Spennende med Fosi

Fosi Mohamed Suleiman (17) fra Tynset er en lovende unggutt på skøytebanen. Ikke særlig norsk navn, sier kanskje du, og det stemmer. Fosi er født i Norge, men begge foreldrene er somaliske. Ut fra resultatene Fosi har oppnådd de siste par årene kan vi slå fast at han er Norges beste muslimske skøyteløper. Og den første i verden med Mohamed som navn som har gjennomført 10000 meteren?

Hvorfor begynte du på skøyter?
– Det var mamma og en kamerat Nils (Harsjøen) som fikk meg til det. Nils gikk på skøyter og jeg ble med ham på skøytebanen. Og da var det gjort, det var gøy på isen, sier Fosi.

Hva er det som gjør gøy?
– Det er farten – man kommer opp i høy fart og det er fascinerende.
Fosi Mohamed spiller også fotball. På Tynsets G19-lag og et 5- divisjonslag. Men har ingen planer om å slutte med skøyter. Er nok ganske sikkert på isen også neste sesong, slår den muslimske unggutten fast.

fosi

Det med fart – Fosi er utrolig rask. Trolig landets raskeste junior B-løper på 100 meter. På Hamar sist uke åpnet han på 10,40, til tross for at han sto litt igjen i starten, forteller Tynsets ivrigste skøyteleder Arne Inge Næss. Det var bedre enn vinneren Viktor Krumsvik som sluttet på 38,60. Fosi selv fikk 40,51. 500 er nok Fosis beste distanse med pers på 40,34. Ellers har han 1.24,58 (1000), 2.14,68 (1500) satt sist helg, 5.04,79 (3000) satt sist helg og 22.48,54 (10000), satt på sørpeis.

Hvorfor gikk du mila sist vinter?
-Det var Arne Inge (Næss) som fikk oss til det. Det var is som begynte å gå i oppløsning. Det var slitsomt, men gøy sier Fosi. Parmamerat og bestevenn Nils gikk 22.27,48 og slo Fosi med omtrent 150 meter i samløpet. I vinter satser Fosi og Nils på å gå 10000 meter under mer normale forhold – og samtidig få en tid på 5000 meteren for å komme seg inn på den norske adelskalenderen.

Det er gøy at våre «nye landsmenn» velger skøyter som sin idrett. Håper Fosi får en bra sesong med nye rekorder og i løpet av vinteren ser han sikkert også det magiske 39-tallet på 500 meteren – skulle jeg tippe.

(skrevet av T. Teigen)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *