Foran EM allround

Så ble det EM også i 2017 – med 10 000 meter og det hele! Favorittene er de samme som hvert år, og Norge har medaljesjanser i allround for menn, selv om det blir tøft å nå opp.

For første gang i EMs over 120 år lange historie skal det kåres både allround- og sprintmestere. Dette innebærer et maratonmesterskap av de sjeldne, og spesielt lørdagen blir veldig lang – kanskje rett og slett for lang. Tiden vil vise, men vi ser for oss at det er visse muligheter til å forbedre selve oppsettet i forhold til den løsningen som er valgt i år.

Kvinnenes allroundmesterskap starter nemlig ikke før kl 1830 på fredagskvelden, og allerede kl 1430 lørdag skal mesteren være kåret! Mennene har sin 500 m lørdag kl 1302 (!), og Sven Kramer skal kåres som mester sent søndag ettermiddag.

Innimellom dette altså en lang rekke sprintdistanser også, så vi skal være rimelig gode og mette på søndags kveld!

 

Les vår forhåndsomtale av EM sprint

 

Vi har sett på deltakerlistene i begge klasser og satt opp en «simulert» resultatliste på grunnlag av følgende:

  • Årsbestetider på 1500 og 3000/5000 m. Bare tider fra lavlandsbaner er tatt med.
  • Bestetider fra forrige sesong er også tatt i betraktning for 500 og 5000/ 10 000 m.
  • Den løperen som ikke har notert tid på en distanse har fått stipulert tiden sin (merket med rødt).

 

Kvinner

Over en tiårsperiode har Martina Sablikova (29) og Ireen Wüst (30) møttes i duell om EM-tittelen stort sett hver gang. Førstnevnte har fem titler, sistnevnte fire. Vi har ingen grunn til å tro at ikke en av de to vinner også i år.

Det vanlige scenariet har vært at de to gigantene møtes i siste par på 5000 m, der Sablikova har et visst antall sekunder å ta igjen på Wüst. Vil hun greie det denne gangen…?

Ida Njåtun skal normalt være Norges klart beste deltaker i allround for kvinner, men ut fra sviktende resultater tidligere i år, er vi høyst usikre på om hun greier å kvalifisere seg for siste distanse. Nøkkelen blir i så fall å være blant de 8 beste både på 3000 m og etter tre distanser.

De to siste norske deltakerne er EM-debutant Ellen Bjertnes, og Sofie Haugen, som på sitt beste har en 14.plass å vise til (2016).

I oppstillingen nedenfor har vi tatt med løpernes allround-rankingtall hos Skøyteranking (grønt tall). Grunnlaget for rankingtallet er tidligere EM, VM og VM-kvalifiseringer, dvs. ingen løp fra inneværende sesong.

emk.png

 

Menn

Sverre L. Pedersen og resten av de norske allrounderne har hevdet seg bra i lagtempo, men ikke like bra individuelt denne sesongen. Prognosene gir likevel Pedersen en fair sjanse i kampen om sølv- eller bronsemedalje, bak den uslåelige Sven Kramer.

De to siste nordmennene, Sindre Henriksen og Simen S. Nilsen, vil med tre gode løp kunne kvalifisere seg for 4.distanse. I så fall bør de helst være blant de 8 beste både på 5000 m og etter tre distanser – eller eventuelt berge seg med en god plassering på en av de to listene.

 

emm.png

 

Hvordan følge EM allround?

Resultatservice (ISU)

Den som har kjøpt Alt om skøyter for 2017 bør slå opp på s. 99 (menn) og 109 (kvinner) – andre kan laste ned noteringsskjemaer her på våre sider.

 

Mesterskapet kan følges med kommentering via nrk.no/sport

Resultater EM 2016 – kvinner

Resultater EM 2016 – menn

Bakgrunnsinformasjon om alle EM-løperne

 

God fornøyelse med EM 2017!

 

Bildet av Martina Sablikova er hentet fra speedskating.cz

 

PS! Visste du at det går an å abonnere på nyheter fra Skøyter 15.46.6? Se nederst til venstre på siden!

3 kommentarer om “Foran EM allround

    1. Flott forarbeid! Dog synes det stilltiende å bli tatt for gitt at Juskov trekker seg fra 10.000. Etter 3 distanser er Juskov nr. 4, Szymanski nr. 7, og ingen av dem er blant topp 8 på 5000.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *