Nytt fra inn- og utland 10

Norges lag til EM i Heerenveen er offentliggjort: 5 kvinner og 5 menn, og litt brudulje har det som vanlig blitt. Men vi må få lov til å spørre på vårt naive vis: – Hvorfor i all verden fylles ikke kvoten på 6 kvinner?!

  • Etter at NM allround var avviklet, kunne Norges Skøyteforbund (NSF) offentliggjøre følgende uttatte løpere til EM første helg i januar: Martine Ripsrud, Hege Bøkko, Espen Aa. Hvammen og Håvard Lorentzen (sprint); Ida Njåtun, Sofie Haugen, Ellen Bjertnes, Sindre Henriksen, Simen S. Nilsen og Sverre L. Pedersen (allround). De to «forbigåtte» løperne fra NM, Fredrik van der Horst og Camilla Lund, har ikke laget noe opprør i sakens anledning, så vi lar den diskusjonen ligge.

Det pussige med uttaket er likevel at Norge har tre plasser i sprint for kvinner, men bare 2 skal sendes?! Så lenge Njåtun og Bjertnes skal delta i allround, er de ikke aktuelle for sprint, men det er faktisk en kvalifisert løper til som også har prestert OK i inneværende sesong – nemlig Anne Gulbrandsen fra Eidsvold Turn.

Anne opplyser til Skøyter 15.46.6 at hun ikke har hatt i tankene at det kunne bli en mulighet med EM-deltakelse, men at hun «…selvfølgelig kunne tenke meg å delta» i EM. NSF har imidlertid ikke tilbudt Anne noen EM-plass, og vi har heller ikke lykkes med å få noen forklaring derfra på at man velger å ikke bruke denne EM-plassen.

 

Mange nasjonale mesterskap!

Resten av denne siste utgaven av «Nytt fra inn- og utland» skal i sin helhet vies de mange nasjonale mesterskapene som har vært avholdt nå i slutten av desember.

  • Først noterer vi et mesterskap som glapp for oss ved forrige korsvei – nemlig det kombinerte sveitsiske/østerrikske mesterskapet som gikk på OL-banen i Innsbruck helgen før jul.

Østerrikske allroundmestere 2017 ble Viola Feichtner og Linus Heidegger, mens gjestene fra Sveits kåret Ramona Härdi og Livio Wenger som mestere. Samtidig var det også sveitsisk sprint-mesterskap over tre distanser, og her ble vinnerne Severine Biermann og Christian Oberbichler.

lw.png Livio Wenger (liviowenger.ch)

  • Blant alle allroundmesterskapene som har vært avholdt nå i desember, var det nok desidert best kvalitet over det japanske, der Miho Takagi og Shane Williamson vant hver sin tittel.

Miho Takagi utfordret faktisk også selveste Nao Kodaira i kampen om sprintmesterskapet, men måtte gi tapt med 0,47 poeng til slutt. Med imponerende 38,25 seiler uansett Takagi opp som en seriøs utfordrer til VM allround – hvis hun greier å beholde formen!

Sprintmesterskapet for menn ble tydeligvis en dramatisk affære, idet Hasegawa slo Haga med 0,01 poeng etter fire løp! Haga var bedre på de tre siste distansene, men det hjalp lite.

  • I Hviterussland vant ekteparet Tatjana Mikhailova / Vitalij Mikhailov hvert sitt allroundmesterskap, men her var den naturlige favoritten Marina Zujeva ikke med i kvinneklassen.

 

Som om ikke dette var nok; også Sør-Korea, Italia og Tyskland har kåret sammenlagtmestere de siste dagene!

  • I Sør-Korea vant Kim Bo-reum og Lee Seung-hoon «som vanlig» allroundklassen, mens Park Seung-hi og Cha Min-kyu ble sprintmestere. Vi nevner for ordens skyld at Lee Sang-hwa bare gikk den første 500-meteren. Hva slags følger dette får for hennes deltakelse i sprint-VM gjenstår å se.

 

  • Italienske allroundmestere er kåret i Baselga: Francesca Lollobrigida og Andrea Giovannini. To overraskende sprintmestere. Noemi Bonazza og Luca Zanghellini vant foran mer meritterte konkurrenter.

Det italienske mesterskapet er tilgjengelig på Youtube!

  • Det tyske sprintmesterskapet ble dessverre en flau affære – kun to (2) deltakere i kvinneklassen, hvorav Judith Dannhauer var den eneste som holdt et akseptabelt nivå. Blant mennene var Nico Ihle nesten like suveren. Men… ærlig talt, Tyskland!

 

Nederlandsk EM-uttak

  • I tillegg til dette er det kåret en lang rekke enkeltdistansemestere de siste dagene, bl.a. i Russland og Nederland. Flere av de mindre skøytenasjonene har også hatt kombinerte distanse- og sammenlagtmesterskap. Alt dette kan studeres nærmere via f.eks. SpeedskatingResults.

Her nevner vi bare at det nederlandske EM-laget ut fra resultatene denne uka antakelig blir:

Ter Mors, Leenstra, Schulting, Nuis, Verbij, R Mulder (sprint); Wüst, De Jong, Nauta, Kramer, Blokhuijsen, D de Vries (allround). Et fryktinngytende lag…

 

Takk for følget i 2016!

Men husk! Om få dager starter vi det nye året med et brak – da kommer forhåndsprognoser for det historiske europamesterskapet 2017!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *