Analyse: Hva kreves for medaljer i Gangneung 2018?

Den som skal vinne medaljer i Sør-Korea i 2018 må sannsynligvis prestere bedre tider enn vi noen gang har sett i OL-sammenheng. Rykende fersk analyse viser blant annet at Sverre Lunde Pedersen må gå på 6.13,60 hvis han vil bestige seierspallen etter 5000 meter.


Den nye skøytehallen i Gangneung, Sør-Korea (bilde fra Youtube, PyeongChang 2018)

I løpet av de ti siste sesongene har det vært en sterk utvikling mot raskere tider på de aller fleste olympiske distansene. Grafikken nedenfor viser hvordan nivået har utviklet seg for alle distanser henholdsvis på dame- og herresiden. Nivået her er målt ved å se på den tredje beste løperen pr. sesong, uttrykt ved såkalte kvalitetspoeng.

 

Olympiske sykluser

Grafikken viser en tydelig trend av fireårssykluser: Det går oppover mot OL-sesongene, og så brått ned, før stigningen oppover begynner på nytt. Og samlet sett er stigningen sterkere enn nedgangen, slik at nivået blir litt høyere enn fire år før.

Ellers legger vi merke til at stigningen hos kvinnene er nokså mye sterkere enn hos mennene. Dette har særlig vist seg de siste sesongene, og først og fremst er det de korteste distansene som har vist en slik tendens.

Bryter vi dette ned på enkeltdistanser får vi nemlig følgende resultat (det går an å gjøre tabellen større ved å klikke på den):

kv

Tidene skrevet i rødt nederst er beregnet ut fra den forutsetning at trenden fra 2007 til 2016 vil fortsette videre fram til 2018. Dette er jo slett ikke sikkert. Kanskje vil det tvert imot komme et byks framover på 3000 m, mens nivået på sprint stagnerer?

me

Også hos mennene har den sterkeste utviklingen siden 2007 skjedd på sprintdistansene. For 1500 m har vi sett en bølgedal, men resultatene er nå igjen på omtrent samme nivå som før 2010.

 

Allround/sprint

På enkeltdistanser ser vi altså en klar tendens til olympiske sykluser i resultatnivået. Det rare er at vi faktisk ser det samme når det gjelder sammenlagt-mesterskapene. Men da naturligvis med motsatt fortegn!

Den langsiktige trenden er for øvrig positiv for sprint, men negativ for allround.
En litt spøkefull konklusjon på det vi har sett på ovenfor er vel følgende:

Hvis du vil vinne medaljer, skal du satse på lange distanser, ikke på korte. Du skal satse på VM enkeltdistanser, ikke på OL. I OL-år skal du satse på allround!

Kilde: Skøyteranking

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *