Junior-VM: Gull, gull og sølv til Allan!

Årets juniorverdensmestere er kåret i Helsingfors. Vi gratulerer Nederland med sammenlagtvinnere både i dame- og herreklassen, men Norge var nærmere enn på 4 år!

Fredagens konkurranser i Helsingfors ble preget av et vedvarende regnvær, som skapte tunge forhold for løperne. Til tross for dette greide Allan Dahl Johansson å gå inn til ny banerekord på 1500 m med 1.54,05. Det ga gull på distansen og ledelse sammenlagt foran kanadieren Langelaar og den nederlandske favoritten Huizinga.

Tidligere banerekordholder på Oulunkylä-banen var selveste Rintje Ritsma, og rekorden ble satt under EM i 1998.

 

Gull nr. 2 – og sølv til slutt

På lørdag skulle selve junior-VM avgjøres med avsluttende 1000 og 5000 m. Johansson vant også 1000 m, men ble ikke begunstiget av trekningsreglene på finaledistansen. Det internasjonale skøyteforbundet ISU lar nemlig ikke allround-konkurransen stå i fokus, men derimot det faktum at det samtidig skal deles ut medaljer også på distansene.

Dermed måtte Aktiv-løperen, som ledet sammenlagt, gå i fjerde siste kvartett på 5000 m – mens Huizinga gikk i den siste og kunne beregne nøyaktig hvordan han skulle gå for å ta inn de nødvendige 12,72 sekundene på Johansson.

Til slutt ble differansen over 23 sekunder, og vi skal være ærlige nok til å innrømme at Chris Huizinga uansett var en verdig verdensmester. Tyson Langelaar ble nr. 3, hvilket betyr at Canada for andre år på rad fikk en mann på seierspallen. Det var for øvrig kun én nederlender som fullførte allroundkonkurransen i Helsingfors.

 

Forvirrende mesterskap

At selve regelverket gikk i norsk disfavør denne gangen gjorde det nok enklere for flere å oppdage at et slikt konkurranseformat, der man prøver å kombinere enkeltdistanser og sammenlagtmesterskap, ikke er holdbart i lengden. Man kårer ikke nødvendigvis de «riktige» mestrene, fordi løperne stadig blir tvunget til å velge hvilket mesterskap som skal prioriteres. Og publikum blir nødvendigvis forvirret når det til en hver tid kjempes om to mesterskap parallelt.

Til og med arrangøren hadde åpenbart store problemer: Fredag kveld opplyste de at Daria Katsjanova ledet allroundkonkurransen, til tross for at hun ikke var påmeldt til den avsluttende 3000-meteren og dermed i praksis ikke deltok i allround.

Det utrolige er at noen fortsatt mener at tilsvarende oppsett bør innføres også på seniornivå.

 

Tilbake til det sportslige: Allans sølvmedalje medfører at han stiger inn på en meget  eksklusiv rekke av norske medaljører i junior-VM siden det første offisielle mesterskapet i 1974:

Bjørg Eva Jensen (1977/3 – 1978/2 – 1979/2 – 1980/1)

Tom Erik Oxholm (1978/3)

Bjørn Nyland (1981/1)

Geir Karlstad (1982/1)

Ådne Søndrål (1990/2)

Håvard Bøkko (2005/3 – 2006/1)

Hege Bøkko (2010/2)

Sverre L. Pedersen (2011/1 – 2012/1)

Simen S. Nilsen (2011/2 – 2012/3 – 2013/2)

Kristian Fredriksen (2011/3)

Allan D. Johansson (2017/2)

Allan er junior også neste år, og VM 2018 går i Salt Lake City.

 

Ragne fortsatt i framgang

Norges neste skøyteyndling Ragne Wiklund viste seg i likhet med sin klubbkamerat å mestre de tunge forholdene aldeles utmerket. Etter en 33.plass på 500 og en 8.plass på 1500 m lå hun helt oppe på 10.plass sammenlagt før lørdagens løp.

Med enda to fine løp på 1000 og 3000 m (12 – 5) ble det til slutt en sterk 7.plass for Ragne, som jo har to sesonger til i juniorklassen etter denne.

Som vi spådde på forhånd ble det en nederlandsk trippel i kvinneklassen: Jutta Leerdam vant foran Joy Beune og Sanne in’t Hof.

Sluttresultat kvinner

Sluttresultat menn

v-mestere

Juniorverdensmestre 2017: Chris Huizinga (iskate.nl) / Jutta Leerdam (healthyteam.nl)

 

De øvrige nordmennene som har vært i aksjon under helgens VM greide ikke å markere seg verken på enkeltdistanser eller sammenlagt. Magnus B. Haugli fikk den beste enkeltplasseringen med sin 10.plass på 5000 m. Sammenlagt ble han nr. 15.

 

Verdensmestere på enkeltdistanser:

Daria Katsjanova (500 og 1000 m), Jutta Leerdam (1500 m), Joy Beune (3000 m);

Koki Kubo (500 m), Allan D. Johansson (1000 og 1500 m), Chris Huizinga (5000 m).

 

Junior-VM er ikke slutt med dette! I morgen søndag stiller det norske lagtempolaget for menn til start i kamp om medaljer.

Vi anbefaler igjen arrangørens hjemmeside med komplette resultater fra VM og ikke minst lenker til komplette opptak fra alle tre dager.

 

Bildet av Allan Dahl Johansson er hentet fra Facebook.com/perallan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *