fantastiske japanske duoen Kodaira + Takagi. Førstnevnte er tydeligvis enda bedre enn i fjor, hvilket bevises ved ny lavlands verdensrekord på fredagens 500 m: 37,08! Dette er selvsagt også en fjær i hatten til isleggerne i Sørmarka Arena, men hun vant faktisk dette løpet med nesten åtte tideler! Her skal det for så vidt legges til at flere av hennes lagvenninner ikke deltok i Stavanger.

Rekorden ble for øvrig ikke gammel; lørdag gikk Kodaira på 37,07, og seiersmarginen var 0,78 sekunder. I mellomtiden hadde hun selvsagt også vunnet 1000 m i suveren stil.

Miho Takagi fulgte opp med å vinne 1500 m, slik hun gjorde forrige helg. Dermed er det faktisk heller ikke Norge, men Japan, som er verdens beste skøytenasjon i november 2017…

stavanger utdrag.png

Vår fotojournalist har vært i Stavanger. Se alle bildene pluss annet bonusstoff her!

 

Flere rekorder

Sørmarka Arena bød nok en gang på glimrende lavlandsforhold. Dermed ble det en drøss med lavlandsrekorder, banerekorder og til og med personlige rekorder. Den mest spesielle rekorden som ble satt i helga var likevel Claudia Pechstein sin. I en alder av nesten 46 år vant hun en individuell seier i verdenscupen. Hun er dermed ti år eldre enn nestemann på denne spesielle lista.

 

IMG_0553.JPG

Søndag morgen i Sørmarka Arena.

 

EM-medalje til Norge?

Det internasjonale skøyteforbundet ISU har tydeligvis innsett at Norge tar for få internasjonale mesterskapsmedaljer. Derfor har de innført lagsprint som EM-øvelse i 2018, i stedet for allround. Ettersom Norge er det eneste europeiske landet som ser ut til å ta denne litt bisarre øvelsen seriøst, kan det gå mot en enkel vei til seierspallen i Kolomna om to måneder! I helga ble det andreplass, bak Sør-Korea, men foran Canada og USA.

 

Her er vår vurdering av de norske løpernes innsats og resultater:

 

Hege Bøkko 11/8 (500) – 7 (1000) – B7 (1500) – 2 (lagsprint)

Hege hadde tilsynelatende «satt» seg fast på 11.plassen på 500-meteren, men lørdag ble det 8.plass etter ny norsk lavlandsrekord med 38,20. Hun er dermed godt inne blant de sikre for videre A-gruppe. 1000 m var også god, spesielt når vi vet at Hege sliter med ryggproblemer. Terningkast 5

 

Ida Njåtun B11 (500) – B4 (1000) – 9 (1500) – 2 (lagsprint)

Det var ikke mange tideler som skilte Ida fra en plass på seierspallen på 1500 m, og på 1000 m var hun kun to små hundredeler fra opprykk til A-gruppa. Men såpass bør det kanskje være når Ida tydeligvis legger allround til side til fordel for drømmen om OL-medalje? Terningkast 4

 

Camilla Lund B12 (5000)

Camilla gikk kun 5000 m i Stavanger, men der ble det til gjengjeld personlig rekord med nesten sju sekunder! Terningkast 4

 

Sofie Haugen B20 (1000) – B15 (1500) – B19 (5000)

5000 m var muligens Sofies hovedmål i helga, men en ambisiøs åpning endte dessverre med en aldri så liten sprekk. Ingen verdenscuppoeng, verken her eller på de andre distansene.

Terningkast 3

 

Anne Gulbrandsen B18 (1000) – B20 (1500) – 2 (lagsprint)

To nye lavlandsrekorder pluss en ny andreplass i lagsprint må summeres som en OK opplevelse for Annes del. Terningkast 3

 

Ragne Wiklund B22 (1500) – B26 (5000)

Forventninger foran sesongen: Topp 8 i junior-VM

Ragne måtte gå alene i første kvartett på 5000 m, og sisteplass av dem som fikk tellende resultat er vel ikke noe å rope hurra for i seg selv. Men det ble nå pers med 14 sekunder, og en fin mulighet til å måle krefter med de beste.Terningkast 3

 

Rikke Jeppsson B16/B13 (500) – B23 (1000)

Tre løp på det jevne for Rikke denne gang, og 1000 m ble nok heller en nedtur enn en opptur. Terningkast 2

 

Etter to verdenscuprunder er de japanske løperne helt suverene i den såkalte «Grand World Cup»: Miho Takagi topper foran Nao Kodaira. Når det gjelder distansecupene finner vi som best Hege Bøkko på en 8.plass på 1000 m. Om to uker fortsetter verdenscupen i Calgary.

 

Alle resultater fra Stavanger og stillingen i verdenscupen

 

 

Bildet øverst viser de norske 5000-meterdamene: Lund – Wiklund – Haugen.

 

Her er del to av oppsummeringen fra Stavanger!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *