Foran EM sprint

Med noen få vesentlige unntak skal Europas beste sprintere samles i Heerenveen førstkommende helg. Historie skal skrives, og bli ikke overrasket hvis hjemmenasjonen tar begge titlene. Vi tror også at Norge har sjanse til topp 5 i begge klasser.

Som sagt: Det skal skrives skøytehistorie når tidenes første europamestere i sprint skal kåres. Etter ISUs vedtak sist sommer får vi altså et massivt mesterskap bestående av to allround- og to sprintmesterskap i ett. Hvis (!) dette blir en varig ordning, skal det neste år kåres en rekke europamestere på enkeltdistanser, før vi i 2019 igjen får varianten allround/sprint.

Men vi tar et skikkelig forbehold, for det er sant og si ikke godt å spå hva neste ISU-kongress finner på. I så måte er det i hvert fall et godt tegn at deltakelsen i dette historiske EM ser ut til å bli prioritert av de fleste viktige skøytenasjonene i Europa.

«Skøyter 15.46.6» har som vanlig ved slike begivenheter sett nærmere på deltakerlistene og prøvd å sette opp en forventet resultatliste. Grunnlaget for listene er oppnådde bestetider på lavlandsbane i inneværende sesong.

 

Kvinner

De beste sprinterne i verden på kvinnesiden kommer ikke fra Europa, men fra Asia og Amerika. Jorien ter Mors greide likevel å bli nr. 3 i sprint-VM i fjor, og hun er også den naturlige favoritten til å vinne denne historiske EM-tittelen.

Norge har av uransakelige grunner valgt å stille med bare to løpere, hvorav Hege Bøkko med maksimal klaff faktisk kan være i nærheten av en medalje.  Hege har deltatt flere ganger i EM allround, med 12.plass som beste resultat. Denne gangen tror vi, helt realistisk, på en plass blant de 6 beste.

Martine Ripsrud kan etter våre beregninger håpe på en plass blant de 12-15 beste i EM-sammendraget.

I tabellen nedenfor har vi sett på de beste tidene løperne har oppnådd på lavlandsbaner denne sesongen. Én løper har ingen slike løp på 500 m – faktisk er det noe av en gåte hvorfor hun i det hele tatt får delta i EM – vi har derfor satt hennes tid skjønnsmessig på denne distansen.

Ellers har vi i grønt tatt med løpernes rankingtall hos Skøyteranking, når det gjelder sprint. Grunnlaget for rankingtallet er tidligere VM og VM-kvalifiseringer, dvs. ingen løp fra inneværende sesong.

emsp kv.png

Menn

De siste årenes store sprinter Pavel Kulizjnikov er plaget med skade. Han stilte ikke i det russiske distansemesterskapet i romjula, og han står heller ikke på startlista i Heerenveen. Til gjengjeld har  lagkameraten Murasjov blitt såpass god på 1000 m at han kan være i stand til å utfordre nederlenderne. Nøkkelen blir i så fall fire perfekte løp.

Norges håp er Håvard Lorentzen, som i likhet med Hege Bøkko er i stand til å hevde seg blant de seks beste i EM-sammendraget.

emsp M.png

 

Når og hvordan?

Sprintdelen av EM 2017 begynner fredag kveld med 500 og 1000 m for menn. Mesterskapet for menn avsluttes på lørdag, mens kvinnene konkurrerer lørdag og søndag. Innimellom alt dette er det også allround for begge klasser. Det er bare å holde seg klar for tidenes skøytehelg!

Resultatservice (ISU)

Noteringsskjemaer

Mesterskapet kan følges med kommentering via nrk.no/sport

Bakgrunnsinformasjon om alle EM-løperne

 

Bildet av Kjeld Nuis er hentet fra teamlottojumbo.nl

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *