Verdenscupen i Heerenveen

«Høst-utgaven» av verdenscupsesongen 2016/17 er avsluttet, og dermed er også kvotene til EM allround, EM sprint og VM enkeltdistanser fordelt. Vi kommer nærmere tilbake til dette nedenfor, og vi har også sett på de norske løpernes innsats og resultater under helgens konkurranser i Heerenveen.

Dette verdenscupstevnet var det aller første i «Nye Thialf», skøytesportens storstue har altså blitt pusset opp etter nesten 30 års bruk. De nederlandske løperne hadde som alltid sørget for å være i form til løp på hjemmebane, og dermed ble det også en del seire å glede seg over for hjemmepublikum. Vår artikkel deles i to, og som seg hør og bør er det da damenes løp som skal omtales i denne delen.

NB! Lagsprint er etter hvert blitt en offisiell del av verdenscup-programmet, men hvor lenge vil det vare? Deltakelsen, spesielt på kvinnesiden, er veldig tynn, og sannsynligheten for disk og uhell er påfallende stor. Når regelverket (i god ISU-ånd) i tillegg praktiseres temmelig tilfeldig, hadde det antakelig vært best om denne øvelsen ble skjøvet stille og rolig ut til høyre. Verken lagsprint eller fellesstart er med og danner grunnlag for vår vurdering av de norske løperne.

 

Bra av Ida

Til tross for at hun ikke var på banen i Heerenveen, vil vi utrope Ida Njåtun til helgens heltinne for Norges del. Gjennom flere år har hun vært sørgelig alene i toppen av listene, noe som endelig er i ferd med å endre seg nå. Norges kvoter til de forskjellige distansene er veldig små, og derfor er vi helt avhengig av at noen ofrer seg, blant annet med tanke på å få full kvote til EM allround og sprint som kommer rett etter nyttår. Ida hadde kunnet gå flere distanser nå i helga, men det at hun ikke gjorde det var gull verdt for de andre løperne og for laget totalt sett. Bravo! Vi håper selvsagt også at Ida Njåtun kommer tilbake i bedre form i 2017.

 

Her følger vår vurdering av de norske jentene som var i aksjon på isen i Heerenveen

Hege Bøkko 14 (500) – 14 (1000) – B5 (1500)

Som forrige uke valgte lagledelsen og/eller Hege selv at hun skulle gå 1500 m i tillegg til sprintdistansene. Hun fikk riktignok en hederlig plassering, men det virker merkelig å bruke krefter på å gå en distanse der hun uansett er langt unna toppen. Terningkast 4

 

Ellen Bjertnes B5 (1000) – B4 (1500)

I Ida Njåtuns fravær ble Ellen beste nordmann på 1500 m, og hun var også kun et par tideler fra opprykk til A-gruppa. På 1000 m ble det ny lavlandspers, og igjen kun tideler fra opprykk. Terningkast 4

 

Martine Ripsrud B10 (500) – B17 (1000)

Ingen av løpene til Martine var noe å rope hurra for, men bare det at hun fikk notert et resultat på 1000 m gjorde det klart at Norge kan sende 3 kvinner til EM sprint i januar. Terningkast 3

 

Sofie K. Haugen B17 (1500) – B13 (5000)

To brukbare løp i Heerenveen gjør Sofie til den naturlige favoritten foran NM allround på Leangen. Sannsynligvis blir det også retur til Heerenveen for EM om fire uker. Terningkast 3

 

Camilla Lund B17 (5000)

Etter fantomløpet på 4.07 i Inzell fra oktober har Camilla vært mer på middels nivå. 5000-meteren i dag var et godt stykke fra det vi trodde hun kunne være god for. Terningkast 2

 

Verdenscupen sammenlagt

Det internasjonale skøyteforbundet ISU er temmelig ustabile når det gjelder resultatservicen for sammenlagt verdenscup. Vi tar en sjanse på å mene at Heather Bergsma fra USA tok tilbake ledelsen etter dagens seier på 1000 m.

 

BoweDavisBegsma_Heerenveen.jpg

Tre sterke amerikanere: Bowe, Davis, Bergsma! (teamusa.org)

 

EM allround og sprint

Det har vært 20 plasser til fordeling, både i sprint og allround. Av disse har Norge kapret full kvote, dvs. 3 løpere i begge klasser. Vi antar at de to beste i NM allround neste helg får plassene i EM allround, i tillegg til Ida Njåtun, som står over NM. Jokeren er Ellen Bjertnes, som kan være en aktuell deltaker både i sprint og allround når vi kommer til EM.

 

VM enkeltdistanser

Resultatene i de fire verdenscupstevnene som har vært avviklet, danner grunnlaget for kvotene til VM enkeltdistanser, som også er prøve-OL denne gangen. Uoffisielt har Norge sikret seg følgende antall plasser på de forskjellige distansene:

500 m 1 + 1 reserveplass

1000 m 2 + 1

1500 m 1 +2

3000 m (1 reserveplass)

5000 m –

 

Se egen artikkel for omtale av mennenes løp og vurdering av de norske prestasjonene!

 

Alle resultater fra Heerenveen og stillingen i verdenscupen

 

Bildet av Sofie K. Haugen er hentet fra s-s-k.no

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *