NM allround: Sofie og Sverre til topps

En suveren tittelforsvarer og en splitter ny norgesmester. Det var det vi så for oss før NM i Trondheim, og det var det vi også fikk.

I Ida Njåtuns fravær måtte det nødvendigvis bli en helt ny norgesmester for kvinner på Leangen kunstis denne helga. Dessverre måtte Ellen Bjertnes stå over NM pga. sykdom, hun ville nok ellers ha vært en het kandidat for medalje. Dermed var det nokså klart at Sofie K. Haugen fra Sandefjord og Camilla Lund fra hjemmeklubben Leinstrand ville gjøre opp om tittelen til slutt.

Og som de fleste vet: Det ble Sofie K. Haugen som dro det lengste strået etter to regntunge dager på isen i Trondheim. Camilla Lund gjorde omtrent som Rolf Falk-Larssen i VM 1983; hun vant de tre lengste distansene, men fikk likevel ikke beste poengsum. Falk’en ble nr. 1, Camilla ble nr. 2…

Dagens norgesmester Sofie Haugen har som best tidligere vært nr. 2 i NM (2016), mens Camilla Lund har en bronsemedalje, også den fra Stavanger i fjor.

Årets bronsevinner ble første års senior Inga Anne Vasaasen fra Stange, med 3.plass på alle distanser var det ingen særlig tvil om den plasseringen.

 

Suveren Pedersen

I klassen for menn var det heller aldri noen tvil om Sverre L. Pedersens overlegenhet. Selv en gnistrende 500-meter på 37,61 fra Fana-kompis Sindre Henriksen kunne ikke velte Pedersens marsj mot en ny NM-tittel.

Fredrik van der Horst fra Tønsberg overrasket nok de fleste ved å være nærmest Pedersen på lørdagens 5000 m. Han gikk også en brukbar 500 m, og var dermed nr. 3 etter første dag. Denne plassen beholdt han også gjennom søndagens regnværs-løp, og Henriksen beholdt sin 2.plass – begge i ærbødig avstand fra den suverene Sverre L. Pedersen.

Van der Horst har to sølvmedaljer fra tidligere NM, mens Henriksen som best hadde vært nr. 3 før årets mesterskap.

Simen S. Nilsen utfordret Van der Horst om bronsemedaljen sammenlagt, men etter serien 3-7-4 sto han over 10 000 m, og var dermed selvsagt helt ute av medaljekampen.

Thomas Søfteland fikk som ventet gode plasseringer på langdistansene (3-2), og det samme gjorde junioren Allan Dahl Johansson(6-6). Sistnevnte ble også nr. 3 på 1500 m, og han mistet dermed en meget god sammenlagtplassering pga. fall på lørdagens 500 m.

 

Banerekorder

Til tross for tunge forhold ble det satt flere nye banerekorder på EM-banen fra 1980 og 1987.

Selveste Kay A. Stenshjemmet mistet sin 36 år gamle sammenlagtrekord til Sverre L. Pedersen, som også satte ny rekorder både på 5000 og 10 000 m.

Hos kvinnene ble sammenlagtrekorden til Else Ragni Yttredal fra 1992 slått med nesten 9 tidspoeng! I tillegg satte Camilla Lund banerekord på 5000 m.

 

Uttak til EM Heerenveen

Tre kvinner og tre menn skal i utgangspunktet sendes til EM, som går i Heerenveen første helg i januar. Her er det neppe tvil om at Njåtun, Lund og Haugen skal sendes, og Pedersen og Henriksen er nok også temmelig sikre.

Men våger de uttaksansvarlige i Norges Skøyteforbund å vrake forbundets egen mann Simen Spieler Nilsen til fordel for fremadstormende Fredrik van der Horst? Svaret kommer nok rimelig raskt, og så får vi se hvor mye «storm» det blir etterpå.

De beste norske skøyteløperne tar nå en velfortjent juleferie, før det braker løs i januar med EM, NM sprint og mye mer.

 

Mer NM-stoff

Vi anbefaler igjen arrangørenes egen NM-side allround2017.no, hvor det blant mye annet ligger komplette offisielle resultater.

Bilder fra NM er blant annet å finne på Facebook-siden til fotograf Thomas Karlsen:

(lørdag)

(søndag)

Levende bilder (video) fra begge dager er arkivert hos OSVPT.

 

Bildet av norgesmestrene Sofie K. Haugen og Sverre L. Pedersen: Karlsen Foto

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *