NSF: Går for «endeløst» NM

Skøytetinget i 2015 ga Teknisk komité hurtigløp (TKH) oppgaven å utrede mulighetene for en såkalt NM-uke på skøyter. Om to uker skal det nye skøytetinget ta stilling til resultatet av utredningen.

Foran skøytetinget i 2015 kom det inn forslag fra Aktiv SK, Asker SK og Tønsberg Turn om å få utredet mulighetene for å samle norgesmesterskapene til ett NM. Det er verdt å merke seg at TKH var negative til forslaget, iflg. årboka til Norges Skøyteforbund (NSF).

Som et kompromiss påla likevel tinget TKH å bearbeide forslaget og komme med anbefalinger om mulige løsninger.

Svaret på dette fra TKHs side er fire alternative løsninger, hvorav følgende løsning har fått sin tilslutning fra NSF-styret:

Lørdag Sprint-NM senior og junior
Søndag Sprint-NM senior og junior
Mandag 5000 m menn / 3000 m kvinner
Tirsdag 500 m
Onsdag 1500 m
Torsdag
Fredag 1000 m
Lørdag Allround-NM senior og junior
Søndag Allround-NM senior og junior*

*) 10 000 m menn og 5000 m kvinner er i dette alternativet selvstendige mesterskapsdistanser, i tillegg til at de altså inngår i allround-NM.

 

Alternativ 2-4

Disse tre alternativene er inspirert av «nye EM», dvs. NM enkeltdistanser annethvert år og NM allround og sprint (senior og junior) annethvert år.

Hvis noen av disse alternativene blir vedtatt, vil det representere et nokså dramatisk brudd med tradisjonen om at det skal kåres en norgesmester – dvs. en allroundmester – hver sesong.

Forskjellen på alternativ 2-4 ser ut til å være hvordan oppsettet for sprint og allround skal være;

Torsdag-søndag (alt. 2)

To påfølgende helger (alt. 3)

Fredag-søndag (alt. 4)

 

Det blir mange – mange! – par

TKH har gjort et hederlig forsøk på å skyte ned sitt eget utredningsarbeid ved å lage en grøsser av en tidskalkyle for NM allround etter alternativ 2 og 3. Kalkylen vil antakelig også passe nokså godt for alternativ 1:

årbok.png

(fra NSFs Årbok 2015-2017)

Vil det i det hele tatt finnes en publikummer som vil orke noe sånt? kan man saktens spørre seg. Dette er riktignok et «pessimistisk» anslag, idet antall deltakere neppe vil bli så stort som antydet.

Men dersom alternativ 1 vedtas, slik altså NSF-styret har gått inn for, vil potensielle tilskuere ha vært gjennom seks konkurransedager i løpet av den foregående uka – allerede før man kommer til allround-delen av mesterskapet. Og skøyter er riktignok moro, men så moro er det kanskje ikke?! Vel, styret i Norges Skøyteforbund støtter altså alternativ 1.

 

Amerikansk uttak?

En endring av NM-programmet er muligens det mest dramatiske vi kan se for oss etter skøytetinget i juni, men også andre forslag ligger til behandling.

Vi nevner kort at Asker SK foreslår at såkalt amerikansk uttak legges til grunn ved uttak til mesterskap og verdenscup. Forslaget støttes ikke av NSF-styret.

Som tidligere nevnt foreslår Sportsklubben Falken å innføre 100 m som NM-øvelse. Forslaget støttes ikke av TKH eller NSF-styret.

Norges Skøyteforbunds årbok ligger fritt tilgjengelig sammen med annet stoff om skøytetinget på NSFs nettsider.

 

Skøytetinget 2017 avholdes fra 9. til 11.juni i Bergen.

 

Bildet øverst: NSFs styre valgt i 2015.

En kommentar om “NSF: Går for «endeløst» NM

  1. Tull å arrangera senior og junior i samme arrangemet.
    Sjølvsagt må det vera ein arrangør for junior , og ein for senior, med eit par vekers mellomrom.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *