Bergen er fortsatt Norges skøyteby

Fana IL er Norges klart beste rekrutteringsklubb, og Bergen er skøytebyen med flest aktive løpere i fra 13 år og yngre.

 

Denne statistikken tar utgangspunkt i NSFs statistikkutvalgs årsstatistikker for klassene 13 år og yngre, og viser beste rekrutteringsklubb og krets satt opp ut fra antall løpere innenfor visse tidsgrenser. Man vil da få et bilde av hvilke klubber som har flest aktive løpere som har deltatt i løp og fått registrert tider – sist vinter. I klassene 11, 12 og 13 år er alle registrerte gutter og jenter tatt med i denne statistikken og i klasse 10 år og yngre er alle under 100 sekunder på 500 meteren tatt med. Det vil si at klubbenes aktivitet på skøyteskoler etc. ikke på noen måte er registrert her – heller ikke de aller yngste som f. eks. kun har gått 100 meter eller 300 meter.

De tre siste årene har Fana IL fra Bergen vært best i landet på denne rekrutteringsstatistikken, og i vinter er de desidert størst med 36 løpere. Hele 15 flere løpere enn nummer to Bjugn/Ørland. Trondhjem SK gjør et kjempehopp oppover denne vinteren og kniper tredjeplassen med 20 løpere, hele 17 av dem er 10 år eller yngre.

Nord-Odal IL er fjerde beste klubb. God rekruttering har også Gol IL som rykker helt opp til 5. plass med 18 løpere – hele 14 av dem er 10 år eller yngre.

Gledelig er det å se at Båstad IL er på vei oppover igjen med mange løpere i klassen 10-år og yngre, totalt 13 av de 15 løperne, er 10 år eller yngre. Morsomt er det også at Bossekop UL i Alta er på vei tilbake igjen med ei aktiv skøytegruppe og ivrige unge løpere. Det samme gjelder Skjervøy IL, som ikke har vært med på denne statistikken de siste årene.

 

Klubber på vei ut?

Langt mer skremmende er det at den gamle storklubben IF Fram er i ferd med å raderes ut etter at de mistet kunstisbanen sin. Kun én løper har de i klassene 13 år og yngre. Håper noen tar tak i dette i byen, slik at skøytegruppa i Fram Larvik lever videre.

Skuffende er det også å se at Romerikes eneste klubb de siste årene, Eidsvold TF, er ute av lista med null løpere.

Det samme gjelder Brandbu IF. De hadde flere løpere i 2016, men ingen av dem har gått i vinter. Hva har skjedd der?? Lærdal IL har heller ingen løpere med på statistikken i år, hovedårsaken der er at de ikke har hatt is på banen i det hele tatt i vinter.

Klubben som har dominert norsk skøytesport på toppnivå de siste årene, Hol IL, har kun to løpere på årets statistikk. La oss håpe de får frem flere skøytetalenter igjen. Vi savner også Gjøvik SK på denne lista – neste vinter håper vi både de og ikke minst IL Braatt Kristiansund, som får den nye skøytehallen, er inne med flere løpere. Blant ”10-topp klubbene” legger vi merke til at det er to klubber uten kunstis. Hedmarks-klubben Nord-Odal IL og Gol IL.

I årsklassene 11,12 og 13 år skulle vi gjerne hatt flere aktive løpere. I gutter 13 år har det f.eks. vært kun 15 aktive løpere i vinter, på landsbasis!!! Aldri tidligere har det vært så få løpere i en årsklasse her i Norge på guttesiden. Det er faktisk færre løpere i denne årsklassen, enn i de eldre klassene 14,15 og 16 år – med sine 26,20 og 17 løpere. Da er spørsmålet hvor mange av de 15 er aktive om 2-3 år, la oss håpe at underet skjer og at alle fortsatt går runde etter runde på isen i 2020.

 

Rekruttering via kortbane og rulleskøyter?     

Noen klubber har også løpere selv om de ikke har skøytebane i det hele tatt. Det gjelder Sandefjord SK, Stange SK, samt IF Fram Larvik. Det betyr jo at det er mulig å rekruttere skøyteløpere selv uten is om vinteren.

Derfor: Når får vi en norsk skøyteklubb som rekrutterer kun via kortbane – eller kun via rulleskøytebane?? Her tror jeg det ligger gode muligheter – er noen som vil prøve seg?? Kan noen skøytekretser og skøyteforbund bidra til oppstart her i løpet av våren og sommeren?

 

Norges beste rekrutteringsklubb 2016/17:
Totalt antall løpere gutter og jenter: (I parentes plassering i 2016, 2015, 2014, 2013 og 2012).

Tidligere års rekrutteringsstatistikker jeg her henviser til, har hatt en litt annen sammensetning. Da var alle årsklasser fra 10-15 år med, under visse tidsgrenser. Nå har vi stoppet på 13 år, og økt tidsgrensen i 10 år og yngre til 100 sekunder på 500 meter.

rekruttering 2017

rekruttering 20172.png

Bergen er skøytebyen også i år. Like bak kommer Trondheim på andreplass, mens Stavanger klarer ikke å nærme seg de andre storbyene – til tross for sin flotte skøytehall og muligheten der. Her legger vi merke til at små tettsteder som Bjugn, Nord-Odal, Gol og er bedre enn Stavanger – samt Tønsberg by. Hamar by med Vikingskipet kommer enda lengre ned på denne by- og tettstedstatistikken.

 

Kjøp skøytekalenderen

For de som vil følge ekstra godt med i norsk skøytesport eller ønsker å følge med på sine egne håpefulle gutter og jenter på årsstatistikkene for Norge, så går Skøytekalenderen 2017 i trykken om få dager. I skøytekalenderens 72 sider vil du finne Norges beste skøyteløpere sist vinter i alle årsklasser. Senior/junior, alle aldersbestemte årsklasser fra 10 til 16 år – og alle veteranårsklasser. Dette gjelder begge kjønn. Prisen ligger bare på rundt hundrelappen!!

Kalenderen kan bestilles via; trondeng@online.no

 

 

(Skrevet av T. Teigen)

Bildet øverst viser noen av de håpefulle løperne til Fana IL – hentet fra fanail.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *