Nytt fra inn- og utland 14

Norges Skøyteforbund (NSF) har tatt ut en rekordstor tropp til de første verdenscupløpene i Heerenveen.

…trodde vi, inntil vi så troppen til verdenscup nr. 2 i Stavanger.

 • Som nevnt i vår artikkel om NM enkeltdistanser får hele sju kvinner og ni menn sjansen til å kapre verdenscuppoeng om 1 ½ uke i Heerenveen. NSF melder nå at troppen skal suppleres med en kvinne og tre menn når verdenseliten inntar Sørmarka Arena helgen etterpå. Sluttsummen blir da 20 løpere, kun én mindre enn på samme bane i januar 2016. Og enda kan det bli suppleringer.

I tillegg til de 16 første, skal også Ole B. Næss, Thomas H. Søfteland, Espen Aarnes Hvammen og, sist men ikke minst, Ragne Wiklund få del i verdenscup-sirkuset. Som kjent skal det i Stavanger konkurreres på 10 000 m (5000 m for kvinner), og dette er årets eneste løp i så måte. Ragne Wiklund fra Aktiv SK er et stort talent på kun 17 år, og sist vinter husker vi at hun ble nr. 7 i junior-VM i Helsingfors – bare slått av eldre løpere.

 

rw.png

Ragne Wiklund (foto: Per O. Linnestad)

 

 • Apropos NM enkeltdistanser; fra skøyteorakelet Nils Meland har vi mottatt følgende «skryteliste» som vi uten videre går ut fra er 100 % korrekt:
 1. Sverre L. Pedersen satte banerekord på 10 000 m (i tillegg til mesterskapsrekord).
 2. Mesterskapsrekorder i begge klasser på 500 og 1000 m.
 3. For første gang gikk 4 nordmenn under 1.47,5 på en bane utenom Calgary / Salt Lake City.
 4. For første gang gikk 8 nordmenn under 6.40 på 5000 m.
 5. For første gang gikk 8 nordmenn under 14.00 på 10 000 m.
 6. Sverre L. Pedersen er bedre enn på samme tid i fjor.
 7. Håvard Bøkko er like god som for 5 år siden (mulig unntak for 500 m).
 8. Allan Dahl Johansson gikk aldri under 1.50 på 1500 m i fjor; likevel vant han både 1000 og 1500 m i junior-VM. Nå har han gått på 1.47 to ganger på rad.
 9. Simen Spieler Nilsen har aldri gått under 6.32 på 5000 m i Norge før.
 10. Håvard Lorentzen brakk armen i et sykkelvelt, men presterer tilsynelatende like godt som før skaden.
 11. Og sist men ikke minst: Avstanden mellom vinnerresultatene i Heerenveen og Stavanger er minst på kvinnenes 500 meter!!

 

 • Når verdenscupen starter, skal de norske løperne konkurrere i blå drakter for en gangs skyld. Den nye fargen skal i følge en temmelig spøkefull Håvard Myklebust bidra til at løperne går raskere.

Men som bildet øverst viser har de norske løperne faktisk variert en del i draktfargene også tidligere! Vi takker Twitter-signaturen Sasha Krotov for bilde-eksemplene.

 

 • Og da passer det vel å minne om de to pågående Vipps-aksjonene:

90433 for å gi økonomisk støtte til verdenscup og mesterskaps-deltakelse

87599 for prosjekt «Toppfart»

Gi så det svir!

 

 

 • Årets første nasjonale allroundmestere er kåret. I den splitter nye hallen i Tomaszów Mazowiecki ble Katarzyna Wozniak og Jan Szymanski polske mestere sist helg. Konrad Niedzwiedzki (32) deltok bare på enkeltdistanser denne gangen, men uttaler til det nederlandske nettstedet Schaatsen.nl at det vil passe ham godt å avslutte sin lange karriere med allround-VM i Amsterdam senere i vinter.

 

 • Sist helg ble det avholdt uttaksløp til verdenscupen både i Nederland og Russland. Vi merker oss at den tidligere nr. 1 på verdensrankingen på 1500 m – Kjeld Nuis – bare ble nr. 6 i det nederlandske mesterskapet på distansen. Dermed får han ikke delta i verdenscupen før jul, med mindre noen av de utvalgte skulle melde forfall. 1000 m får han derimot gå.

I tillegg merker vi oss at Nuis’ arge konkurrenter Denis Juskov og Pavel Kulizjnikov måtte melde forfall til det russiske uttaket pga. skader. Begge de to russiske stjernene får likevel reise til Heerenveen, antakelig på goodwill fra sine gamle meritter…

 

Se SpeedskatingResults for nasjonale og internasjonale resultater

 

Uttak til verdenscupen:

(Nederland)

(Russland)

(Canada)

(USA)

(Polen)

 

 • Ettersom det nederlandske distansemesterskapet ble avholdt allerede siste helg i oktober, er det klart for rekord-tidlige rankinglister fra våre gode samarbeidspartnere i «Skøyteranking». Det er nødvendigvis ikke de store endringene denne gangen, men vi merker oss at Sverre L. Pedersen har passert både nevnte Juskov og Patrick Roest, og dermed er Fana-løperen helt oppe på 5.plass på verdensrankingen. Blant kvinnene er Antoinette de Jong inne på topp 5 etter at hun vant både 3000 og 5000 m i Heerenveen.

 

En kommentar om “Nytt fra inn- og utland 14

 1. Det er ikke spøk at de norske kommer til å gå i nye blåe trikoter.
  Det er heller ikke spøk at alle tilgjengelige tester tyder på at den nye trikoten er markant bedre enn den gamle!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *