EM i Heerenveen – del 1

EM i Heerenveen er godt i gang, og tidenes første europamester i sprint er allerede kåret. Vi gjør en foreløpig oppsummering og ser på den norske innsatsen så langt.

Ikke uventet ble det hjemmeseier både i sprint for menn og allround for kvinner under det smått legendariske EM 2017 i Heerenveen.

Sprintkonkurransen for menn ble akkurat så spennende og dramatisk som vi kunne håpe på. Allerede da forhåndsfavoritten Kjeld Nuis snublet i starten på første 500 m, forsto vi at resten av denne konkurransen ville bli temmelig spektakulær.

Vår mann Håvard Lorentzen var på sitt absolutt beste i duell mot først Nuis, og så Verbij på fredagskvelden, men på lørdagens løp var han akkurat noen små tideler for seint ute til å kapre den historiske EM-medaljen.

Vi gratulerer Kai Verbij som den aller første europamester i skøytesprint. Hvis det går som vi håper, vil EM sprint bli en langvarig tradisjon, for dette var morsomt!

kv.png Kai Verbij (iskate.nl)

Allround kvinner

Helgens taktiske genistrek var nok Ireen Wüsts knockoutseier mot Sablikova i siste par på 3000 m. Den tsjekkiske favoritten virket ikke skikkelig våken før hun lå etter med 5 sekunder, og da var i realiteten hele mesterskapet avgjort. Nå har de to 5 EM-titler hver, og det stopper nok ikke med dette. Neste EM allround er foreløpig satt opp til å avholdes i Collalbo i 2019.

Slik vurderer vi de norske prestasjonene så langt

Håvard Lorentzen – nr. 5 (6-3-6-6)

Vi trodde knapt våre egne øyne da Lorentzen passerte målstreken før Nuis på første 500 m og satte ny personlig lavlandsrekord. Etter tredje løp var han helt oppe på 2.plass, men til slutt havnet Fana-løperen 0,255 poeng fra bronsemedaljen! Terningkast 5

Espen Aa. Hvammen – nr. 9 (10-10-5-10)

Terningkast 4

Ida Njåtun – nr. 8 (4-10-7-8)

Før helgen kom omsider innrømmelsen: Joda, Ida har nok vært overtrent denne sesongen. Sånn sett var det en liten prestasjon både å kvalifisere seg for 5000 m og gjennomføre den på en OK måte. Terningkast 3

Sofie K. Haugen – nr. 14 (8-16-14)

Norgesmesteren fulgte ikke helt opp en god 500 m, og sluttresultatet ble dermed bare middels. Terningkast 3

Ellen Bjertnes – nr. 15 (12-18-15)

Ellen deltok ikke i NM, men ble tatt ut til EM på sitt gode navn og rykte. Når hun så igjen ble syk i forkant av EM, er det vanskelig å forstå hvorfor verken hun eller lagledelsen tok grep. Terningkast 1

EM i Heerenveen fortsetter på søndag med avslutningen av sprint for kvinner og allround for menn. Vi minner om at Sverre Lunde Pedersen er involvert i kampen om bronsemedalje – i så fall hans aller beste EM-resultat.

Og i sprintklassen for kvinner er ingenting avgjort, verken når det gjelder gull-, sølv- eller bronsemedaljen.

Alle resultater fra EM:

sprint

allround

Bildet av fem ganger europamester Ireen Wüst er hentet fra tv.nrk.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *