Verdenscupen i Heerenveen – del 2

Norges første verdenscupseier på to år ble et faktum da lagtempolaget gikk til topps, nesten to sekunder foran de nederlandske favorittene! Her er andre del av vår omtale av årets siste verdenscupløp.

 

For første del – klikk her

 

Det ble altså seier for Simen, Sindre og Sverre – spøkefullt omtalt som de tre S’ene – på lagtempo. Tiden 3.42,43 er den beste tiden Norge har hatt i Heerenveen, og det er kun ett sekund svakere enn tiden som ga VM-sølv i fjor.

 

Dopede russiske skøyteløpere?

Del 2 av den såkalte McLaren-rapporten om statlig russisk doping, særlig knyttet til OL i Sotsji i 2014, ble offentliggjort sist fredag. Etter gjennomgang av rapporten mener den nederlandske kringkasteren NOS at de tre meritterte løperne Olga Fatkulina, Jevgenij Serjajev og Aleksej Jesin kan knyttes direkte til juks med dopingtestingen i Sotsji. Alle disse tre var også til start i verdenscupen nå i helga. Tiden får vise om det går mot en utestengelse av enkeltutøvere, eller om det eventuelt kan bli en kollektiv straff av den typen som vi har opplevd innen sommeridrettene.

 

heerenveen.png

Her er Heerenveen!

 

Vi har gjort følgende vurdering av den store norske troppen som var i aksjon i «Nye Thialf» denne helga.

Sverre L. Pedersen 4 (1500) – 1 (lagtempo)

Pedersen havnet 0,03 sekunder bak Patrick Roest på 1500 m. Alle bortsett fra dommerne så at Roest skulle ha vært diskvalifisert, men dette skjer visstnok aldri med en nederlender på hjemmebane. To av to løp med seierspall-kvalitet forteller oss at Pedersen er tilbake. Terningkast 6.

 

Simen S. Nilsen B11 (10 000) – 1 (lagtempo)

Nilsen har gått en del 5000-metere, men aldri 10 000 m i verdenscup før denne søndagskvelden i Heerenveen. Den gamle personlige rekorden ble slått med ½ minutt, og i følge T. Teigen er Nilsen nå helt oppe på 5.plass på den norske Adelskalenderen! Terningkast 5

 

Håvard Lorentzen 19 (500) – 10 (1000) – 17 (1500)

Etter noen sensasjonelt gode løp var Lorentzen bokstavelig talt tilbake på landjorda i Heerenveen. Men fortsatt er resultatene respektable, og vel så dét. Nå skal det nok bli godt med juleferie! Terningkast 4

 

Sindre Henriksen B4 (1000) – 20 (1500) – 1 (lagtempo)

Henriksen opplevde det klassiske fallet fra Capitol til Den tarpeiske klippe da han måtte ut i vantet i sitt comeback i A-gruppa på 1500 m.

…og så ble det nesten oppreisning igjen med 4.plass på 1000 m – dvs. nesten plass til VM enkeltdistanser, og nesten plass i A-gruppa neste gang. Terningkast 4

 

Thomas H. Søfteland B7 (10 000)

Selv om han måtte gå i B-gruppa, fikk Søfteland en meget god parkamerat i den nederlandske reserven Bob de Vries. Sistnevnte fikk faktisk dagens beste tid med 12.47, mens vår mann endte på brukbare 13.22. Terningkast 4

 

Espen Aa. Hvammen B8 (500) – B15 (1000)

Terningkast 4

 

Henrik F. Rukke B25 (1000)

Det er flere spørsmålstegn enn svar rundt uttaket av Rukke til å gå «bare» 1000 m i Heerenveen. Nå ble det uansett ny personlig rekord på lavlandsbane. Terningkast 3.

 

Ole B. Næss 12 (10 000)

Næss viste fine takter i Norgescupen i Asker forrige helg. Denne gangen fikk han prøve seg mot de absolutt beste langdistanseløperne i verden, og resultatet ble fadese. Terningkast 2

 

Magnus M. Kristensen B18 (1500)

Kristensen fikk av uforståelige grunner gå 1500 m, men ikke 1000 m. Den ene distansen ga en solid nedtur i forhold til seieren fra Minsk for to uker siden. Terningkast 2

 

Allan D. Johansson disk. (10 000)

Johansson har fortsatt en sesong igjen i juniorklassen etter denne, så det kan vel settes et nokså stort spørsmålstegn ved uttaket av ham til verdenscupen for senior. Til overmål fikk han gå 10 000 m på amnesti, pga. en regel som egentlig er brukt for å gi mulighet til å kvalifisere løpere til EM allround. Ettersom han ikke har gått 1500 m i verdenscupen, og ettersom Norge uansett har full kvote til EM, ble akkurat det uttaket nokså meningsløst. Terningkast 1

 

Verdenscupen sammenlagt

Med to seire på to forsøk tok Kjeld Nuis høyst uoffisielt over ledelsen i verdenscupen etter helgens strabaser. Han har også vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger tidligere – seinest forrige sesong. Sverre L. Pedersen har klatret opp til 5.plass i 1500-metercupen, og det norske laget er nr. 2 i lagtempo-cupen.

 

EM allround og sprint

Det har vært 24 plasser til fordeling, både i sprint og allround. Norge har sikret seg tre startplasser i allround.

Når det gjelder sprint-EM er det tydelig at Norges Skøyteforbund ikke har vært bevisst på, eller ikke har lagt vekt på, behovet for å la en av de to «faste» stå over 500 m denne helga. Dermed blir det kun to nordmenn med i denne konkurransen.

 

VM enkeltdistanser

Resultatene i de fire verdenscupstevnene som har vært avviklet, danner grunnlaget for kvotene til VM enkeltdistanser, som går på OL-banen i Gangneung, Sør-Korea i midten av februar 2016. Norges kvoteplasser på de forskjellige distansene er (høyst uoffisielt):

500 m 1 + 1 reserveplass

1000 m 1 + 1

1500 m 3

5000 m 1

10 000 m (2 reserveplasser)

lagtempo 1

 

Førstkommende helg er det klart for sesongens første høydepunkt på mesterskapsfronten – NM allround i Trondheim! Vi kommer nærmere tilbake med nærmere forhåndsomtale om noen få dager.

 

Alle resultater fra Heerenveen og stillingen i verdenscupen

 

Bildet øverst viser fra venstre: Douwe de Vries, Sindre Henriksen, Simen S. Nilsen, Sverre L. Pedersen (Facebook.com/simen.spieler).

 

PS! Visste du at det går an å abonnere på nyheter fra Skøyter 15.46.6? Se nederst til venstre på siden!

 

 

2 kommentarer om “Verdenscupen i Heerenveen – del 2

  1. Simen Spieler Nilsen har gått 10000 innendørs tidligere – den gamle persen på 13.55,90 var fra NM i Stavanger i desember 2012.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *