EM i Heerenveen – del 2

Det aller første kombinerte europamesterskapet er avholdt, og flere inntrykk enn vanlig skal fordøyes. Sportslig sett ble mesterskapet riktignok nærmest et mareritt i avslutningsfasen. Vår umiddelbare kommentar er likevel at dette var et riktig skritt – rett og slett en revitalisering av EM på skøyter!

Neste år skal det være EM på enkeltdistanser, noe som også virker fornuftig, fordi det mesterskapet potensielt kan bli en skikkelig generalprøve for OL en måned senere.

I tillegg mener vi at det er poeng i seg selv som NRK-kommentator Even Wetten påpekte, at EM er en fin arena å vise seg fram på for løpere som ellers tilbringer tilværelsen i den lite glamorøse B-gruppa i verdenscupen.

Derfor håper vi at ISUs nye grep når det gjelder EM gjør mesterskapet mer attraktivt enn det har vært de siste årene, slik at tankene om nedlegging av EM kan skrinlegges.

 

Allround menn

Søndagens løp ga som ventet en ny EM-tittel til Sven Kramer – den 9. i rekken. Og om publikum er lei (?) av Kramer, er han definitivt ikke lei av seg selv. Overfor nettstedet Schaatsen.nl truet han lørdags kveld med å ta en eller to sesonger til etter OL i 2018.

Sverre L. Pedersen lå an til medalje etter tre løp + 18 runder. De 3000 siste meterne av dette EM ble dessverre et mareritt både for ham og norske TV-seere. Bildet ovenfor er hentet fra NRKs nettsending av 10 000 m.

«Sa ingenting om sykdommen» (VG)

NB! I vår forhåndsomtale av EM tok vi for gitt at russeren Denis Juskov ville briljere på 1500 m, for så å stå over 10 000 m og ende opp som nr. 9 til slutt. Det er bare å beklage. Her tok vi feil, og Juskov ble faktisk nr. 7, bl.a. etter et merkelig samløp med Pedersen på 10 000 m.

Sprint kvinner

Etter første dag var beste nederlender overraskende nok «bare» på 3.plass i sprintklassen for kvinner. Og selv om Jorien ter Mors holdt mesterklasse på søndag, var hun skarve 0,090 poeng fra tittelen til slutt. Dermed: Gratulerer til Karolina Erbanova fra Tsjekkia som tidenes første europamester i sprint for kvinner. Når ikke Martina greide det, så tro Karolina til!

ke.png

Fra instagram.com/karolinaerbanova

Gratulerer også til Hege Bøkko, som satte norsk rekord i sprint firkamp, og ble nr. 5 til slutt.

 

Se også del 1 av vår EM-oppsummering!

 

Slik vurderer vi de prestasjonene til de norske løperne som deltok på lørdag/søndag:

Hege Bøkko – nr. 5 (5-8-5-6)

Hege har vel mistet litt av den gode formen fra før jul? Denne helga hevdet hun seg faktisk best på 500 m; 1000-meterne satt ikke fullt så bra. Men topp 5 sammenlagt betyr oppnådd målsetting. Terningkast 4

 

Sindre Henriksen – nr. 8 (1-15-3-7)

Henriksen var mannen som sørget for at Norge fikk én av 16 distanseseire i Thialf denne helga, og skal selvsagt ha ros for det. Han greide også å kvalifisere seg til siste distanse – og det uten «hjelp» fra Juskov…! Terningkast 4

 

Martine Ripsrud – nr. 10 (11-14-9-12)

Fire jevnt gode løp i den nederlandske heksegryta vitner om gode konkurransenerver hos 21-åringen fra Stange! Terningkast 4

 

Sverre L. Pedersen – nr. 4 (6-3-6-6)

Etter to gode løp på lørdag var det nok temmelig tomt for Pedersen, og dermed ble han ikke kvitt EM-spøkelset denne gangen heller. Terningkast 3

 

Simen S. Nilsen – nr. 11 (5-14-16)

Nilsen gikk tre løp omtrent som forventet, dvs. akkurat litt for dårlig til å komme med på sin beste (?) distanse – 10 000 m.

Terningkast 3

 

Alle resultater fra EM:

sprint

allround

 

Puh! Dermed var vi i mål etter alle tiders EM-helg. Men skøytesesongen fortsetter allerede neste helg med NM sprint på Hamar…

En kommentar om “EM i Heerenveen – del 2

  1. Enig i at opplegget er en suksess, men ikke i at det er fornuftig å bytte det ut med enkeltdistanser neste sesong.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *