Nytt fra inn- og utland 5

Nederland har hatt sin verdenscup-kvalifisering, og Sven Kramer har bekreftet at han fortsatt er i en egen klasse. Alle elskere av Alt om skøyter kan glede seg: 2017-utgaven er på vei fra trykkeriet! Men hva skjer egentlig med hele Norges Skøyteakademi?

 

  • Tre ganger i løpet av helgen gikk Sven Kramer i Groningen det som må være tidenes raskeste løp på en delvis overbygd bane. Jorrit Bergsma var godt med på de lange distansene, kun noen få sekunder bak Kramer. Men Kramers trumfkort er at han også viste seg i stand til å vinne 1500 m (med begge hendene på ryggen!), to tideler foran den «nye» løperen Patrick Roest.

I allroundsammenheng betyr dette selvsagt at supermannen Kramer, som har vunnet alt han har stilt opp i siden 2007, med all sannsynlighet stiller som favoritt både i EM og VM 2017. Ellers merker vi oss at de to tidligere «kronprinsene» Koen Verweij og Jan Blokhuijsen falt utenfor verdenscuplaget, mens derimot Roest er trygt inne både på 1500 og 5000 meter.

I kvinneklassen ble det distanseseire til Marrit Leenstra, Jorien Ter Mors, Ireen Wüst og Carlijn Achtereekte. Ettersom Ter Mors heller vil konkurrere på kortbane i november, blir det likevel ingen opptreden fra hennes side når verdenscupen i hurtigløp begynner i Kina om snaut to uker.

 

  • Over til de nasjonale mesterskapene som ble avholdt denne helga. Mange land gjør som Norge og kombinerer uttaket til verdenscupen med egne mesterskap på enkeltdistansene. Nå sist gjelder dette Tyskland, Sør-Korea, Hviterussland og Kasakhstan. Av enkeltresultater kan vi nevne at Patrick Beckert og Moritz Geisreiter leverte gode løp på 5000 m i Inzell: 6.18 og 6.19; samt at Lee Sang-hwa vant både 500 og 1000 m i Seoul.

 

Alle resultater fra de nevnte løpene er tilgjengelige via SpeedskatingResults

 

  • Tidligere landslagstrener Jarle Pedersen er ikke imponert av nivået på norsk skøytesport. I forbindelse med NM i Bjugn fyrte han av følgende via Facebook:

jp

 

(fra Facebook-gruppa Forum for skøytefremtiden)

 

  • Is-sesongen er på gang flere steder i kongeriket, selv om det i Norges skøyteby nr. 1 Bergen er det meldt om problemer med anlegget på Slåtthaug. Årets første utendørs Norgescup skal uansett avholdes på Jevnaker, samme helg som verdenscupen begynner i Kina.
  • Den nederlandske skøyteløperen Wim van der Voort (93) er meldt død. Van der Voort var en sterk konkurrent til Hjalmar Andersen tidlig på 50-tallet; bl.a. var han 0,2 sekunder bak «Hjallis» på 1500 m i OL 1952.

 

  • Simen Spieler Nilsen ble kåret til årets mannlige idrettsutøver på Sørlandet under en idrettsgalla forrige helg. Som om ikke det var nok ble Sondre Skarli kåret til årets trener. Nilsen har for øvrig lansert sin egen side for innsamling av private sponsormidler.

 

  • Det norske uttaket til verdenscup-åpningen i Asia ble omtrent som vi spådde for en uke siden. Samtidig er en del løpere tatt ut til junior-verdenscupen i Minsk i slutten av november også offentliggjort. Nytt i år er at også såkalte neo-seniorer deltar som egen klasse, men dessverre er det bare tre slike konkurranser i løpet av sesongen. I tillegg til Minsk blir det løp i Collalbo i januar og finale i Erfurt i februar.

 

  • Utgiver Lars Finsen melder at Alt om skøyter 2017 snart er klar for utsendelse. Bestillinger kan allerede nå sendes inn – se informasjon her. Vi lover å komme nærmere tilbake med en omtale av boka når vi får den i hende.

 

  • Er Norges Skøyteakademi (NSA) gått over i historien? Her foreligger det ikke annet enn kun ubekreftede rykter, satt ut av radioprogrammet «To indre og vekk me’n» sist uke. Men ryktene stemmer sant og si med det faktum at vi over en lengre periode har hørt mindre og mindre fra NSA i det offentlige rom. For eksempel er den tidligere så spenstige nettsiden tatt over av kinesiske hackere.

 

Enda verre er det at flere av NSA-løperne enten har prestert under forventning, eller så har de vært totalt fraværende så langt denne høsten. Mer om Norges Skøyteakademi følger forhåpentlig etter hvert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *