Åpent brev til Norges Skøyteforbund

Til NSF ved hurtigløpskomiteen/lengdeløp!

Jeg var freidig nok til å sende en saklig forespørsel på mail til hurtigløpskomiteen vedrørende uttak til NM sprint førstkommende helg. Fikk en fin begrunnelse for uttak og hvordan dette er beregnet. Dette er helt greit. Jeg nevnte så at det var flere løpere som kom til å trekke seg grunnet skader og sykdom og tenkte da naturlig at da er det mulig å få sjansen til å gå selv, eller slippe til andre som er marginalt bak kravet.

Jeg purret opp dette, og blir møtt med følgende arroganse i dag:

«Pr i dag, er det ikke aktuelt med å ha suppleringsuttak i noen av klassene. Jeg må også si at det skal skje utrolig mye før det blir aktuelt.»

Det var tatt ut 26 løpere, nå er det 23 etter siste liste jeg ser. Jeg lurer på hva i alle dager forbundet tenker på når de med bevist viten ønsker å marginalisere NM i stedet for å maksimere? Hvor ofte får man sjansen til å gå under optimale forhold i Norge? Jeg skjønner at det er uttakskriterier og at de som klarer kravene skal få gå, men når det er løpere som trekker seg, kan ikke forbundet være så arrogante og hodeløse at de ikke tar ut andre løpere som virkelig ønsker å gå! Selv om dette er løpere, inkludert undertegnede, som vil være i bunnen av resultatlisten så må noen være der også! Her lar de heller plasser stå åpne og setter folk hjemme! Når forbundet er mere opptatt av å ri sine prinsipper enn å tenke på bredden, så er det ikke rart at løpere slutter. Slipp løpere til, la folk delta, skøytesporten er en marginal sport i Norge!!

Mange løpere – inkludert undertegnede – reiser land og strand for å delta på NC og andre løp, putter penger inn i felleskassa og må da kunne forvente at forbundet ønsker å ta vare på bredden også. Får også et inntrykk av at veteraner, inkludert meg selv siden jeg har rundet 40, ikke alltid er ønsket tilstede og at alder kan bli brukt som et «argument» for å ikke få gå. Dette samt f.eks forbigåelsen av Fredrik van der Horst igjen og igjen, at vi stilte med to løpere i EM sist sesong og lot reserven sitte hjemme, gjør at en begynner å stille spørsmålstegn ved de som sitter på ansvaret!

Har du feil drakt, feil dialekt eller har valgt å satse på eget opplegg kan det se ut som barrieren er langt høyere for å få representasjonsoppgaver for Norge. Dette gjenspeiler også mange av samtaler jeg har hatt med yngre løpere; ingen tør å åpent kritisere eller stille kritiske spørsmål ved uttak fordi de er redde for represalier i form av utestengelse, ikke bli tatt ut osv. Dette forteller meg at det er en fryktkultur blant utøverne og det er ikke greit! Det skal være såpass takhøyde at en må få føle at en kan ytre seg og stille spørsmål uten å være redd for konsekvenser. Dette er igjen i samsvar med kritikken som har kommet mot idrettstoppene våre, hvor mangel på ydmykhet og åpenhet har vært et stort problem.

Heldigvis får jeg gått kveldsløp i skipet på mandag, når kulden og «tåka» har kommet inn i hallen igjen!

Jeg ønsker alle løpere lykke til i helgen, og til NSF hurtigløp: God bedring.

PS: Hvor i alle dager er det blitt av skøytepresidenten? Kan ikke huske å ha sett han i noen løp.

(skrevet av O.J. Fosse)

 

Uttak til NM sprint 2017

 

En kommentar om “Åpent brev til Norges Skøyteforbund

  1. Ole tar opp poenger som flere av oss har erfaringer og tanker om. Jeg er i samme kategori som Ole – med da ift. NM enkelt og NM allround. Jeg har vært like bak uttakskravene to år på rad, men ikke fått sjansen til å gå selv om flere har trukket seg. I NM enkelt i år stilte 11 (!) løpere til start på 5000 meter… Hvordan fremmer det skøytesporten?? Hvorfor kunne ikke Norges Skøyteforbund da supplert med de av oss løperne som hadde gått under NM-kravet ila fjorårssesongen? Det er ikke snakk om at det hadde veltet tidsskjemaet – men man kunne da fått 3-4 løpere ekstra på startstreken. Til NM allround i desember trakk 6 løpere seg fra herreklassen, uten at noen ble supplert. Hvorfor??

    En annen utfordring er at NSF heller ikke er konsekvente ift. egne uttakskriterier. Til NM allround ble det eksempelvis tatt ut løpere som ikke hadde klart kravet, mens andre av oss ikke ble tatt ut – uten at det er noen forståelig logikk. F.eks ble en junior i herreklassen tatt ut – som på daværende tidspunkt inneværende sesong hadde gjort 2,00 og 7,33. Undertegnede hadde på samme tidspunkt gjort 2,01 og 7,32 – men i all beskjedenhet gikk jeg også under 5000-kravet på 7,20 tre ganger på slutten av fjorårssesongen, uten at dette tydeligvis spilte noen rolle for uttak. Er det fordi jeg ikke er ung og lovende lenger (har blitt 35 og har noen grå hår i skjegget) at NSF mener «godt skjønn» er å ta med en og utelate en annen løper – som har gått så likt på tidspunktet for uttak? Man kan jo undre seg.

    Dersom NSF skal ha muligheten til å bruke skjønn i uttaket, hvorfor kan de ikke utvise det på en litt mer inkluderende måte – og la noen flere løpere få gå? Det er ikke snakk om et ras av løpere som da plutselig må gå NM – det er snakk om noen få som ligger like i nærheten av uttakstidene. I år var det jo også slik at eneste mulighet for å kvalle til NM allround på rask is, var NC1 i Stavanger – i begynnelsen av oktober. For de av oss som jobber fulltid, og ikke bor i Stavanger, er det begrenset hvor mye man på det tidspunktet har rukket å reise for å få istid – og komme seg i form til å prestere. Jeg spurte NSF om hvorfor man ikke kunne ha 5000 også under NCen på Hamar i november, og da var svaret at det var mulighet å kvalle på utetider under NCene på Jevnaker og Asker. Det er en ganske arrogant holdning. Å gå 5000 m ute er en helt annen historie – hvor vær og vind spiller stor rolle. Hvorfor i alle dager var det så vanskelig å gi flere løpere sjans til å kvalle til NM på raske og likeverdige forhold i skipet? Man kunne jo allikevel beholdt 10 000 på dag 2 under NCen på Hamar (som i følge NSF var satt opp pga WC-uttak, hvor for øvrig to aktuelle WC-løpere stilte til start).

    Som Ole skriver – det er flere av oss som per definisjon har blitt veteraner som legger ned betydelige ressurser på skøytesatsingen, men det virker ikke som Norges Skøyteforbund bruker skjønn til vår fordel når det gjelder uttak til mesterskap. Hvorfor er det slik? Er ikke vi gode ambassadører for sporten, selv om vi ikke lenger har muligheten til å bli WC-løpere? Ingen av oss forventer at vi skal tas ut bare fordi vi satser, men vi bør kunne forvente at vi også utvises samme grad av fordelaktig skjønn som yngre løpere. Det er ikke slik at det er ti 40-åringer i Norge som går 500 m på 39-tallet eller 35-åringer som går 5000 på 7,17 – så hvorfor ikke gi de få det gjelder en sjanse? For oss henger deltakelse i et ordinært NM svært høyt, ja faktisk helt øverst. Vil det gjøre skøytesportens omdømme svakere om noen flere får stille til NM-start?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *