Nytt fra inn- og utland 9

Norges Skøyteakademi (NSA) er definitivt historie. Etter at ryktene begynte å komme for et par måneder siden, har vi forsøkt å få noen i eller rundt laget til å bekrefte dette, men uten å lykkes. Bronsevinner i NM Fredrik van der Horst har imidlertid på sin Facebookside sagt rett ut at laget «falt sammen». 

Dermed er flere av Norges beste skøyteløpere uten et tilfredsstillende økonomisk og treningsmessig opplegg, og vi får bare krysse fingrene for at det ordner seg på beste måte for flest mulig av disse.

 

  • Tidligere NSA-løper Christoffer F. Rukke (bildet ovenfor) har startet sin egen kampanje for å skaffe sponsormidler. I skrivende stund har han samlet inn nesten kr 60 000, og kampanjen kan fortsatt støttes via denne nettsiden.

 

 

  • Også landslagsløper Simen S. Nilsen tar i bruk moderne metoder for å samle støtte. Hans «Crowdfunding» er pr. i dag oppe i over kr 60 000, og lagtemposeieren i Heerenveen hjalp helt sikkert godt på giverlysten rundt omkring.

 

  • En annen tidligere NSA-løper, Aleksander Waagenes, var sårt savnet blant hjemmepublikum på Leangen sist helg. Waagenes har satset offensivt under Peter Mueller med base i Berlin, men pga. betennelsen i foten måtte han stå over NM, og dermed EM, og sannsynligvis også VM på Hamar. Iflg. denne reportasjen til 100 % Sport sikter Waagenes nå mot OL i 2018 – som så mange andre, tør vi legge til.

 

  • Mens NM allround ble avviklet i Trondheim var det duket for en annen nasjonal massemønstring på Hamar – nemlig «Olav Basmos minneløp». Her benyttet mange sjansen til å gå selveste 10 000 – meteren, og best av alle var gode gamle Petter Andersen (42)! Med 15.33 var han bare 1 ½ minutt bak sin egen personlige rekord fra år 2000.

 

  • 10 000 – meteren på Hamar bringer oss over til den nye svenske rekorden på 10 000 m, satt i Heerenveen forrige søndag. Nils van der Poel er nemlig tilbake for full musikk, og hans 3.plass i B-gruppa var altså god nok til å senke den gamle rekorden til Johan Röjler med nesten fire sekunder. Ettersom Van der Poel gikk med kvartettstart, kan det vel diskuteres om ikke Röjlers løp i 2005 likevel var kvalitetsmessig bedre, men våre svenske kilder insisterer på at den svenske rekorden nå lyder på 13.04,79.

Tomas Gustafsons gulløp fra Calgary 1988 er for øvrig fortsatt godt nok til nr. 3 på alle tiders statistikk for svenske 10 000 – meterløpere.

 

  • Sist helg var det nasjonale allroundmesterskap for Finland, Romania og Polen, i tillegg til Norge. I Finland ble Miina Peltonen mester i minifirkamp, og Juho Vaittinen vant kombinasjonen 500-1000-1500-5000 m.

 

  • Rumenerne måtte helt til Inzell for å få arrangert sitt nasjonale mesterskap, og der vant Raluca Doina Ştef minifirkampen for kvinner. Cristian Popa vant liten firkamp for menn, men her hadde beste junior bedre poengsum.

 

  • Det polske mesterskapet ble avholdt i Warszawa, og vinnere i allround ble henholdsvis Katarzyna Woźniak og Adrian Wielgat. Jan Szymanski vant 5000 m, men pga. diskvalifikasjon på 10 000 m kunne han ikke vinne sammenlagt.

Alle skøyteresultater kan studeres via SpeedskatingResults

ag.png

  • Sist, men ikke minst tar vi med en vemodig nyhet fra Nederland: Annette Gerritsen (31), med sølvmedaljer både fra OL og VM sprint, har annonsert at hun legger opp. De siste årene har hun stort sett vært litt for svak for de nederlandske representasjonslagene.

Bildet av Annette Gerritsen er hentet fra afterpay.nl.

 

 

 

PS! Visste du at det går an å abonnere på nyheter fra Skøyter 15.46.6? Se nederst til venstre på siden!

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *