Emil Nielsen

Forumsvar Lagt Inn

Viser 24 innlegg - 1 til 24 (av totalt 267)
 • Forfatter
  Innlegg
 • Emil Nielsen
  Deltaker

  Asker Skøyteklubb melder at Risengaløpet og Norgescup 4 til helgen (11-12/12) dessverre blir avlyst grunnet smittesituasjonen.

  som svar til: Kvinnesiden 21-22 (tidl «Jentefokus») #16418
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Å fokusere på alle løpere som har prestert bra i sesongen så langt blir rett og slett for lang et innlegg, så her kommer første del.

   
  <h2>Verdenscup laget:</h2>
   

  Sofie K. Haugen

  Pil opp. Det kan sies så enkelt. Sofie gjorde det ingen norsk løper har gjort før, hun gikk inn til 3. plass på fellesstart i verdenscupen. Hun slo selveste Irene Schouten, og ble bare passert på de siste meterne av Blondin og Groenewoud. Dette kan ikke overvurderes som resultat, og det gjør reelt at Norge nå har to medaljekandidater til OL og EM.
  Vi kaster også et blikk på tempo-øvelsene:

  1500m bittelitt bak pers, men en skikkelig slitsom fellesstart i beinene. Bra pacing, men ble kanskje litt tung på slutten. Sofie er ikke fartsløper, og 1500m blir ganske sikkert aldri favorittøvelse for hun, men fin fremgang i år.
  3000m pers med 2 sekunder, og fremgang i forhold til resten av verden. Ifølge Haarbergs sammenlikning er 4.02 i helgen mye sterkere enn 4.18 i Polen (men det kunne vi kanskje tenke oss til).
  Løpet på fredag var ellers ikke et perfekt løp, og Sofie ville mest sannsynlig ha hatt gagn av å legge litt mindre offensivt ut. Rundetidene gikk opp fra 30,7 til 34,3 fra første til siste runde. Noe tyder på et litt overivrig utlegg, men resultatene fornekter seg ikke, 5. plass i B og mest sannsynlig OL kval.

  5000m i Stavanger for to uker siden var litt på det jevne for Sofie. Halv-sprekk etter et litt hardt utlegg kanskje, men vi har jo også sett at formen hennes er på vei opp. Så med det i tankene er kanskje ikke Stavanger resultatet noen overraskelse.
  Lagtempo Norsk rekord og OL kval samt 4. plass.
  Veldig positivt. Ser frem til fortsettelsen.

   

  Marit Fjellanger Bøhm
  3000m Nummer 13 i Polen og nummer 14 i SLC. Marit følger altså stort sett samme kurve som resten av verden. Hun gikk en solid pers med 4 sekunder og er nå nede på 4.06,69.

  1500m Her slo hun sin 7 år gamle pers med 3 sekunder. Det er tydelig at Marit har fått noe toppfart i de seneste to sesongene, som hun ikke tidligere har hatt. Veldig positivt å se utvikling så relativt sent i karrièren.

  Fellesstart 12 plass i semifinalen og rett utenfor kvalifikasjonsplassene til OL. Et godt løp i Calgary kan sikre Norge 2 plasser i OL, men da må Bøhm levere litt over det nivået hun har gjort hittil har gjort.

  Lagtempo Norsk rekord og OL kval samt 4. plass.
  Pil opp.

   

  Ragne Wiklund

  3000m Pallplass og norsk rekord. Ikke egentlig så mye å si om løpet. Kanskje en my for ivrig på de første rundene, og betalte for det på slutten? Men det kan også være at hun vurderer at det harde utlegget er nødvendig for å følge med Schouten og co.

  5000m gikk hun på pallen i Stavanger, og rett inn bak Norsk rekord. OL klar
  1500m Norsk rekord. Jeg fikk ikke med meg løpet, men det høres ut som at det er noen småfeil som kan justeres til neste helg. OL billetten er hvert fall på plass.
  Lagtempo Norsk rekord og OL kval samt 4. plass.
  1000m Pers og opprykk til A-gruppen i helgen. Veldig positivt og lukter av at det er noen fartsressurser vi ikke tidligere har sett.
  Pil opp.

  Julie Samsonsen

  500m Andre norske kvinne under 38 og 6. raskeste tid satt av en norsk kvinne! Det som så ut som en vanskelig oppgave, OL kval på 500m virker nå som en reel mulighet. Per nå har Norge faktisk hele 2 plasser på eneste ekte sprint-øvelse.
  1000m er ikke Julie sin distanse, den er veldig lang for en ren sprinter. Men også her har hun gått persen ned med hele 1,5 sekund. Hvis hun noen gang skal bli sammenlagt-sprinter så må hun gjøre noe med sisterunden sin, men det er inntil videre ikke der fokus ligger.

  Lagsprint debuterte i Stavanger, hvor hun viste at hun starter raskere enn Ripsrud og Furnee. Der kvalifiserte de seg til VM. Blir spennende å følge på Hamar til Mars, hvor Samsonsen også innehar siste kvoteplass på sprint.

  Pil opp.

   

  Martine Ripsrud

  Comebacket fortsetter!
  500. Også Ripsrud nærmer seg den magiske 38-grensen som bare to av landskvinnene hennes har under-skredet. 38,17 på andre 500m i helgen var råbra! Hennes tid ser ut til å sikre andre kvoteplass for Norge.

  1000m i 2017 så vi, det vi trodde var den beste Ripsrud noen gang. Hun hadde inntil i år ikke vært i nærheten av høydene hun nådde i den sesongen, men i helgen gikk hun inn til 0,5s pers på 1000m. Vel og merke en pers hun hadde fra VM-sprint i Calgary i 2017, så altså på den tiden av sesongen hvor folk er i best form. Hvis ikke noe endrer seg så har hun også sikret kvoteplass 2 til Norge her.

  Også Martine gikk lagsprint i Stavanger og er VM-klar i den øvelsen.

  1000m hennes ser også ut til å ha sikret Norge en plass til sprint-VM på Hamar.

   

  Jeg er oppmerksom på at Marte Furnee har gått verdenscup for Norge i Høst, men selv om det helt sikkert var en fantastisk opplevelse, så venter jeg med å analysere hennes prestasjoner til vi kommer til neo-senior biten av dette sirkuset.

  som svar til: Kvinnesiden 21-22 (tidl «Jentefokus») #16415
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Nå nærmer neste oppdatering seg med stormsteg.
  Det var egentlig planen å oppdatere litt oftere, men ikke ha med alle i hver oppdatering. Men så ble ikke det noe av. Neste innlegg blir sikkert like langt som de forrige.

  som svar til: Dansk «Speedskating» #16277
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Danmark hadde egentlig meldt Stefan og Philip Due Schmidt på fellesstart til helgen, men har valgt å holde fatt i Viktor og Stefan. Det gir god mening i forhold til å sikre nasjonskvoteplasser, for det ser ut til å bli vanskelig å få to mann i topp 24 etter WC4.

   

  Philip er ikke helt fornøyd med denne planen

  Alle tre stiller på 5000m i dag og lagtempo søndag.
  Viktor stiller også på 1500m i håp om å kvalifisere en plass til VM.

  • Dette svaret ble endret 4 dager, 22 timer siden av B. Haarberg. Årsak: Lenke åpnes i ny fane
  som svar til: Veien til OL i Beijing 2022. #16274
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Som det ser ut nå er lufttrykket i SLC og Calgary tilnærmet identisk. Det jevner ut noe av forskjellen på de to banene, og vi får kanskje litt mer spenning, fordi kvalifiseringen ikke er avgjort etter helgen, men løper en uke til.

  som svar til: Veien til OL i Beijing 2022. #16254
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Men fordeles ikke også reserveplassene via SOQL?

  som svar til: Veien til OL i Beijing 2022. #16253
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Dette med å ha en plassering som peile merke er veldig bra, og ikke noe jeg hadde kommet meg frem til på egen hånd.
  Skikkelig bra jobb!

  som svar til: Svensk skridsko 2020- #16251
  Emil Nielsen
  Deltaker

  … jeg kjenner etterhvert at jeg har en to-tre vekttall i skøyter, men kan du forenkle de siste ca 20 minuttene, Emil? Lakat- og terskeltrening (Johan Kaggestad er jo bra på laktat, men han er mest opptatt av sykkel).

  Leveringstiden er dårlig, men nå fikk jeg lyttet ferdig intervjuet med Johan Röjler.

  Han la opp før jeg ble oppmerksom på skøyter, så jeg har faktisk aldri møtt han, på tross av veldig tett samarbeid med Sverige i de spede årene av skøtertrener-karrieren min.

  Tydeligvis en trener med tro på tilgangen sin.

  Terskel og laktat henger sammen. Terskel defineres faktisk ut ifra laktat-verdier.

  Bakgrunn:

  Laktat er et biprodukt av anaerobe (uten oksygen) prosesser i musklene, men er også et drivstoff musklene kan bruke til aerobe (med oksygen) prosesser. Veldig forsimplet så kan ikke musklene fortsette å jobbe, når laktatproduksjonen blir så stor at kroppen ikke greier å bruke laktat fort nok.
  Når man bruker laktat-målinger i trening skjer det på bakgrunn av en utøver sin laktat-profil. Denne sier noe om ved hvilken hastighet/puls/intensitet laktatkonsentrasjonen stiger første gang, og ved hvilke konsentrasjonen stiger ukontrollert. Den andre av disse er det vi i daglig tale kaller «terskel». Det er den høyeste intensiteten en utøver kan holde, uten at laktat «oversvømmer» musklene.

  Så det Nils holder på med er å øke intensiteten han kan holde, uten at laktat-verdiene hans skyter i været. Dette gjør han gjennom mye lav-intens trening over mange måneder, hvor han faktisk forsøker å unngå høye laktat-verdier helt. Lav-intens trening gir lite treningseffekt, men Nils gjør opp for dette med ren mengde. På den måten kan han trene med høyere total-belastning enn hvis han gjorde mye høy-intens trening. Fordi han kan trene time etter time, dag etter dag. Den lav-intense treningen er «snill» ved kroppen og koster ikke like mye restitusjonstid som høy-intens trening.
  Mye lav intensitet har gitt Nils en skikkelig base å bygge på, noe som må gjøres med høy intensitet. De har klart å skyve terskel opp så langt den kommer med lav intensitet, men alle skøyteløp foregår over terskel, så en stor motor er ikke nok til å vinne skøyteløp. Derfor tipper jeg at Nils har trent mye mer intervall basert utover høsten, for å ha på plass den kapasiteten som kreves i skøyteløp.

  Poenget om fartslek (barmarkstrening i skøytestilling) er veldig interessant. Nils gjør ikke mye av det, og intet i sesongen, fordi det er veldig tøft for musklene (høy laktat), men ikke gjør noe med pulsen (jeg hadde 110 i gjennomsnitt på en økt i sommer, som var drepende hard). De bruker litt av det, men stopper så helt i løpssesongen.

  Röjler sin tilgang er rett etter læreboka for polarisert trening. Her beskrives det at man bør sikte etter at 80% av treningsøkter skal være lav-intense. Noe som er nesten umulig å få til på skøyter, fordi stillingen stiller så store krav til muskulaturen.

  Still gjerne spørsmål. Dette er noe jeg forsøker å innføre i Asker, men som er skikkelig vanskelig å få til. Jeg dypt imponert av Röjler og NVDP.

   

  som svar til: Verdenscup 3 – Salt Lake City (3.-5.desember) #16137
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Ser ut til normalt lufttrykk i Utah til helgen. Det legger en demper på sjansene for verdensrekord.

  Jeg vil fortsatt tro at det er noen sjanser, spesielt vår svenske ven, samt fjorsesongens mest komplette skøyteløper, Schouten på 3000m. Hvis Gao er fullt på toppen igjen, så kan også han overraske, men tvilsomt uten hjelp fra lavtrykk.

  som svar til: Verdenscup junior og neosenior 2021/22 #16050
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Jeg teller bare 3 løpere under 4:20 på 3000m. Har jeg oversett noe?

  som svar til: Verdenscup junior og neosenior 2021/22 #16038
  Emil Nielsen
  Deltaker

  (Uten å invitere til noen betent off topic kjønnsdiskusjon, tillater jeg meg – kun i parentes bemerket – å anse dette forfallet som et visst apropos til den markant pågående demaskulinisering – og defemininisering – av den nymotens kultur vi nå er henvist til å vederkvege – eller vegetere – innen. Parentes innen off topic herved avsluttet.)

  Nope, sånn funker det ikke. Man kan ikke sende en bredside med elendig kjønns-normatisme ut i verden og ikke forvente å få svar på tiltale.

  Å tenke seg at det er folk i denne verden som kobler hvor langt en skøyteløper går i løp til manndommen. For en gang håpløs tull

  Velkommen i forummet 😉

  • Dette svaret ble endret 1 uke, 4 dager siden av Emil Nielsen.
  som svar til: Verdenscup 2 – Stavanger (19.-21.november) #15937
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Problemet er som sagt at forskjellen blir for stor til de andre. 10 000 m er best i allround-mesterskap[…].

  Her er jeg enig.

  som svar til: Verdenscup 2 – Stavanger (19.-21.november) #15930
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Vanvittig overlegen prestasjon av Nils.

  Problemet med at han er så mye bedre er, at resten av 10km bare blir oppvarming.
  Jeg kan ikke bli inspirert av å se Roest på 10km, når han ikke går mot Nils.

  Van der Poel er 10000m, resten blir bare fyll.

  Litt vemodig det

  som svar til: Verdenscup 2 – Stavanger (19.-21.november) #15884
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Det positive fra den artikkelen er at de faktisk skjønte hvordan man kvalifiserer seg til OL. Forum for Skøytehistore gjør fortsatt ikke det…

  som svar til: Verdenscup 2 – Stavanger (19.-21.november) #15847
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Det skulle jo være det enkleste i verden å fylle opp den kvoten.
  Hva står i veien for å kalle inn nummer 5 eller 6 i uttaket?

  som svar til: Dansk «Speedskating» #15844
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Verdencup 1 var ikke som håpet.
  Det var tre dårlige (relativt sett) prestasjoner på 5000m, og to dårlige prestasjoner på fellesstart.
  Lagtempo var et lite lyspunkt, men OL kvalifikasjonen ser ganske vanskelig ut.

  Alt i alt en litt trist dansk helg, med en liten opptur til slutt.

  Ingen dansker til start i Stavanger, da det hverken er 5000m, fellesstart eller lagtempo på programmet.

  Danskene står altså over og fokuserer på de nordamerikanske verdenscup helgene i stedet.

  som svar til: Verdenscup 1 – Tomaszow Mazowiecki (12.-14.november) #15772
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Fellesstarten har det problemet at ikke alle dommere dømmer likt.

  Egentlig er det for dårlig, for nå har jo disiplinen vært med lenge nok til at man skulle tro at de hadde fått kontroll på det.

  Jeg blir alltid negativ når jeg ser en fellesstart som denne. Det er dårlig reklame for favorittøvelsen min. I går var ikke hva jeg ønsker å se.

  som svar til: Verdenscup 1 – Tomaszow Mazowiecki (12.-14.november) #15756
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Ingen tar skade av å se Jumbo Vismas trøyer i verdenscup og VM.

  Sant nok. Da hadde jeg rett og slett sluttet å se på (om ikke før).

   

  Her blir jeg litt overrasket Haarberg. Hva er problemet med å la profflag gå verdenscup?

  som svar til: Sindre Henriksen legger opp. #15723
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Det er trist å se, men dessverre ikke helt uventet.

  Det er tøft når man som toppløper ikke får plass på verdenscuplaget, og reelt ikke har sjanse for å komme seg til OL eller mesterskap.

  Jeg husker å ha sittet på en spinningsykkel ved siden av Miro Poulakka i Inzell mitt i oktober, hvor han også erklærte sesongen for slutt, etter ikke å gå seg inn på laget. Det er tøft å være «nest-best» på skøyter utenfor Nederland

  som svar til: Norgescup 2 Hamar 30.-31.oktober #15583
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Det var fellesstart, men det var ikke uttaksløp, og derfor var det få påmeldte.

  6 løpere i menn senior. (jeg skulle ha vært der også, men ble dessverre syk)

  Robin Gruben fortalte meg, at Mjøsteam har valgt å ikke stille, fordi det er for dyrt å skaffe seg kuttsikkert utstyr til fellesstart, og nå er det jo krav om det. Før var det bare krav om hjelm, ankelbeskyttere og hansker.

  som svar til: Norgescup 2 Hamar 30.-31.oktober #15578
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Fikk dessverre ikke fulgt 10000m, men så at Ole Bjørnsmoen Næss (OBN) kom på defensiven i kvartetten sin. Skjedde det noe spesielt? HEGO er sannelig raske med å fjerne detaljene sine!

  Jeg får fortsatt resultatene opp via Hego.

  Merk deg at Hego har en Stavanger og en Hamar versjon. Du har kanskje klikket deg inn på Stavanger?

  som svar til: Norgescup 2 Hamar 30.-31.oktober #15573
  Emil Nielsen
  Deltaker

   …bortsett fra at tidene har en tendens til å bli bedre da (he.he).

  Livet er for kort. Folk skal også hjem fra Hamar

  som svar til: Norgescup 2 Hamar 30.-31.oktober #15537
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Da er sendingen i gang for dagen

  som svar til: Dansk «Speedskating» #15529
  Emil Nielsen
  Deltaker

  Hvis man skal gå Kortbane i Danmark, så skal man gå enten i Odense eller Malmö 😉
  Natascha var også i Oslo for å gå løp i starten av måneden med broren sin.

Viser 24 innlegg - 1 til 24 (av totalt 267)