– Det er totalt sterilt

Alarm skøytesport:

Det skjer fra tid til annen at fotball-supportere oppfører seg så dårlig at klubber eller landslag blir tvunget til å spille for tomme tribuner. Jeg har sett endel av de etterfølgende kampene på TV, senest Kroatia i VM-kvalifikasjonen. Det er en totalt desimert opplevelse. Du river hjertet – supporterne og stemningen – ut av kampen, og plutselig er det hele temmelig uinteressant å beskue.

De to første World Cups på skøyter kjører stort sett for tomme tribuner. Det er totalt sterilt og ingen nye supportere fødes under disse forhold. TV-produktet er temmelig dødt, spesielt i forhold til hva det kunne ha vært.

Så konsepter skal gjentenkes, og nytenkning skal til. Jeg tror vi skal utendørs igjen. F**k ulike forhold. F**k kulde for publikum. F**k Sven Låftman og ismaskinen. La oss fylle stadion i Amsterdam, Frogner Stadion eller en stor fotballstadion, som skiskytterne gjør. Skap noe stemning. Tider betyr ingen ting, alle verdensrekorder settes allikevel i Nordamerika eller Canada.

Folk er villige til å fryse, hvis rammene er gode og sporten opprivende. Jeg begraver ikke skøytehallene, for jeg har hatt enorme opplevelser i Thialf og i Skipet. Men jeg føler meg overbevist om at disse første World Cups stevnene, eller et underprioritert EM, med lave tilskuerantall og lange utsendelser, gjør intet godt for vår overlevelse.

La oss gi skøytesporten tilbake til folket, for ærlig talt, jeg er i ferd med å miste fascinasjonen! Skyt løs!

 

(skrevet av P. Rikter)

Bildet fra verdenscupen i Nagano er hentet fra tv.nrk.no

2 kommentarer om “– Det er totalt sterilt

  1. Tribinene i Harbin var ganske godt fylt opp, men publikum holdt stort sett kjeft.
    Å tro at det kommer mer publikum hvis løpene går utendørs mener jeg er ganske naivt. Siste mesterskap på Bislett – EM 1986 – gikk for nesten tomme tribuner (ca. 1500 tilskuere på søndagen) til tross for solskinn og gode forhold. NM på Frogner Stadion i desember 2010: Ca. 700 tilskuere møter opp, det er live musikk, grillmat, ganske god stemning. Etter 500-metrene går de aller fleste hjem – «been there, done that» – mens den faste menigheten blir igjen. Vi har hatt utendørs-EM i Collalbo 2011 og Budapest 2012 uten at tilskuertallene eller medieoppmerksomheten gikk i været. Ja, det var fullt på Olympiastadion i Amsterdam i 2014, og jeg håper det gjentar seg til VM 2018, men det var i Nederland og fungerte som et jubelstevne etter et eksepsjonelt vellykket OL.

  2. Poenget er vel ikke bare at det skal komme mer publikum isolert sett, til de (få) mesterskapene/løpene som eventuelt arrangeres utendørs, men at disse løpene skal gi sporten tilbake en dimensjon som den har mistet – eller rettere sagt: som den har gitt fra seg til de andre vinteridrettene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *